Как да изберем размера на телевизора спрямо размера на стаята?

Как да изберем размера на телевизора спрямо размера на стаята?
Как да изберем размера на телевизора спрямо размера на стаята?
Anonim
Телевизор размер 2
Телевизор размер 2

Няколко прости съвета.

В ерата на бързото технологично развитие, телевизорите с размери на екрана 50, 60 и дори 70 инча стават все по-популярни. Изборът на този размер обаче не винаги ще бъде разумен. Всичко зависи от подреждането на стаята ни.

Когато избираме телевизор, трябва да обърнем внимание на няколко важни аспекта - включително резолюцията на екрана и разстоянието между телевизора и дивана, на който ще седнем. Тези параметри определят диагонала, който трябва да изберем.

В случай на Full HD резолюция, най-популярната в момента сред телевизорите, въпросът е сравнително прост. Разстоянието от телевизора до дивана (в метри) трябва да се умножи по 25 пъти. В резултат на това ще получим оптималния размер на екрана, който трябва да има нашият „прозорец към света“. Така че, ако диванът в хола е на 2 метра от телевизора, това трябва да е 50 инча. Ако е 3 метра, тогава препоръчителният диагонал е 75 инча. Разбира се, това са приблизителни стойности и могат да бъдат леко "изкривени".

Разклоненията във Full HD са както следва:

  • 40-инчов телевизор: минимално разстояние 1,6 м, максимално 2,5 м
  • 50-инчов телевизор: минимално разстояние 2 м, максимално разстояние 3,2 м
  • 60-инчов телевизор: минимално разстояние 2,4 м, максимално разстояние 3,75 м

В случай на UHD екрани, т.е. популярната 4K резолюция, размерът на матрицата може да е малко по-голям на същото разстояние от дивана, както по-горе. Това е свързано с по-голям брой пиксели на инч, което ги прави по-трудни за виждане с невъоръжено око и изображението се гледа удобно. Предполага се, че когато се изчислява размерът на UHD телевизора, разстоянието между дивана и екрана трябва да се умножи по 39.

Телевизор размер 1
Телевизор размер 1

Оптимален диагонал на екрана в зависимост от разстоянието и разделителната способност

Популярна тема