Как да намаля размера на папката WinSXS в Windows 7 и Windows 8?

Как да намаля размера на папката WinSXS в Windows 7 и Windows 8?
Как да намаля размера на папката WinSXS в Windows 7 и Windows 8?
Anonim
sxs
sxs

Папката WinSXS, която се намира в C: \ Windows \ WinSXS, е огромна и продължава да расте след инсталирането на операционната система. След известно време в него ще открием много ненужни файлове, като стари версии на системни компоненти. Дори ако вече нямаме инсталиран компонент, неговите файлове все още са в WinSXS, заемайки ценно дисково пространство.

В този урок ще ви обясним как да намалите размера на папката WinSXS (Windows Side by Side), за да освободите допълнително място. Тези съвети ще бъдат оценени главно от потребителите на SSD носители, които са сравнително скъпи и едва ли някой може да си позволи да закупи много обемен модел.

Първо обясняваме защо папката WinSXS е толкова голяма - на нашия тестов компютър тя заемаше 17,2 GB, както се вижда на екранната снимка по-долу:

01
01

Папката WinSXS съдържа всички системни компоненти на Windows. На практика компонентните файлове на Windows, които се намират другаде, са само връзки към файлове, които се намират в WinSXS.

Когато системата инсталира актуализации, тя поставя нови компоненти на Windows в папката WinSXS и също така съхранява стари компоненти там. Поради тази причина размерът на папката WinSXS се увеличава с всяка системна актуализация.

Windows 7 предлага решение, което позволява на системата да изчисти диска от стари актуализации след инсталиране на нов сервизен пакет. Така че идеята зад Microsoft е, че потребителят на системата може да я почиства редовно заедно със сервизните пакети. На практика не изглежда толкова розово. За Windows 7 досега е пуснат само един сервизен пакет (през 2010 г.) и доколкото знаем, Microsoft не възнамерява да пуска друг. Това означава, че след пускането на SP1 файловете от Windows Update се натрупват в папката WinSXS и не могат лесно да бъдат изтрити.

За да разреши този проблем, Microsoft премести една от функциите на Windows 8 в Windows 7. Тази функция се появи с една от последните системни актуализации. За да почистите системата си от стари файлове от Windows Update, натиснете бутона "Старт" и отворете помощната програма "Почистване на диска". След това щракнете върху бутона "Почистване на системните файлове" - след това полето "Windows Update" ще се покаже в прозореца "Файлове за изтриване" - изберете го и натиснете "OK".

02
02

Ако използвате Windows 7 от няколко години, шансовете са, че с тази опция ще изтриете няколко гигабайта ненужни данни и ще спечелите повече дисково пространство. Не забравяйте обаче, че все още трябва да рестартирате компютъра си, за да може системата да направи съответните промени.

Windows 8 и Windows 8.1 вече имат вградена функция, която автоматично извършва процеса на почистване. Тази функция се нарича StartComponentCleanup и работи във фонов режим, като премахва компонентите 30 дни след инсталирането им.

Ако искате сами да премахнете ненужните файлове след актуализации, можете да извършите същата операция като в Windows 7. За да направите това, задръжте курсора на мишката върху горния десен ъгъл и изберете „Търсене“и щракнете върху „Настройки“. След това в полето за търсене въведете "clean" - ще се появи помощна програма, наречена "Освободете място на диска чрез изтриване на ненужни файлове" - стартирайте я.

win8-пречистване
win8-пречистване

След това в новоотворения прозорец щракнете върху бутона "Почистване на системните файлове".

win8-системни файлове
win8-системни файлове

Сега в полето "Файлове за изтриване" изберете "Windows Update - почистване" и потвърдете промените с "OK". Това ще освободи допълнително дисково пространство.

Популярна тема