Hard space - комбинирайте думи в текстови редактори

Съдържание:

Hard space - комбинирайте думи в текстови редактори
Hard space - комбинирайте думи в текстови редактори
Anonim
клавиатура - трудно пространство
клавиатура - трудно пространство

Подходящото подреждане на текста на страницата винаги е много важен елемент от всеки документ. В някои случаи две думи трябва да са една до друга, независимо от оформлението на текста. За да постигнем този ефект, ще използваме твърдото пространство.

Твърдото пространство изпълнява същата функция като най-често използваното меко пространство, т.е. разделя думите с празно пространство. Има обаче съществена разлика, текстообработващата програма не третира две думи, разделени с интервал като две отделни думи, а като една дума. Благодарение на това тези думи винаги ще се появяват на един и същи ред, тъй като твърдото пространство не ви позволява да прекъсвате ред от текст на дадено място.

Използването на твърди интервали е полезно, между другото в случай на число и единица или предложни фрази. По-долу е даден пример, който показва как работи твърдото пространство.

твърдо пространство
твърдо пространство

За да вмъкнете интервал, натиснете подходящата клавишна комбинация в зависимост от програмата, която използвате:

  • Microsoft Word- CTRL+ SHIFT+ ИНТЕРВАЛ
  • LibreOffice- CTRL+ SHIFT+ ИНТЕРВАЛ
  • OpenOffice(от версия 3.0) - CTRL+ SHIFT+ ИНТЕРВАЛ
  • OpenOffice(до версия 3.0) - CTRL+ SPACE

Лентата за интервал за изгледа за показване на всички, който също показва непечатаеми знаци, е малко по-различна. Правилният (мек) интервал е представен с малък кръг, а твърдият интервал със символ, подобен на знак за градус.

hard space_2
hard space_2

Автоматично заместване (базирано на Microsoft Word)

Няма винаги да помним да поставяме твърди интервали между определени думи. В случай на вече готов документ, ръчното редактиране би било безсмислено, най-удобният вариант е да използвате опцията за намиране и замяна

Докато редактирате документа, натиснете съкращението CTRL+ H. Въведете знака за интервал в полето Find и след това kg. Въпреки това, в полето Преобразуване в въведете твърд интервал (CTRL + SHIFT + SPACE) и след това kg. Щракнете върху бутона Замени, за да решите за всяка промяна или Заменете всичко, тоест замяна на текста в целия текст.

автоматично вмъкване на твърди интервали
автоматично вмъкване на твърди интервали

Популярна тема