Sandboxie: стартирайте програми в пясъчника

Съдържание:

Sandboxie: стартирайте програми в пясъчника
Sandboxie: стартирайте програми в пясъчника
Anonim
пясъчна кутия
пясъчна кутия

Отдавна е известно, че изтеглените от интернет файлове трябва да бъдат предмет на принципа на ограниченото доверие. Изтеглените и инсталирани програми могат да причинят много щети, тъй като пречат на системните файлове и други важни области на системата Windows. В този урок обсъждаме програмата Sandboxie, която ви позволява да стартирате вашето приложение в контролирана, безопасна среда, без да се притеснявате за загуба на данни.

Как работи?

Sandboxie създава т.нар sandboxes, затворена "зона", изолирана от операционната система. Всички програми, работещи в пясъчника, нямат достъп до данни на целия твърд диск. Промени могат да се правят само в отделен раздел.

Това решение може да се използва за различни цели. Основната задача е да защитим данните си, например, като стартираме зловреден софтуер, няма да загубим всички данни на диска. В пясъчната среда можете да стартирате напр. браузъри, PDF четци, четци за поща и т.н. Също така хората, които обичат да тестват софтуера, трябва да се интересуват от Sandboxie. След инсталиране и деинсталиране на програмата в системата остава "боклук". В случай на пясъчник такива данни могат да бъдат незабавно изтрити от диска.

Принципът на работа на Sandboxie
Принципът на работа на Sandboxie
Правилата на пясъчника
Правилата на пясъчника

Конфигурация

Изтеглете и инсталирайте приложението Sandboxie. Пясъчникът по подразбиране, наречен DefaultBox Sandbox, е конфигуриран да работи с най-популярните програми. Можете да създадете допълнителен пясъчник по всяко време, като изберете Пясъчник от менюто и след това Създаване на нов пясъчник. Просто въведете име и щракнете OK.

Sandboxie конфигурация
Sandboxie конфигурация

В главния прозорец на програмата щракнете с втория бутон на мишката върху пясъчника и изберете Настройки на пясъчника.

Как да настроите пясъчници Sandboxie?
Как да настроите пясъчници Sandboxie?

Всички файлове, изпълнявани от програми в Sandbox, трябва първо да бъдат копирани. По подразбиране такива файлове могат да тежат максимум 48 MB, струва си да промените тази стойност на по-голяма. За да направите това, отидете на Миграция на файл и въведете стойността в KB, например 1048576 (1GB). Не забравяйте да кликнете върху бутона Приложи.

пясъчна кутия
пясъчна кутия

Всички програми, работещи в пясъчника, имат достъп до интернет. Можете да промените тези настройки, за да разрешите такъв достъп само от избраното приложение. Наберете Ограничения последвано от Достъп до интернет и щракнете върху Блокиране на всички програми. С бутона Добавяне на програмаможете да добавяте приложения, които ще могат да се свързват към мрежата.

sandboxie пясъчник
sandboxie пясъчник

Отидете в раздела . Понижете. Ако използвате акаунт на администратор или напреднал потребител, препоръчително е да поставите отметка на опцията Намаляване на привилегиите на администратори и потребители с напреднали.

Понижаване на Sandbox
Понижаване на Sandbox

Сега разгънете Достъп до ресурси последвано от Достъп до файлове. Като изберете опцията Достъп само за четене можете да решите кои файлове не могат да бъдат модифицирани (напр. всички файлове от директорията на Windows). Елемент Достъпът е блокиранви позволява да блокирате достъпа до избрани директории, струва си да блокирате достъпа до напр.лични данни.

sandboxie конфигурация
sandboxie конфигурация

Струва си да се поинтересувате от елемента Приложения, който ви позволява да давате разрешения за популярни програми. Например, можете да позволите на браузър, работещ в пясъчна среда, да записва отметки директно в папката по подразбиране вместо в пясъчната среда. Ние не предлагаме тук как трябва да конфигурирате тези опции, всичко зависи от това как се използва пясъчната среда.

Sandboxie - пясъчник
Sandboxie - пясъчник

Ако използвате 64-битова система, струва си да изберете Конфигурация от главното меню и да изберете опцията Експериментална защита (64 бита). Забележка! Компютърът ще се рестартира, така че не забравяйте да запазите всички отворени документи.

по-голяма сигурност в 64 битова система
по-голяма сигурност в 64 битова система

Да започваме

Можете да стартирате най-популярните програми директно от Sandboxie. В главния прозорец на програмата щракнете върху името на вашия пясъчник с втория бутон на мишката и изберете Изпълнение в пясъчника.

Стартирайте програмата в пясъчник
Стартирайте програмата в пясъчник

Можете да стартирате другите инсталирани приложения в пясъчника, като изберете Изпълнение в пясъчникаот контекстното меню. Можете също да използвате тази опция например за текстови файлове, след което програмата, отговорна за редактирането на даден файл, ще бъде стартирана в пясъчната среда.

Стартиране на приложението в пясъчник
Стартиране на приложението в пясъчник

Името на приложенията, работещи в пясъчника, започва и завършва с . Освен това, когато задържите курсора на мишката над горната част на прозореца на приложението, ще видите жълта рамка, която ви позволява лесно да проверите коя програма работи в пясъчната среда.

sandboxie пясъчник
sandboxie пясъчник

Ако искате да стартирате програма в пясъчната среда всеки път, струва си да ускорите този процес и да създадете специален пряк път за изпълнение в пясъчната среда. Например за Firefox прекият път по подразбиране е:

C: \ Program Files (x86) Mozilla Firefox \ firefox.exe

трябва да конвертирате в:

C: \ Program Files \ Sandboxie \ Start.exe C: \ Program Files (x86) Mozilla Firefox \ firefox.exe

пряк път към sandboxie
пряк път към sandboxie

Когато програмата работи в пясъчника, можете лесно да редактирате нейните разрешения. В главния прозорец щракнете с втория бутон на мишката върху програмата и изберете опцията Достъп до ресурси

Конфигуриране на програми, работещи в пясъчника
Конфигуриране на програми, работещи в пясъчника

Моля, оставете всякакви въпроси в коментарите.

Популярна тема