Най-добрите текстови редактори за програмисти и уеб разработчици

Съдържание:

Най-добрите текстови редактори за програмисти и уеб разработчици
Най-добрите текстови редактори за програмисти и уеб разработчици
Anonim
какъв редактор за разработчик
какъв редактор за разработчик

Те правят работата ви възможно най-лесна.

Кой текстов редактор да програмирате да изберете? И как се създават уебсайтове? В тази статия ви представяме някои страхотни идеи, които ще направят работата ви по кодиране и ученето по-приятни.

Фокусирахме се основно върху безплатни оферти. Има толкова много безплатни текстови редактори за програмисти и те са с толкова висок стандарт, че посягането към платени решения трябва да бъде по-скоро последна възможност. Дори безплатните приложения имат пълен набор от функции, които са безценни както за индивидуална, така и за екипна работа. Оцветяването на текста и автоматичното довършване на код са функции на почти всеки инструмент за писане на код. Следните програми могат да направят много повече!

1. Notepad ++

Бележник
Бележник

Категория:Текстов редактор с функции за разработчици

Езикова версия:Полски

Система:Windows XP / Vista / 7/8/10

Лиценз:GNU PL

Списъкът се отваря с предложение, което не може да бъде пропуснато в нито една класация на най-добрите текстови редактори. Notepad ++ със сигурност е една от най-популярните и ценени програми от този вид. Инструментът е наличен и на полски език и е достъпен под GNU лиценз безплатно! Notepad ++ има минимални изисквания за ресурси и е един от най-функционалните редактори, които разработчиците по света обичат. Приложението автоматично разпознава синтаксиса на HTML, JavaScript и PHP - не само оцветява кода, което го прави по-четим, но също така позволява удобно свиване и разгъване на неговите фрагменти. Той номерира отделни редове, предлага опция за автоматично попълване на думи, функции и дори корекция на синтаксиса. Опцията за отваряне на следващи документи в раздели прави прескачането между различни файлове и работата върху множество документи изключително удобно. Има голяма общност около програмата, която се грижи за създаването на различни добавки, които ви позволяват да интегрирате Notepad ++ с други популярни инструменти.

Изтеглете Notepad ++ безплатно

2. Скоби

Скоби
Скоби

Категория:Текстов редактор с функции за уеб администратори

Езикова версия:Полски

Система:Windows XP / Vista / 7/8/10, Mac OS, Linux

Лиценз:GNU GPL

Или може би предложение на редактор, създадено с мисъл за уеб разработчици, предлагащо интеграция с, например, GitHub? Brackets е един от най-добрите инструменти за уеб дизайн, който ви позволява да преглеждате текстови файлове и да ги редактирате удобно. Силните му страни са подчертаването на синтаксиса (JavaScript, HTML и CSS), поддръжката на полезни клавишни комбинации и възможността да създавате свои собствени, както и режим на разделен екран, който ви позволява да работите удобно върху множество файлове. Създателите на съдържание ще харесат функцията Live Preview, която ви позволява да визуализирате CSS / HTML кода на живо във вашия уеб браузър по подразбиране. Благодарение на частичната интеграция с Photoshop в скоби можете да добавяте дори фрагменти от PSD файлове и удобно да генерирате код. Сред многото предимства си струва да споменем и разширената поддръжка за разширения, творческата общност, свързана с този проект, и съвместимостта на приложението с Windows, Mac OS и Linux.

Изтеглете скоби безплатно

3. Код на Visual Studio

Код на Visual Studio
Код на Visual Studio

Категория:Текстов редактор с функции за разработчици

Езикова версия:Английски

Система:Windows 7/8/10, Mac OS, Linux

Лиценз:Безплатен софтуер

За вас има безплатен редактор на изходния код, за чиято разработка отговаря Microsoft. От премиерата си през 2015 г. гигантът от Редмънд успя да създаде голяма общност около приложението, която се грижи за предоставянето на все повече и повече нови плъгини и решения. Проектът с отворен код е насочен към потребителите на всички най-популярни операционни системи. Visual Studio Code предлага много полезни функции за разработчиците - от IntelliSense с подчертаване на синтаксиса и автоматично довършване на формули, до интеграция с Git команди, отваряне на файлове на проекта от цяла папка и подпапки наведнъж, до цяла палитра от клавишни комбинации, за да направите работата си още по-бърза. Кодът, създаден в редактора, може да бъде дебъгван директно от неговото ниво, което е изключително рядка функция. Потребителят може да промени не само оформлението на прозорците, но дори да промени темите, за да отговаря на техните предпочитания. В допълнение: Visual Studio Code е изключително "лека" програма и консумира минимални ресурси.

Изтеглете Visual Studio Code безплатно

4. Атом

атом
атом

Категория:Текстов редактор за програмисти

Езикова версия:Английски

Система:Windows XP / Vista / 7/8/10, Mac OS X, Windows

Лиценз:GNU GPL

Ето текстов редактор с отворен код за програмисти. Създателите на приложението Atom на всяка крачка подчертават, че са го създали с мисъл за тази конкретна група потребители - останалите трябва да търсят друго решение. Защо един разработчик би искал да използва инструмент, наречен Atom? Има много причини. Сред най-важните е огромна база данни от добавки, които ви позволяват да интегрирате работата на редактора с популярни платформи като WordPress. Като друго голямо предимство потребителите на Atom често посочват възможността за споделяне и съвместно създаване на проекти в реално време през интернет. Те значително улесняват работата на развойните екипи, които са далеч един от друг ежедневно. В същото време Atom предлага интегриран модул GitHub, който е най-популярният уебсайт за проекти за разработка със системата за контрол на версиите Git. За десерт има очевидни функции в такива програми: подчертаване на синтаксиса и интелигентно автоматично довършване.

Изтеглете Atom безплатно

5. Текстов редактор Pro

Текстов редактор Pro
Текстов редактор Pro

Категория:Текстов редактор с функции за разработчици

Езикова версия:Английски

Система:Windows XP / Vista / 7/8/10

Лиценз:Безплатен софтуер

Ето текстов редактор, който разпознава над 50 различни езика за програмиране и скриптове. Предимството на програмата е, че не е необходимо да я инсталирате - можете да я използвате директно от външен носител, което ви позволява да я стартирате на широк набор от устройства. До 2017 г. Text Editor Pro беше известен като EditBone и дори тогава беше много популярен сред хората, които търсят прост текстов редактор с ясен интерфейс. Този интерфейс е напълно адаптивен, така че може да бъде напълно минималистичен или много обширен - в зависимост от предпочитанията на потребителя. Програмата самостоятелно разпознава типовете заредени файлове и в зависимост от езика за програмиране, използван в тях, настройва оформлението на текста и оцветяването на синтаксиса към него. Text Editor Pro предлага някои страхотни функции като конвертор на цифрови единици, инструмент за форматиране на SQL и таблица със символи в Unicode. Имаше и практически функции за отмяна на извършени действия, обширна търсачка и инструмент за създаване на макроси.

Изтеглете безплатно Text Editor Pro

6. Възвишен текст

Възвишен текст
Възвишен текст

Категория:Текстов редактор с функции за разработчици

Езикова версия:Английски

Система:Windows XP / Vista / 7/8/10, Mac OS X, Linux

Лиценз:Shareware (пробна версия)

Една от последните програми в нашия списък е решение, популярно главно извън Полша, където потребителите на компютри нямат съпротива да харчат пари за платени приложения. Sublime Text се разпространява под лиценз за споделяне на софтуер, който изисква такса от приблизително $ 80 след края на пробния период. Лицензът се предоставя за потребителя, а не за устройството, което ви позволява да използвате програмата на всичките си компютри - включително Mac OS X и Linux. Защо си струва да платите за него?

Sublime Text е предимно ултра лека програма, която ще работи ефективно дори на типична "пишеща машина". В същото време той предлага разширени функции, които го правят един от водещите редактори. Sublime Text ще се хареса на програмистите - инструментът автоматично създава списък с всички функции и методи, което улеснява прескачането между фрагменти дори на много сложен код. Практична и добре работеща търсачка е достъпна в рамките на приложението и потребителят може да създава преки пътища към най-често търсените функции. Програмата ще се хареса особено на хора, които програмират на Python, благодарение на Python API, който ви позволява да интегрирате цял набор от плъгини с нея.

Изтеглете Sublime Text безплатно

7. Komodo Edit

редактиране на komodo
редактиране на komodo

Категория:Текстов редактор с функции за разработчици

Езикова версия:Английски

Система:Windows XP / Vista / 7/8/10, Mac OS X, Linux

Лиценз:Безплатен софтуер

Komodo Edit е предложение за всички популярни операционни системи Windows, Linux и Mac OS. Разработчиците ще оценят оцветяването на синтаксиса в скриптовите езици PHP, Python, Ruby, Perl и Tcl, както и HTML, JavaScript и CSS. Интерфейсът е изпипан, а възможността за активиране на режим Focus го прави напълно минималистичен в един момент. Няма недостиг на отстраняване на грешки, тестване и рефакторинг на код.

За хора, работещи дистанционно в екипи от няколко души, възможността за едновременно създаване на код от няколко души в реално време ще бъде голямо предимство. Скоростта на работа се влияе от функциите за автоматично довършване на кода или макросите. Индивидуалните документи могат да се отварят в последователни раздели, което подобрява организацията на работата. Една от многото малки, но често изключително полезни функции тук е възможността за бързо преминаване към последната позиция на курсора в кода.

Изтеглете Komodo Edit безплатно

Популярна тема