Скрити функции в Windows системи

Съдържание:

Скрити функции в Windows системи
Скрити функции в Windows системи
Anonim
Windows
Windows

В операционните системи от семейството Windows достъпът до някои опции е много по-труден. Често трябва да преминете през много прозорци, за да стигнете до конкретни настройки. В този урок ще ви покажем как да стигнете по-бързо до по-малко известни функции в Windows системите.

Карта на знаците (Windows XP, Vista, 7, 8)

В някои случаи се изисква да използвате знак (като символа на валутата евро) или буква, която не е налична на клавиатурата. Windows предлага таблица със знаци, която показва всички знаци, които се появяват в даден набор от шрифтове. Отворете прозореца Run(изберете тази опция от Старт меню или натиснете Windows+ на клавиатуратаR) и въведете charmap. В новия прозорец просто щракнете двукратно върху даден знак и след това изберете опцията Копиране.

Как да въведете символ в Windows?
Как да въведете символ в Windows?

Стартиране на програми по подразбиране (Windows XP, Vista, 7, 8)

Windows ви позволява да изберете какви програми да се изпълняват за определени действия. Възможно е между другото изберете интернет браузъра по подразбиране, програмата за електронна поща, мултимедиен плейър и др. В прозореца Run въведете computerdefaultsи натиснете ENTER.

период на достъп_до_програми
период на достъп_до_програми

Калибриране на цветовете (Windows 7, 8)

Никога не е толкова добре, че да не може да бъде по-добре. Windows 7 предлага инструмент за калибриране на цветовете, така че цветовете да се показват точно. Инструментът отнема няколко стъпки и преди всяка промяна се показва описание, което обяснява какво се променя и как да го направите. По време на калибриране гамата, яркостта, контрастът и балансът на цветовете се променят. Освен това, преди да въведе промени, потребителят може да провери разликите между новата и старата конфигурация.

За да калибрирате цветовете, стартирайте прозореца Run и въведете dccw, след което натиснете ENTER.

калибриране на windows
калибриране на windows

Монитор на ресурси (Windows XP, Vista, 7, 8)

Системна помощна програма, която предоставя информация за използването на процесора, паметта, диска и мрежата. Както и програмните ресурси (файлови манипулатори и модули), информацията се предоставя редовно. Данните могат да бъдат филтрирани в зависимост от конкретен процес, освен това диаграмите улесняват анализа на данните. В прозореца Run трябва да въведете resmon.exe.

Монитор на ресурси
Монитор на ресурси

Споделени папки (Windows XP, Vista, 7, 8)

Може случайно да споделите папки, до които другите не трябва да имат достъп. Инструментът Споделени папки ви помага бързо да анализирате нещата, които споделяме. Освен това е възможно да проверите кой в момента преглежда нашите файлове. Отворете прозореца Run и въведете fsmgmt.msc, за да стартирате опцията Споделени папки.

Споделяне на папки на Windows
Споделяне на папки на Windows

Отложено изключване (Windows XP, Vista, 7, 8)

Можете да зададете времето до изключване на Windows XP, Vista или 7. Изпълнение Команден ред(можете да въведете cmd.exe в прозореца Изпълнение). След това въведете shutdown / s / t 3600 и натиснете ENTER, числото в края е броят секунди, след които системата ще се изключи. Отмяната на отложеното изключване изисква командата изключване / a.

Забавено изключване на Windows
Забавено изключване на Windows

GodMode (Windows Vista 32-bit, 7, 8)

GodMode позволява достъп до всички конфигурационни параметри на Windows. Тази функция не предлага достъп до нови опции, тя само показва съществуващите по приятелски начин. На произволно място (например на работния плот) щракнете с втория бутон на мишката, изберете Ново, след това Папка. Въведете следния низ като име на новата папка: GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} В горния низ GodModeможе да бъде заменено с произволна дума. „Трикът“не работи на 64-битови системи с Windows Vista.

GodMode Windows
GodMode Windows

Популярна тема