Windows: 4 трика на командния ред

Съдържание:

Windows: 4 трика на командния ред
Windows: 4 трика на командния ред
Anonim
uac
uac

Групата потребители на Windows система рядко използва командния ред. Повечето неща могат да се правят от графичния интерфейс. Понякога обаче трябва да използвате тази опция, така че си струва да знаете командите, които улесняват работата ви. Събрахме някои полезни съвети за командния ред.

Копиране на резултата в клипборда

Понякога трябва да запазите данните, които ще се появят след въвеждане на команда. Командният ред не позволява (с настройки по подразбиране) просто да изберете и копирате избрани фрагменти. Има и друго удобно решение, добавете | след командата клипи резултатът от командата няма да се появи в прозореца, но ще бъде копиран.

команда | клип

Пример за приложение с команда echo:

1
1

Запишете резултата във файла

Горният съвет обяснява как да копирате резултатите от командата. Можете също така да запишете всичко директно във файл. След избраната команда трябва да добавите > filename.txt, файлът ще бъде записан на мястото, посочено в командния ред.

команда > filename.txt

Пример за използване на командата echo (резултатът ще бъде записан в директорията I: \ t във файла test.txt):

5
5

Поставете команди в командния ред

В командния ред популярната клавишна комбинация CTRL + V не работи. За да поставите нещо в прозореца, трябва да щракнете с втория бутон на мишката и след това да изберете опцията Поставяне.

2
2

Има обаче друга възможност, която активира прекия път CTRL + V. За целта трябва да инсталирате AutoHotkey. След това отворете произволен текстов редактор (може да е обикновен Notepad) и поставете следния код:

IfWinActive ahk_class ConsoleWindowClass

^ V::

SendInput {Raw}% клипборд%

връщане

IfWinActive

След това изберете опцията за запазване като и въведете произволно име с разширение .ahk, например paste.ahk. След това щракнете двукратно върху файла, който току-що създадохте. Готово, отсега нататък можете да използвате прекия път CTRL + Vв командния ред.

Бързо отваряне на командния ред

Повечето хора отварят командния ред, като търсят съответния елемент в менюто "Старт" или като използват инструмента за търсене на файлове и програми. Има още един начин да стартирате командния ред. Задръжте натиснат клавиша Shift и щракнете върху втория бутон на мишката върху работния плот. Ще видите допълнителни опции в контекстното меню, което е Отворете команден прозорец тук.

3
3

Можете да използвате тази опция не само на работния плот, но и като щракнете върху иконата на папката или директно в нея. Освен това папката, в която ще се изпълнява командният ред, автоматично ще бъде зададена като работна директория.

4
4

Популярна тема