Компютърът не работи правилно? Проверете кой компонент е дефектен

Съдържание:

Компютърът не работи правилно? Проверете кой компонент е дефектен
Компютърът не работи правилно? Проверете кой компонент е дефектен
Anonim
дънна платка
дънна платка

Често се случва компютърът да не функционира правилно, защото някой от компонентите му е повреден. В това ръководство ще научите как да проверите кой от компонентите не работи както трябва.

Ако имаме работа с хардуерен проблем, а не със софтуерен проблем, проверете какъв конкретен хардуер причинява проблема и как да се справите с него. Да започнем с твърдия диск.

Проверете SMART състоянието на твърдия диск

Твърдите дискове имат вградена функция, наречена S. M. A. R. T. - разширение на това съкращение е технология за самонаблюдение, анализ и отчитане. Това е система за наблюдение и докладване на неизправности на твърдия диск. Идеята е проста: устройството следи здравето си и ще уведоми потребителя на компютъра, ако забележи, че започва да се поврежда. Разбира се, тази функция не е безпогрешна и има моменти, когато устройство ще се срине, въпреки че SMART твърди, че е добре с него.

Ако видим съобщение за грешка, свързано със SMART, това е знак, че устройството може да се повреди. Можете да използвате помощната програма CrystalDiskInfo, за да проверите изправността на вашия диск. Това е лесна за използване програма с отворен код, която бързо показва състоянието SMART на вашия твърд диск. Приложението може да бъде изтеглено безплатно от нашия раздел за изтегляне. След инсталирането просто стартирайте инструмента - ако SMART е наред, състоянието ще бъде "добро".

кристал
кристал

CrystalDiskInfo също показва друга информация за твърдия диск, включително текущата му температура и технически параметри. Ако има проблем с превозвача, е сравнително лесно да се определи какво точно не е наред с "коравия човек".

Ако не искате да инсталирате отделна програма за проверка на състоянието SMART, можете да използвате командния ред. Стартирайте го и въведете следните команди:

wmic

дисково устройство получи състояние

wmic
wmic

Ако всичко работи добре, състоянието ще е наред.

Но какво да правите, когато има някакви грешки? Преди всичко не се паникьосвайте. Тези съобщения не означават, че устройството ще спре да работи веднага. Въпреки това трябва да знаете, че в случай на грешка относноSMART трябва да предположите, че устройството се срива и може да се срине. Невъзможно е да се предвиди кога устройството ще се повреди (може да е след няколко дни, седмици или дори месеци), но трябва да сте наясно, че данните, съхранявани на него, не са напълно защитени. Тогава трябва често да правите резервни копия на данни и, когато е възможно, да заменяте твърдия диск с работещ модел.

Тествайте RAM

Сини екрани на смъртта, неработещи приложения или повредена файлова система - всички тези проблеми могат да възникнат, когато RAM не работи правилно.

За да проверите дали RAM работи правилно, използвайте вградената помощна програма на Windows. В менюто "Старт" въведете "памет" и стартирайте приложението, наречено "Диагностика на паметта на Windows".

Изскачащ прозорец ще ви информира, че трябва да рестартирате компютъра си, за да изпълните подходящия тест. Самият тест отнема около 5 минути и през това време си струва да гледате екрана на компютъра - ако системата открие грешки в RAM паметта, ще бъдем информирани за това.

Популярна тема