Как да реша проблема с принтера?

Как да реша проблема с принтера?
Как да реша проблема с принтера?
Anonim
принтер
принтер

Шепа съвети, свързани с работата на принтера.

Принтерите са теоретично лесни за използване устройства. Понякога обаче може да се сблъскаме с проблеми и дефекти, които да ни попречат да отпечатаме документите, които ни интересуват. В ръководството по-долу представяме няколко прости стъпки, които ще ви помогнат да диагностицирате и разрешите проблеми с принтера. Ние се фокусираме върху Windows.

Преди да навлезем в подробностите, няколко очевидни стъпки. Първо се уверете, че принтерът е правилно свързан към компютъра. Проверяваме щепсели, ключове и др. В случай на свързване на принтер чрез Wi-Fi, проверете дали сте свързани към подходящата мрежа.

Проверка на хартия

Ако принтерът не иска да отпечата вашите документи, моля, уверете се, че хартията е правилно заредена в него. Дори и да има хартия в тавата, уверете се, че е заредена според препоръките на производителя. Само тогава принтерът ще може да го изтегли и да започне да работи. Понякога лист хартия може също да заседне в механизма на принтера.

Проверете касетата с мастило или тонер

Принтерът може да не се подчини, защото нивото на мастилото е ниско. Дори ако искаме да отпечатаме черно-бели документи, някои модели устройства ще изискват да напълним цветната тава.

За някои модели принтери можете да проверите нивото на мастилото директно в Windows. Просто отидете на Контролен панел → Хардуер и звук → Устройства и принтери. След това щракнете с десния бутон върху нашия принтер и изберете "Properties".

2015-12-22 15:26 55
2015-12-22 15:26 55

Някои принтери показват нивото на мастилото или състоянието на тонера на своя дисплей. Понякога тази информация може да бъде проверена и с помощта на специален софтуер.

Проверка на опашката за печат

Понякога проблемите с печата са причинени от неправилна работа на Windows (напр. файлът за отпечатване не е изпратен на принтера). В този случай си струва да проверите, като щракнете с десния бутон върху принтера в контролния панел и изберете „Вижте какво се печата".

2015-12-22 15:28 01
2015-12-22 15:28 01

В резултат на това ще се покаже списък с всички документи в опашката. Ако намерите стари файлове, които спират да отпечатват други документи, можете бързо да ги изтриете. От тук можем също така да възобновим печатането, ако е било спряно по някаква причина.

Има и опция за анулиране на всички документи. Просто изберете „Принтер“и след това „Отказ от всички документи“.

2015-12-22 15:28 36
2015-12-22 15:28 36

Инсталирайте, актуализирайте или преинсталирайте драйвери

Принтерът се нуждае от подходящи драйвери, за да работи правилно. Обикновено тези, предоставени на носача с устройството, са достатъчни. От време на време обаче те трябва да се актуализират. За да направите това, просто отидете на уебсайта на производителя, след това изберете точния модел принтер и изтеглете пакет от файлове. За да улесните този процес, просто се насочете към нашата секция за изтегляне, където всички файлове са правилно сортирани.

Ако имате инсталирани драйвери и принтерът все още не работи правилно, помислете за повторно инсталиране на софтуера. За да направите това, първо деинсталирайте вече инсталираните драйвери и след това ги инсталирайте отново.

Използвайте вградената диагностика

Повечето принтери имат функция, която ви позволява да диагностицирате работата на устройството. В зависимост от модела може да е допълнителен бутон върху корпуса или специална опция във вграденото меню. Понякога диагностиката може да се стартира от нивото на специализиран софтуер.

В зависимост от инсталираните драйвери, диагностиката може да бъде достъпна и от контролния панел. Просто натиснете десния бутон на мишката върху принтера и след това намерете подходящата опция. Подредбата им зависи от драйверите, които имате, следователно тяхната наличност ще бъде различна за различните модели принтери.

2015-12-22 15:29 24
2015-12-22 15:29 24

Тази функция може също да коригира лошото качество на печат.

Задаване на принтер по подразбиране

Този съвет се отнася само за Windows 10. След актуализацията през ноември Windows 10 започна да третира принтерите по различен начин. Ако щракнете върху бутона, отговарящ за отпечатването, файлът ще бъде изпратен на принтера по подразбиране. За системата принтерът по подразбиране е последният използван. Това може да е проблем, когато имаме повече принтери и използваме някои само от време на време. За щастие тази функция може да бъде изключена.

За да направите това, отидете в менюто "Старт" → Настройки → Устройства → Принтери и скенери и след това изключете опцията "Разрешаване на Windows да управлява моя принтер по подразбиране".

2015-12-22 15:30 04
2015-12-22 15:30 04

Тук също можете да зададете принтера по подразбиране.

Популярна тема