Как да създадете парола на USB флаш устройство? Вижте безплатните програми

Как да създадете парола на USB флаш устройство? Вижте безплатните програми
Как да създадете парола на USB флаш устройство? Вижте безплатните програми
Anonim
как да защитите флашка с парола
как да защитите флашка с парола

Направете го безплатно.

Пренасяме различни видове съдържание всеки ден на борда. Докато в случай на загуба на флашка, загубата на вашата колекция от снимки на котки и забавни картинки от интернет едва ли ще накара някой да страда от сърцебиене, перспективата да прехвърлите в неподходящи ръце пикантни снимки на вашия съпруг или поверителни бизнес данни е доста ужасяващо. Лесно решение за спокойствие е да защитите с парола вашето външно устройство или USB флаш устройство и да шифровате данните си. Предлагаме как да го направите.

Как да шифровате и защитите с парола флаш устройство?

Ако сте потребител на Windows 10 Pro или Enterprise, имам добри новини за вас. Софтуерът на Microsoft предлага възможност за криптиране на данни чрез функцията BitLocker. С него можете да защитите не само отделни дискови дялове, но и сменяеми устройства с данни. Bitlocker To Go прави това възможно и процесът е изключително прост.

Шифроване на USB флаш устройство с BitLocker To Go

1. Свържете USB флаш устройството към компютъра

2. Отидете в менюто Този компютър и щракнете с десния бутон върху флаш устройството, което искате да шифровате

3. Изберете „Активиране на BitLocker“от списъка

Шифроване 1
Шифроване 1

4. В отворения прозорец поставете отметка в квадратчето до "Използвайте парола за отключване на диска" и въведете паролата два пъти по-долу.

Шифроване 3
Шифроване 3

Важно:Не забравяйте, че паролата трябва да е сложна и да се състои от букви, цифри, символи и главни и малки букви и да не съдържа фрази от речника. Благодарение на това ще сведете до минимум вероятността от разбиване на паролата с метода на груба сила.

5. В следващата стъпка решете къде да запишете ключа за възстановяване на паролата, което ще ви помогне в случай, че го забравите. Предлагаме да го запазите във файл.

Шифроване 5
Шифроване 5

6. Решете дали искате да шифровате цялото флаш устройство или само заетото пространство. Предлагаме да изберете първия вариант. Благодарение на това ще избегнете ситуация, в която някой ще може да получи достъп до възстановените файлове, които преди това са били изтрити от флаш устройството.

7. В следващата стъпка изберете опцията "compatibility mode", която ще ви позволи да използвате флаш устройството и в компютри със системи, по-стари от Windows 10, версия 1511.

Шифроване 6
Шифроване 6

8. Стартиране на криптиране.

9. Отсега нататък, за достъп до флаш устройството, ще трябва да въведете паролата, която сте задали по-рано.

Шифроване 7
Шифроване 7

Как да премахнете паролата за Bitlocker To Go?

1. Отключете USB флаш устройството, защитено с вашата парола.

2. В менюто Този компютър щракнете с десния бутон върху флаш устройството, от което искате да премахнете паролата.

3. Изберете "Управление на BitLocker" от списъка.

4. В секцията „Преносими устройства с данни – BitLocker To Go“щракнете върху „деактивиране на BitLocker“на устройството, което искате да премахнете защитата

Шифроване 8
Шифроване 8

Просто, нали? За съжаление, BitLocker не е наличен за потребители на Windows 10 Home. Ако използвате този конкретен софтуер, предлагаме да използвате безплатна програма за защита на флаш устройство с парола. Коя програма да избера? Предлагаме да заложите на доказано решение като USB SafeGuard, DiskCryptor или VeraCrypt. Ще опишем накратко как да защитите USB флаш устройство с VeraCrypt. Това е една от най-лесните за използване програми от този тип и в същото време предлага интересни опции за сигурност.

Как да създадете парола на USB флаш устройство с помощта на SafeGuard?

Първо, изтеглете най-новата версия на VeraCrypt на вашия твърд диск. След като стартирате програмата за настройка, ще имате две опции за избор. Препоръчваме ви да използвате опцията за извличане, благодарение на която ще прехвърлите работещата програма на флашката, която искате да защитите. Благодарение на това можете лесно да дешифрирате данни на всеки компютър, без да е необходимо да инсталирате VeraCrypt всеки път.

Шифроване a
Шифроване a

1. Изберете „Създаване на шифрован файлов контейнер“от списъка. Благодарение на това можете да създадете папка с произволен размер на флаш устройството, която можете да защитите с парола. Тази опция е удобна, защото някои файлове могат да бъдат криптирани, а някои файлове могат да бъдат оставени свободни от паролата. Ако искате да шифровате цялото флаш устройство („Шифроване на несистемен дял / устройство“), процесът ще бъде почти същият, така че като прочетете това ръководство за шифроване на папка на USB флаш устройство, със сигурност ще можете да се справя.

Шифроване c
Шифроване c

2. В следващата стъпка можете да решите дали шифрованата папка да се вижда като файл или не. За целите на този урок предположихме, че ще изберем стандартния файл, който е видим.

Шифроване d
Шифроване d

3. Следващата стъпка е да изберете местоположение за папката - изберете подходящото флаш устройство и посочете името на защитената папка.

Шифроване e
Шифроване e

4. Изберете типа криптиране. Този избор няма особено значение на практика, тъй като всеки от тях гарантира високо ниво на сигурност.

Шифроване f
Шифроване f

5. В тази стъпка посочете размера на тома, който искате да защитите с парола.

Криптиране g
Криптиране g

6. Задайте труднапарола, състояща се от главни и малки букви, специални знаци и цифри

Шифроване h
Шифроване h

7. В тази стъпка е създаден ключ. Изберете от списъка файловата система, която ще използва флаш устройството. Забележка: по време на форматирането всички данни от флаш устройството ще бъдат изтрити.

Шифроване j
Шифроване j

Поздравления, току-що защитихте папка на вашето USB флаш устройство с парола. Как да запазите данните в него? Как да ги разчетем? Трябва да знаете, че защитената с парола папка (точно както цялото флаш устройство, защитено с VeraCrypt) се третира като отделно виртуално устройство.

1. Стартирайте VeraCrypt.

2. Щракнете върху Избор на файл (ако сте защитили папката) или Устройство, ако сте защитили устройството, като изберете „Шифроване на несистемен дял/устройство“в стъпка 1 от ръководството за криптиране. След това изберете шифрованата папка или цялото USB флаш устройство.

3. Щракнете върху която и да е свободна буква на устройство и след това щракнете върху „Монтиране“. Това е тази буква, с която ще бъде маркирана защитената с парола папка или флаш устройство в системата.

4. Въведете паролата, която сте използвали за защита на папката / флаш устройството и изчакайте да бъде декриптирана.

Шифроване l
Шифроване l

5. Защитената папка / флаш устройство вече е готова за използване.

Шифроване от
Шифроване от

6. Ако искате да активирате отново паролата, във VeraCrypt изберете устройството и щракнете върху опцията "Демонтиране".

Ето! Казахме, че ще вървите гладко с нашето ръководство.

Използвате ли други програми за криптиране и доволни ли сте от тях? Препоръчайте на други читатели интересни решения, които сте тествали, в коментарите.

Популярна тема