Криптиране на флашка с TrueCrypt

Съдържание:

Криптиране на флашка с TrueCrypt
Криптиране на флашка с TrueCrypt
Anonim
заключване на данни
заключване на данни

В момента преносимите памети се използват за пренасяне на различни неща, често те са т.нар. чувствителни данни, съдържащи лична информация или снимки. Шифроването ще помогне за защита на файловете от неоторизирани лица. Някои производители включват програми за криптиране със своите устройства. Избрани модели флаш памет или външни устройства дори имат хардуерна поддръжка. В това ръководство обаче ще намерите информация как да защитите данните си с помощта на популярното и безплатно приложение TrueCrypt.

Достъпът до криптирани данни изисква контейнерът да бъде монтиран. За съжаление, за да направите това, трябва да използвате и програмата TrueCrypt. За щастие това не означава, че трябва да инсталираме приложения на всеки компютър, към който свързваме флашката. TrueCrypt се предлага в преносима версия (без инсталация), така че винаги можете да имате програмата с вас.

Стъпка 1: Инсталиране

Създайте директория, наречена truecrypt в основната директория на вашето флаш устройство. Разбира се, трябва да изтеглите TrueCrypt преди да инсталирате, след което да отворите изтегления файл. Във втората стъпка на инсталатора, след като приемете лицензионните условия, изберете опцията Извличане.

криптиране 1
криптиране 1

След това изберете създадената преди това папка с име truecrypt. Моля, завършете инсталацията. Програмата не беше инсталирана на компютъра, а разопакована в директория на стик. Ако искате да инсталирате TrueCrypt на вашия компютър, повторете инсталационния процес, но изберете Инсталиране вместо Извличане.

Приложенията са на английски по подразбиране, но има крак. Това е ZIP архив, от който файлът с име Language.pl.xml трябва да бъде преместен в предварително създадената папка truecrypt.

Стъпка 2: Създаване на контейнер

Контейнер (известен също като трезор) е криптиран файл, до който имат достъп само хора, които знаят паролата. Контейнерът теоретично може да бъде с произволен размер (очевидно не надвишаващ капацитета на паметта). Колкото по-голям е контейнерът, толкова по-малко място ще остане за некриптирани файлове.

За да създадете контейнер, в главния прозорец на TrueCrypt изберете опцията Създаване на том, в новия прозорец изберете Създаване на шифрован файл (съхранение).

криптиране 2
криптиране 2

В следващия прозорец оставете опцията Стандартен обем и продължете нататък. Сега трябва да изберете къде да запазите контейнера, да посочите главната директория на флаш устройството и да въведете някакво име, например файлове

криптиране 3
криптиране 3

Преминете към следващата стъпка, тук решаваме алгоритъма за криптиране. Можете да оставите типа AES по подразбиране или за да увеличите сигурността (шифроването и декриптирането ще отнеме повече време тогава), можете да изберете алгоритъма AES-Twofish или още по-сложния AES-Twofish-Serpent.

криптиране 4
криптиране 4

Следващата стъпка ви позволява да решите колко голям да бъде шифрованият файл. TrueCrypt ви казва колко свободно пространство имате. Въведете стойността по ваш избор и продължете напред.

криптиране 5
криптиране 5

Предпоследното нещо, което трябва да направите - въвеждане на паролата. внимание! Не забравяйте да изберете трудна парола, достатъчно дълга (TrueCrypt препоръчва минимум 20 знака), която съдържа главни и малки букви, цифри и специални знаци. Не въвеждайте пароли като фамилия, дата на раждане, име на фирма или само отделни думи. След като въведете паролата два пъти, изберете Напред

криптиране 6
криптиране 6

В последната стъпка преместете мишката около прозореца за няколко секунди, за да увеличите качеството на генерираните ключове. Щракнете върху Форматиране и изчакайте съобщението, че създаването на контейнера е завършено. В паметта ви ще се появи файл с името, което сте дефинирали по-рано. Процесът на форматиране може да отнеме много време, ако е избран голям.

криптиране 7
криптиране 7

Стъпка 3: Сглобяване на контейнера

Самият контейнер е безполезен без парола. За достъп до данните трябва да монтирате контейнера (монтирате тома). За да направите това, в главния прозорец на програмата TrueCrypt изберете опцията Избор на файл и изберете файла, който сте създали преди това на паметта.

криптиране 8
криптиране 8

Следващата стъпка е да изберете свободно устройство от списъка и да щракнете върху бутона Свързване, сега трябва да въведете зададената преди това парола. Контейнерът ще се появи в системата като твърд диск. Сега можете свободно да използвате данните, съхранени там.

Контейнерът трябва да бъде демонтиран преди да изключите флаш устройството. В главния прозорец на TrueCrypt посочете файла в списъка и изберете бутона Прекъсване на връзката (разположен в долната част на програмата).

Популярна тема