Диагностика на твърдия диск с MHDD

Диагностика на твърдия диск с MHDD
Диагностика на твърдия диск с MHDD
Anonim
mhdd
mhdd

Ако подозираме, че твърдият ни диск работи неправилно, струва си да го проверим с професионална програма. В този урок ви показваме как да използвате приложението MHDD, за да диагностицирате вашия твърд диск и да разберете дали работи правилно.

За извършване на дейностите се нуждаем от програмата MHDD, която може да бъде изтеглена от нашия уебсайт. Той е под формата на изображение, което трябва да бъде записано на CD/DVD или вградено във флаш памет с помощта на Win32 Disc Imager. MHDD работи независимо от операционната система и я стартира преди Windows да стартира. За да направите това, редът на зареждане на системата трябва да бъде зададен по подходящ начин. Този процес е описан в този урок.

Когато имаме всичко готово, стартираме компютъра и включваме MHDD от CD или USB флашка. Ще се появи този екран:

mhdd1
mhdd1

Избираме вариант 2 и продължаваме напред. Ще видим меню със списък на нашите твърди дискове:

mhdd2
mhdd2

Избираме твърдия диск, който искаме да сканираме. В нашия случай това ще бъде позиция номер 1. Въведете номера на избрания диск и натиснете клавиша "Enter". Ще видим главното меню на програмата.

mhdd3
mhdd3

За да сканирате диска за грешки, натиснете клавиша F4. Ще се появи прозорец с допълнителни настройки

mhdd4
mhdd4

За основно сканиране обаче не е необходимо да задаваме индивидуални параметри, така че продължаваме с повторно натискане на клавиша F4.

Но за любознателните потребители представяме възможностите, предлагани от отделните опции:

- Старт на LBA - начална позиция на областта, която искаме да сканираме. Тази опция е особено полезна, когато вече сме сканирали диска, но не сме завършили задачата и сега искаме да започнем от точката, на която сме спрели наскоро.

- End LBA - позиция на повърхността на диска, при която трябва да завърши сканирането.

- Remap - функцията, зададена на ON, запазва лоши сектори на диска в G-списък.

- Време за изчакване - определено време (в секунди), след което програмата счита неотговарящия сектор за недостъпен

- Spindown след сканиране - изключване на диска след сканиране (диск заспива)

- Тест на цикъл / поправка - активиране на операция за тест / поправка на диска

- Erase Delays - тази функция се използва за изтриване на лоши логически сектори. Работи избирателно на местата, където се срещат тези сектори.

Без да променяте нито една от опциите, продължете с натискане на F4. Програмата ще започне да сканира твърдия диск. В зависимост от размера на диска може да отнеме няколко десетки минути.

mhdd5
mhdd5

Резултатите от сканирането се показват от дясната страна на конзолата. Секторите, които са здрави, са маркирани в сиво. Зеленият цвят означава сектор, който има по-дълго време за достъп, но все още е в рамките на нормалното. Розовите сектори имат проблем с четенето на данни и имат значителни забавяния. Кафявите от своя страна са нестабилни и могат да се превърнат в т.нар ЛОШИ сектори. Последните са маркирани с буквата X. Най-добре е дискът да показва само сиви блокове след сканиране. Тогава сме сигурни, че устройството е 100% функционално.

mhdd6
mhdd6

Резултатите от сканирането са много полезни при оценката на състоянието на диска. Ако дискът има голямо количество BAD от логически сектори, ние можем да ги поправим, като извършим нулиране на диска. Как да направите това е описано в това ръководство.

Популярна тема