Как да проверя какво се крие зад съкратената връзка?

Съдържание:

Как да проверя какво се крие зад съкратената връзка?
Как да проверя какво се крие зад съкратената връзка?
Anonim
кратки връзки
кратки връзки

Съкратените връзки се появяват все по-често в интернет - главно в сайтовете за социални мрежи. Интернет потребителите започнаха да използват тази форма на изпращане на връзки благодарение на Twitter, който ограничава дължината на едно съобщение до 140 знака. Съкращаващите връзки също бързо се превърнаха в оръжие на киберпрестъпниците. В този урок представяме начин да разберете какво се крие зад съкратена връзка, без да щракнете върху нея.

Защо изобщо се занимаваш с това? Инструментите за съкращаване на връзки са проектирани с мисъл за удобството на интернет потребителите, но бързо се превърнаха в оръжие на киберпрестъпниците и измамниците. Зад кратка връзка те могат да скрият връзка към злонамерен уебсайт, без да предизвикат подозрения у потребителя.

Например, такава връзка - tnij.at/test123 води до главната страница на нашия уебсайт. Преди да щракнем обаче, не сме сигурни дали наистина ще бъдем пренасочени там. Измамникът може да е зашил там адреса на злонамерен домейн.

Как да проверите целевия адрес на съкратената връзка? За щастие в интернет има няколко лесни инструмента.

Google Chrome

Въпросът е изключително прост, ако използваме браузъра Google Chrome. В този случай просто инсталирайте едно от наличните разширения - например LinkPeelr

След като инсталирате разширението, просто задръжте курсора на мишката върху съкратената връзка, за да се покаже действителният адрес, до който води.

къси редове 1
къси редове 1

Ето как можете да проследите всички кратки връзки, преди да щракнете върху тях.

Други браузъри

Оказва се, че другите браузъри нямат прилично разширение, което да работи по предназначение. Затова в този случай препоръчваме да използвате външен уебсайт. Това е малко натоварващо, защото съкратената връзка трябва да се копира в специален прозорец, но в крайна сметка можем да се предпазим от налагане.

Възможността за разработване на съкратена връзка предлага, наред с други. уебсайт longurl.org. Просто поставете нашата връзка там и натиснете "Разширяване".

къси редове 2
къси редове 2

В резултат на това ще получим пълно описание на страницата, към която води връзката.

къси линии 3
къси линии 3

Разбира се, не е необходимо да проверявате кратките връзки всеки път. Преди всичко си струва да анализирате кой споделя тези връзки. Ако това е доверен приятел или дори голям и известен уебсайт, компания, услуга и т.н., предпазливостта едва ли е препоръчителна. В подозрителни ситуации обаче си струва да проверите, преди да щракнете. Това може да ни предпази например от заразяване на компютъра ни със зловреден вирус.

Популярна тема