Windows 7: начини за подобряване на производителността на компютъра

Windows 7: начини за подобряване на производителността на компютъра
Windows 7: начини за подобряване на производителността на компютъра
Anonim
Windows 7
Windows 7

Windows 7 в момента е най-популярната операционна система в света. И въпреки че премиерата на неговия наследник наближава, той вероятно ще бъде използван от голяма група потребители още дълго време. Имайки предвид това, имаше идея да се напише ръководство за Windows 7, което да очертае начини за бързо подобряване на производителността на вашия компютър. Надяваме се, че този обучителен формуляр ще ви хареса, така че ако имате коментари и предложения по темата, не се колебайте да ги споделите в коментарите.

Първото нещо, което трябва да направите, за да подобрите производителността на компютъра си, е да отидете на аплета Информация и инструменти за производителност За това отиваме в Старт -> Контролен панел. След това в полето за търсене въведете Информация и инструменти за производителност и след това щракнете върху Информация и инструменти за производителност в списъка с резултати. Екранът ще покаже основните компоненти, влияещи върху производителността на компютъра, които включват: Процесор,Памет (RAM),Графика,Графика в игрите и Основен твърд диск Основните компоненти трябва да са в точковия диапазон от 1.0 до 7.9. Колкото по-висок е индексът, толкова по-ефективна е работата на отделните компоненти.

1
1

Трябва да се помни обаче, че максималният първоначален резултат зависи от хардуерните параметри. Ако вашият компютър има 64-битов процесор (CPU) и до 4 гигабайта (GB) RAM, изваждането на RAM за този компютър ще бъде 5,9 или по-малко. Освен това в лентата отляво има няколко опции, промяната на които ще подобри ефективно производителността. По ред имаме: Настройване на визуални ефекти, Настройване на опциите за индексиране, Настройване на настройките на захранването, Отваряне на Почистване на диска и Разширени инструменти

2
2

Регулиране на визуални ефекти

1визуални_ефекти
1визуални_ефекти

Тази част е разделена на 3 подгрупи. Първият е Визуални ефекти В допълнение към стандартните настройки (оптимални настройки, най-добри настройки за външен вид или най-добри настройки за производителност), можем да използваме и индивидуални настройки, като поставим или премахнем отметка от избраните опции. В раздела Разширениможем да зададем график за използване на процесора и също така да управляваме виртуалната памет по-долу. След като щракнете върху Промяна, струва си да обърнете внимание на Общия размер на файловете за пейджинг за всички дискове и преди всичко на Приемливия минимум, Текущо разпределената сума и Препоръчителната, тъй като тези стойности ще бъдат различни във всеки случай.

2визуални_ефекти
2визуални_ефекти

Последният раздел е Data Execution Prevention (DEP)По подразбиране трябва да е настроено на Активиране на DEP само за основни програми и услуги на Windows, но можете да персонализирате тази функция, като добавите всички по-долу и, ако е необходимо, избиране от списъка на онези, които не трябва да бъдат включени (опция Добавяне). Всички промени трябва да бъдат потвърдени с бутона Приложи и можем да се върнем към настройките по подразбиране по всяко време.

3визуални_ефекти
3визуални_ефекти

Коригирайте опциите за индексиране

Тази функция е за настройване на бързо търсене на файлове на компютъра. За да оптимизирате тази функция, препоръчително е да се ограничите до настройките за търсене на най-често използваните файлове или папки. Струва си да запомните, че не трябва да индексирате целия си компютър за по-бързо търсене, тъй като това ще бъде контрапродуктивно. Твърде големият индекс или вземането под внимание на местоположението на системните файлове (напр. папката Program Files) може значително да забави търсенето. За да използвате тази функция оптимално, препоръчваме следното: Настройте опциите за индексиране -> Разширени. Сега можем да изберем местоположението за индексиране по-долу, като изберем подходящото дисково пространство и също като отидем в раздела Типове файлове, изберете или премахнете отметката от типовете файлове, които ни интересуват.

4индекс_опции
4индекс_опции

Коригирайте вашите настройки за захранване / план за захранване

В този раздел можете да промените различни хардуерни и системни настройки, които ще определят как вашият компютър използва енергия. Тук можем едновременно да намалим количеството енергия, консумирана от компютъра, да увеличим максимално производителността на компютъра или да балансираме изброените компоненти. Ако се грижим преди всичко за пестенето на енергия, струва си да следвате няколко съвета. Първо, добра идея е да намалите яркостта на екрана, тъй като дисплеят може да използва повече енергия от процесора или твърдия диск. Второ, добра идея е да сведете до минимум времето, необходимо на Windows да затъмни и изключи екрана, тъй като това може значително да спести енергия. Трето, препоръчително е да изключите интегрираните безжични устройства, ако в момента не ги използваме, както и да изключите други неизползвани устройства, свързани например чрез USB (pendrive, външно устройство). Често забравяме за това, а тези устройства също консумират енергия.

5 опции за мощност
5 опции за мощност

Отворете Почистване на диска

Както подсказва името, този раздел се използва за изтриване на неизползвани файлове на твърдия диск. Това не само ще освободи място, но и ще ускори компютъра ви. Когато щракнете върху раздела, ще се появи дискът, който искате да почистите. Файловете, които могат да бъдат премахнати по този метод, могат да бъдат разделени на временни файлове, съдържащи се в кошчето, остарели системни файлове и други файлове, които вече не използваме. Струва си да запомните, че в случай на бързо изтриване на файлове от компютъра, можете да използвате прекия път Shift + Delete, след като изберете файла, така че той да не бъде в кошчето.

6 диск_почистване
6 диск_почистване

Разширени инструменти

Този раздел предоставя достъп до всички разширени инструменти. Тук, на първо място, можем да видим дали компютърът в момента изпитва проблеми с производителността (функцията е полезна при нестабилност или когато експериментирате с промяна на настройките за производителност на компютъра). В случай на проблеми, произтичащи от намалена производителност (причинени например от работата на инсталирания драйвер), щракнете върху известието, показано в горната част (ако действително има проблем), благодарение на което ще разберем кой точно драйвер е причината за проблема и потърсете помощ за актуализацията. Струва си да запомните, че всички проблеми, които се появяват в горната част на списъка, са критични за подобряване на производителността и трябва да бъдат предотвратени на първо място. Едва след като ги разрешим, можем да се съсредоточим върху списъка по-долу (стига проблемът с производителността все още да е налице).

7разширени_инструменти
7разширени_инструменти

Подробна информация за производителността на компютъра

В някои случаи може да се случи, че чрез въвеждане на Информация и инструменти за производителност в полето за търсене, след въвеждане на Контролен панел, под-резултатите и основният резултат на индекса за изживяване на Windows за вашия компютър може да не се показват. В тази ситуация щракнете върху елемента Класифицирайте този компютър След това може да бъдете подканени да потвърдите или въведете администраторската парола, което трябва да направите. Щраквайки върху Повторно пускане наоценка, можем да видим дали резултатът се е променил, стига наскоро да актуализираме нашия хардуер. За да направите това, въведете отново паролата или потвърдете.

Ако също искате да проверите подробна информация за подробни спецификации, като размер на твърдия диск, скорост на процесора или количество RAM, щракнете Вижте и отпечатайте подробна информация за производителността и системата Тази функция се вижда под основния резултат на компютъра и е особено важна, когато планирате да закупите нов софтуер. Това е така, защото производителите на програми също използват Windows Experience Index, така че клиентът да може да закупи програма, която съответства на основния резултат на компютъра.

ReadyBoost: Алтернативен начин за ускоряване на вашия компютър

ReadyBoost ви позволява да увеличите производителността на вашия компютър, като използвате областта за съхранение на USB флаш устройства и флаш карти с памет. За целта трябва да направим няколко стъпки. Първо, трябва да свържете вашата флаш карта с памет или флаш устройство към вашия компютър. Второ, в диалоговия прозорец AutoPlay под General Options трябва да изберете Speed up my system. Трето, в диалоговия прозорец Свойства щракнете върху ReadyBoost и след това направете едно от следните три:

  • щракнете върху Не използвайте това устройство, ако искаме да деактивираме ReadyBoost
  • щракнете Посветете това устройство на ReadyBoost, ако искате ReadyBoost да може да използва максималното количество налично дисково пространство
  • щракнете върху Използвайте това устройство, след което преместете плъзгача, за да изберете определено количество дисково пространство, ако искате ReadyBoost да използва по-малко пространство от максималното налично количество.

Последната стъпка е да щракнете върху бутона OKв долната част на прозореца. Моля, имайте предвид, че понякога функцията AutoPlay може да не е налична или деактивирана за вашето устройство. Също така е важно за ефективното ускоряване на компютъра да има поне 1 GB свободно място на картата с памет или флаш устройството. Ако няма достатъчно налични за ReadyBoost, ще бъдете подканени да освободите малко място. За най-добри резултати трябва да използвате устройства, които имат свободно пространство поне два пъти повече от паметта (RAM) на вашия компютър.

Използване на инструменти за отстраняване на неизправности

В Windows има и допълнителни помощни програми за отстраняване на проблеми с производителността на компютъра и поддръжка на системата. За да направите това, щракнете върху Start-> Control Panel и в прозореца за търсене въведете Troubleshooting. След това отиваме в раздела Отстраняване на неизправности и след това в областта Система и сигурност. Тук, наред с други неща, можем да коригираме настройките, за да увеличим общата скорост и производителност -раздел Производителност Ако искате да почистите неизползваните файлове и преки пътища и да изпълните други задачи по поддръжката, отидете на раздела Поддръжка на системата Ако коригирате настройките на захранването, за да удължите живота на батерията и да намалите консумацията на батерията, отидете на раздела Захранване

Популярна тема