Край на поддръжката на Windows XP. Какво означава това за потребителите?

Съдържание:

Край на поддръжката на Windows XP. Какво означава това за потребителите?
Край на поддръжката на Windows XP. Какво означава това за потребителите?
Anonim
лого на windows xp
лого на windows xp

На 8 април Microsoft официално ще прекрати поддръжката за Windows XP. Тогава ще се появи последната актуализация, подготвена от американската компания. Какво означава това за потребителите? Какви са рисковете, свързани с по-нататъшното използване на системата и как да се предпазите от негативни последици? Обясняваме всичко това в ръководството по-долу.

Край на поддръжката - какво изобщо означава?

Microsoft информира за края на поддръжката за Windows XP от дълго време. Но какво всъщност означава това? На 8 април ще бъде пуснат последният набор от актуализации за тази система. След тази дата американският гигант няма да пуска никакви пачове или корекции. Следователно, ако бъде открита нова уязвимост на сигурността или грешка, която позволява извършването на неоторизирани действия, тя няма да бъде коригирана. Следователно потребителите могат да бъдат изложени на злонамерени атаки и изтичане на данни. Въпреки това, не се паникьосвайте, тъй като повечето ситуации могат да бъдат коригирани.

Край на поддръжката на Windows XP
Край на поддръжката на Windows XP

Microsoft ще спре да поддържа Windows XP 8 април 2014 г.

Струва ли си тогава да преминете към по-нова операционна система? Няма съмнение, че най-сигурният вариант е да мигрирате към постоянно актуализирана платформа - Windows 7, Windows 8 или решения на конкуренти. Понякога обаче е невъзможно – най-вече по финансови причини. За някои потребители цената на нов системен лиценз е твърде висока и освен това някои компютри може да са остарели и да не „понесат“изискванията на новите решения.

Отделна група представляват фирмените устройства с инсталиран специализиран софтуер. Приложенията от този тип често нямат по-нови версии за Windows 7, 8 и потребителите са принудени да се придържат към Windows XP. И така, какво да направите, ако миграцията е невъзможна?

Какво да направите, за да защитите системата си?

След 8 април Windows XP ще бъде особено уязвим на атаки отвън, но не бъдете параноични. Достатъчно е да спазвате няколко основни правила, за да минимизирате риска до абсолютния минимум. По-долу са някои примери за това как можете да защитите компютъра си.

1. Не отваряйте неизвестни файлове

Всъщност това правило важи за всички компютърни потребители, без значение каква система имат. Ако не сте сигурни за изпълним (.exe) файл или документ, включен в прикачения файл, просто не го отваряйте. Зловреден софтуер попада в нашата система главно поради нашето невнимание. Подобна е ситуацията и при изпратените линкове – ако не знаем произхода им, не кликваме.

2. Инсталирайте антивирусен софтуер

Основната защита на вашия компютър е антивирусен софтуер. След 8 април той ще придобие особено значение. Трябва да получите съответното приложение. Ако не искате да плащате за годишен лиценз, струва си да се заинтересувате от един от многото налични безплатни еквиваленти. Представяме топ 10 в това място

Популярна тема