Windows: Управление и оптимизация на процеси

Съдържание:

Windows: Управление и оптимизация на процеси
Windows: Управление и оптимизация на процеси
Anonim
процеси
процеси

Скоростта и плавността на Windows система зависи от няколко фактора. Най-важната от тях е хардуерната спецификация на нашия компютър. Това е мощността на отделните компоненти, която определя колко удобно е да работите със системата. Вторият елемент е стартирането на приложения и процеси, които консумират ресурси. Правилната им оптимизация позволява значително да се ускори работата на нашата машина. Това ръководство обяснява това в детайли.

Оптимизацията на системата е ключът към успеха, особено в случай на по-стари компютри, които нямат голяма изчислителна мощност. Натрупването на ненужни процеси значително забавя работата на цялата система и прави работата неудобна. Следвайки съветите по-долу, вашият компютър ще си поеме втори дъх.

Ще използваме мениджър на задачи, вграден в системата Windows, за да управляваме процесите. Разбира се, можете да използвате отделни програми (напр. WinOptimizer 10), които автоматично ще извършват някои от тези дейности вместо нас, но ръчното управление ни дава повече възможности за вземане на решения.

Отварянето на диспечера на задачите е възможно след натискане на клавишната комбинация Ctrl + Shift + Escape.

процеси 1
процеси 1

Деактивиране на процесите

Основната функция, която изпълняваме в диспечера на задачите, е прекратяване на процеса. Използва се за деактивиране на приложения, чиято работа в момента не ни е необходима. По този начин освобождаваме компютърни ресурси, които могат да бъдат използвани от друг процес. Използването на диспечера на задачите също е полезно, когато една от програмите не се подчинява или има грешки, които й пречат да работи правилно.

За да завършите процеса, намерете записа, който ви интересува, от раздела „Процеси“, щракнете с десния бутон върху него и изберете „Край на процеса“. Забележка: в някои случаи (особено когато има грешки в приложението), тази операция трябва да се повтори няколко пъти, за да се получи задоволителен резултат.

процеси 2
процеси 2

Някои програми отварят отделни елементи като отделни процеси (напр. Google Chrome третира всеки раздел като отделен процес). Ако искате бързо да затворите всички свързани процеси, използвани от същата програма, щракнете с десния бутон и изберете „Затваряне на дървото на процеса“от падащия списък.

процеси 3
процеси 3

Основните познания за управление на процеси ще ни позволят да използваме компютърните си ресурси по-ефективно.

Популярна тема