Нов живот Windows 8.1 - съвети за по-добра работа със системата

Съдържание:

Нов живот Windows 8.1 - съвети за по-добра работа със системата
Нов живот Windows 8.1 - съвети за по-добра работа със системата
Anonim
Windows8-1 стартира
Windows8-1 стартира

От наблюдение и увеличаване на производителността, през описание на полезни функции, до 20 съвета за повишаване на комфорта на работа - в това ръководство представяме много полезна информация за потребителите на "осемте".

Ако искате да направите работата си с Windows 8 по-приятна, в това ръководство ще намерите много информация и съвети, за да направите това. Ние ви показваме как да отстранявате проблеми и да подобрявате малко производителността, описваме някои разширени функции в Windows 8.1 и също така представяме 20 съвета за по-добра работа с "Осемицата".

Windows 8.1 определено има много подобрения в сравнение с Windows 8. Получихме бутона "Старт" (въпреки че това, според много потребители, не работи както трябва - съветваме ви да го промените), SkyDrive е интегриран, така че е по-лесно да синхронизирате файлове в облака, въведе също редица други поправки и модификации. Има и промени, които могат да бъдат дразнещи: библиотеките, например, не се показват по подразбиране във File Explorer. В ръководството съветваме как да настроите "осмицата", за да направите работата с компютъра удобна. Да започваме!

Мониторинг и подобряване на производителността

Преди да започнем, добра идея е да активирате някои полезни административни инструменти, които са скрити по подразбиране. Натиснете клавишната комбинация [Win] + [I], за да отворите „Настройки“, след това щракнете върху „Плочки“и преместете плъзгача на „Да“в полето „Показване на административни инструменти“.

01
01

Следващата стъпка е да проверите какво може да причинява забавяне на системата. За да направите това, използвайте един от системните инструменти - "Монитор на ресурси". Този инструмент върши добра работа за намиране на проблеми с производителността. Благодарение на него ще научите кои приложения и услуги използват системата в най-голяма степен. За да стартирате "Resource Monitor", въведете "resmon" в менюто "Старт" и натиснете [Enter].

02
02

Използването на "Монитор на ресурси" трябва да започне от раздела "Общ преглед". Това е мястото, където ще намерите информация за използването на ресурси, като например използване на процесора, използване на диск, използване на мрежа и използване на памет. „Прегледът“е разделен на две части: от лявата страна можете да намерите всички процеси, изпълнявани в системата, докато от дясната страна има движещи се диаграми, които се отнасят до общото използване на всички процеси от дадените категории (CPU, диск, мрежа, памет).

За да получите достъп до повече информация за отделните категории, моля, щракнете върху съответния раздел. Например, в раздела "Памет", в допълнение към информацията за това какви програми и услуги използват памет, ще намерите и подробности за това колко физическа памет е все още налична или колко кеш има.

03
03

Струва си да прочетете "Монитор на ресурси" по-внимателно. Това е мястото, където можете да "проследите" много проблеми, свързани с компютъра. Пример: да предположим, че намерите приложение, което използва много процесора (раздел „CPU“). След това щракнете с десния бутон върху името на приложението и изберете функцията „Край на процеса“, за да го затворите. Сега можете да потърсите алтернатива на това приложение, да го инсталирате и да проверите дали използва по-малко системни ресурси. По този начин работата на системата може да бъде значително оптимизирана. Определено си струва да запомните, че инструментът "Resource Monitor" е полезен за отстраняване на проблеми с производителността.

Подобрения при стартиране на системата

Често причината за забавяне на системата са програми, които се стартират ненужно при стартиране на Windows. Има няколко начина за по-бързо зареждане на системата. Трябва да започнете с "Диспечер на задачите" - за да го стартирате, натиснете клавишната комбинация [Ctrl] + [Shift] + [Esc]. Когато се покаже нов прозорец, натиснете функцията "Повече подробности", която е най-долу. След това "диспечерът на задачите" трябва да изглежда така:

04
04

Сега отидете в раздела "Стартиране". Тук ще намерите списък с програми и услуги, които се стартират при стартиране на Windows. За всяко приложение системата показва името, издателя, статуса и въздействието при стартиране. Според Microsoft, програмите, които са маркирани като "High", когато засягат стартирането, използват повече от 1 сек. Процесорно време или повече от 3 MB от дискови I/O операции. Това не са особено високи резултати, но ако имаме, например, една дузина приложения, маркирани с "Висок", тогава системата може действително да работи по-бавно.

05
05

Ако искате Windows да стартира възможно най-бързо, помислете кои приложения можете да деактивирате, като по този начин системата се зарежда по-бързо. За да деактивирате програма, щракнете с десния бутон върху нея и изберете "Деактивиране".

Със сигурност ще разпознаете повечето програми, които се стартират при стартиране. Но също така ще срещнете приложения / услуги, с които няма да сте запознати. Например, какво правите с приложение, наречено „hkcmd Module“или „persistence Module“? Щракнете с десния бутон върху него и изберете „Свойства“. Благодарение на това ще научите допълнителна информация за него, включително местоположението му. Като алтернатива можете да щракнете с десния бутон върху приложението и веднага да изберете функцията „Отваряне на местоположението на файла“. По този начин ще научите повече или по-малко за какво може да се използва приложението - например "hkcmd" е в C: \ Windows \ System32, което означава, че това е някаква системна помощна програма. От опит можем да напишем, че е по-добре да не изключвате такива приложения.

Ако искате да предотвратите стартирането на избрани приложения със системата, струва си да отидете в папката Startup. Натиснете клавишите [Windows] + [E], за да отидете на File Explorer. След това отидете в раздела "Преглед" и в секцията "Показване / Скриване" поставете отметка в квадратчето "Скрити елементи".

06
06

Сега отидете на следното място:

C: \ Users \ your-username \ AppData \ Roaming \ Microsoft \ Windows \ Start Menu \ Programs \ Startup

От тази папка можете да премахнете програмни преки пътища, които смятате, че не трябва да стартират с вашата система.

Нещо повече, струва си да се уверите, че Windows 8 използва функцията за бързо стартиране, която трябва да е активирана по подразбиране. В менюто "Старт" въведете "опции за захранване" и натиснете [Enter]. Ще се отвори нов прозорец и от менюто вляво щракнете върху „Изберете какво правят бутоните за захранване“. Сега отидете най-долу и проверете дали функцията "Разрешаване на бързо стартиране" е активна до полето "Настройки за изключване".

Популярна тема