Каква е разликата между FAT32, exFAT и NTFS?

Съдържание:

Каква е разликата между FAT32, exFAT и NTFS?
Каква е разликата между FAT32, exFAT и NTFS?
Anonim
файлови системи
файлови системи

Ние обясняваме основните разлики между популярните файлови системи.

Когато форматираме твърд диск, USB флаш устройство, SD карта или друг носител за съхранение, винаги трябва да избираме подходящия тип файлова система. Windows обаче не обяснява основните им разлики, поради което повечето потребители вземат решенията си на сляпо. По-долу разглеждаме подробно FAT32, exFAT и NTFS.

FAT32

FAT32 е най-старата файлова система, която споменахме. Той беше представен в Windows 95 и беше наследник на FAT16, който се използваше в DOS.

Поради възрастта си, това е една от стандартните файлови системи, налични в Windows. Много USB памети, които купуваме, са форматирани във FAT32. Основното предимство на тази система е съвместимостта с широк набор от устройства. FAT32 се поддържа от Windows, Mac OS X, Linux, игрови конзоли и почти всички други устройства с USB порт.

FAT32 обаче има ограничения. Един файл, съхраняван на такъв носител, не може да бъде по-голям от 4 GB. Въпреки това дялът не може да надвишава 8 TB. Първото ограничение може да е пречка, поради което FAT32 в момента се използва главно във флаш устройства, на които не съхраняваме големи файлове.

FAT32 няма разширени функции, като контрол на разрешенията, което го прави неподходящ за системен дял в по-новите версии на Windows.

В момента FAT32 е идеалният избор за флаш устройства с малък капацитет. Благодарение на тази файлова система можем да сме сигурни, че носителят ще работи на почти всяко устройство.

NTFS

NTFS е малко по-модерна файлова система, която за първи път се появи в потребителската система в Windows XP. При инсталиране на Windows, дялът се форматира в NTFS. Това е свързано с редица функции, които тази файлова система поддържа.

NTFS няма ограничение за един файл. Също така няма ограничения за размера на дяла. Това не е единственото му предимство. NTFS поддържа контрол на разрешенията, така че Windows да може да блокира достъпа на нежелани хора до най-важните ви файлове. NTFS също предлага регистър на промените, за да ви помогне да определите грешки, криптиране и някои други полезни функции, без които Windows не би могъл да функционира правилно.

Дялът, където е инсталиран Windows, трябва да бъде форматиран с NTFS. Предлагаме това и за други дискови дялове, където възнамеряваме да инсталираме игри и приложения.

hdd-754465 960 720
hdd-754465 960 720

NTFS обаче не е перфектен. Липсата на съвместимост с други системи може да бъде голяма пречка. По подразбиране Mac може да чете файлове от NTFS дялове, но не и да пише в тях. Същото се случва и при някои Linux дистрибуции. Други устройства също може да не поддържат тази файлова система. Такъв е случаят с PlayStation 3 и PlayStation 4, или дори Xbox 360. Изключение от това е Xbox One, който поддържа NTFS.

NTFS е идеалната файлова система за вътрешни устройства, които работят под Windows. За сменяеми носители това не е непременно най-доброто решение.

exFAT

Последната популярна файлова система е exFAT. За първи път беше представен през 2006 г. като отговор на ограниченията на FAT32. Той дойде под формата на актуализация на Windows XP и Windows Vista.

exFAT е система, оптимизирана за преносими флаш устройства. Той е лек като FAT32, но няма досадни ограничения за размера на един файл. Въпреки това няма да намерим допълнителни функции, известни от NTFS.

exFAT също е малко по-съвместим от NTFS. В допълнение към Windows, той се поддържа напълно от Mac OS X. В случай на Linux трябва да бъде инсталиран съответният софтуер. Също така ще се поддържа от някои камери и камери, които не са съвместими с NTFS.

exFAT обаче губи от FAT32 по отношение на съвместимостта с други устройства. Не се поддържа на Xbox 360 и PlayStation 3, но работи на Xbox One и PlayStation 4 (неофициално).

За да обобщим, NTFS е най-добрата система за вътрешни устройства и exFAT за флаш устройства. Понякога обаче последните трябва да бъдат форматирани във FAT32, за да станат съвместими с по-стари устройства.

Популярна тема