Firefox: Разширения за сигурност

Съдържание:

Firefox: Разширения за сигурност
Firefox: Разширения за сигурност
Anonim
Firefox
Firefox

На всеки няколко седмици научаваме за нови уязвимости в популярните браузъри. За щастие, производителите периодично пускат подходящи актуализации. За да повишите нивото на сигурност, трябва преди всичко да използвате здрав разум и освен това можете да използвате разширения. В това ръководство представяме набор от добавки за Firefox, които могат да повишат безопасността на потребителите, докато сърфират в мрежата.

HTTPS Finder (Изтегляне)

Просто разширение за налагане на криптираната версия на HTTP протокола. HTTPS Finder проверява дали е налична криптирана връзка. Ако е така, презаредете страницата чрез HTTPS. Възможно е създаване на правила за конкретни уебсайтове (HTTPS Finder всеки път променя HTTP на HTTPS без проверка), както и дефиниране на т.нар. бял списък (разширението не проверява дали е налична криптирана връзка на конкретен уебсайт). HTTPS Finder е частично преведен на полски.

HTTPS Finder
HTTPS Finder

NoScript (Изтегляне)

Едно от най-ценените разширения. NoScript блокира JavaScript скриптове, Java аплети, IFRAME, FLASH анимации и др. Разширението също така защитава срещу XSS атаки. Потребителят може да реши от кои домейни могат да се зареждат JS и други скриптове. Както и NoScript, той ви позволява да маркирате конкретни уебсайтове като безопасни и да изпълнявате всички елементи, съдържащи се в този уебсайт. Всичко може да се конфигурира свободно.

Firefox NoScript
Firefox NoScript

WOT (Изтегляне)

Разширението информира дали дадена страница е безопасна. Резултатите се събират въз основа на мненията на други хора. WOT предоставя информация за четири категории: доверие, надеждност на оператора, поверителност и безопасност на децата. Цветните икони, показани до адресната лента и до резултатите от търсенето с Google, са прост знак за сигурността на уебсайта. Можете също да оцените страниците сами.

WOT - сигурност на Firefox
WOT - сигурност на Firefox

Ghostery (Изтегляне)

Ghostery не ни позволява да бъдем проследявани в мрежата. Докато разглеждате уебсайта, разширението информира кои елементи могат да събират информация (има 1000 елемента в своята база данни). Повечето скриптове са рекламни елементи, така че не всички намерени елементи трябва да се страхуват. Ghostery ви позволява да решите кои елементи да блокирате и кои не.

Поверителност Ghostery във Firefox
Поверителност Ghostery във Firefox

Flashblock (Изтегляне)

Както подсказва името, всички FLASH анимации ще бъдат блокирани след инсталиране. Вместо FLASH елементи, уебсайтът показва бутон, който ви позволява да пуснете определена анимация. Освен това Flashblock позволява бързо копиране на адреса на FLASH елемента. Възможно е да се дефинират бели списъци.

Flashblock
Flashblock

Дълъг URL, моля (Изтеглете)

Много хора използват т.нар кратки връзки, съкращаване на адреса с някаква уеб услуга. Проблемът е, че някои хора дават такива връзки и предполагат, че те водят към различни страници от действителните. Long URL Моля преобразува съкратените URL адреси на страницата и ви показва къде всъщност води връзката. Разширението поддържа над 80 услуги.

Дълъг URL адрес, моля
Дълъг URL адрес, моля

Не проследявайте Plus (Изтегляне)

Социалните мрежи и рекламните скриптове проследяват текущо активността на потребителя в интернет, за да адаптират показваното съдържание към неговите предпочитания. Разширението Do Not Track Plus ефективно блокира този тип дейност. Той ви казва колко и какъв тип скриптове са били спрени. Той поддържа над 100 популярни тракера и следователно може ефективно да открива опити за проследяване.

Не проследявайте плюс
Не проследявайте плюс

Популярна тема