Как да пазаруваме безопасно онлайн?

Как да пазаруваме безопасно онлайн?
Как да пазаруваме безопасно онлайн?
Anonim
онлайн пазаруване
онлайн пазаруване

Декември е времето на засилено пазаруване - както традиционно, така и онлайн. Това също е страхотна възможност за измамниците, които грабят наивността на интернет потребителите. Преди да направите поръчка онлайн, струва си да се запознаете с няколко прости правила, които ще направят лудостта ни по пазаруване безопасна. На какво трябва да обърнете особено внимание?

Разбира се, тези съвети трябва да се използват през цялата година - не само през декември. Няма съмнение обаче, че в предколедния период поръчките в онлайн магазините се увеличават значително, а това създава поле за по-некоректните интернет потребители. Как да ги избегнем?

1. Анализирайте офертата внимателно

Офертата, която току що гледате изглежда изключително привлекателна? Нова техника се предлага на 1/4 цена? Такива промоции трябва да изглеждат подозрителни от самото начало. Никой с здрав ум не продава най-новото устройство за малко пари. В този случай си струва да проверите средните цени в други магазини и внимателно да анализирате офертата. Може да се окаже, че продуктът има скрити технически недостатъци. Има едно правило - ако нещо ни изглежда подозрително, по-добре е да не го купуваме.

2. Използвайте криптирана връзка

Онлайн магазините трябва да се грижат за безопасността на своите клиенти и по този начин да обработват данните им по подходящ начин. Затова си струва да използвате сайтове, които предлагат криптиране. Как да го разпознаем? В уеб браузъра ще се покаже символ на катинар (често зелен) и адресът ще започва с

онлайн пазаруване 1
онлайн пазаруване 1

Ето как изглежда криптирана връзка в Google Chrome

3. Проверете отзивите

Независимо дали използваме онлайн магазин или сайт за търгове, преди да подадете оферта, струва си внимателно да прочетете мненията за продавача. Ние избягваме тези, които имат голямо количество отрицателни оценки или наскоро са създали акаунт. В случай на онлайн магазин също си струва да проверите дали уебсайтът има данни за контакт, които позволяват възможен контакт.

4. Прочетете правилата

Четенето на правилника не е от най-приятните, но благодарение на това ще се предпазим от евентуални недоразумения, както и от излишни нерви и губене на време. В правилата на магазина трябва да намерим информация за изпълнението на пратката, разходите и други правила, от които продавачът се ръководи. Тук ще разберем и как изглежда процесът на оплакване.

5. Използвайте надеждна мрежа и защитен компютър

Начинът, по който се свързваме с интернет, е изключително важно съображение при извършване на онлайн транзакции. Най-добре е, когато използваме защитена връзка (напр. у дома) и компютър, който е защитен с антивирусен софтуерНе се препоръчва да се правят покупки чрез обществени мрежи (напр. гореща точка в кафене или станция), тъй като те не предлагат адекватно ниво на сигурност и вашите данни за плащане (номер на кредитна карта) може да попаднат в неподходящи ръце.

онлайн пазаруване 2
онлайн пазаруване 2

Онлайн пазаруването се извършва най-добре у дома

6. Актуализиране на софтуер

Моля, актуализирайте софтуера си до най-новата версия, преди да правите покупки. Това се отнася главно за операционната система и браузъра, който използваме всеки ден. Това ще елиминира вратичките в сигурността, които могат да бъдат използвани от кибер престъпниците за неоторизиран достъп до нашия компютър. Също така си струва да се погрижим за актуален антивирусен софтуер, който ще ни предпази от всякакви вредители.

7. Ако е възможно, изберете лично вземане

В случай на реклами от местни уебсайтове (напр. OLX), струва си да решите да ги вземете лично. Благодарение на това можем да проверим стоките преди закупуването им и да отстраним недоразуменията. Ако продавачът е физическо лице, не изпращаме пари по сметката преди преглед на продукта. Моля, проверете внимателно артикула, когато правите плащане, и ако е възможно поискайте доказателство за покупка.

8. Внимавайте за оферти „Ще раздавам безплатно“

В Интернет можете да намерите не само оферти за продажба. Някои хора просто искат да се отърват от нещо и го предлагат безплатно. Реклами от този тип най-често се срещат в местни уебсайтове. И тук решаваме да вземем лично. Ние никога не правим авансово плащане за пратката на артикула. Ето как интернет потребителите стават жертва на измамници. Взети с безплатен артикул, те с удоволствие изпращат пари за покриване на разходите за доставка. В краен случай обаче пакетът не отива при съответния човек. Вместо това си струва да договорите наложен платеж - ще сме сигурни, че пратката ще стигне до нас.

Следвайки горните съвети, можем да намалим риска от онлайн покупки до минимум. Когато правите сделка, трябва преди всичко да използвате здравия разум и да не се поддавате на така наречения момент. Ние внимателно анализираме всяка покупка - благодарение на това ще сме сигурни, че няма да се съгласим на условия, които не ни устройват.

Популярна тема