Нов компютър? Списък с безплатни програми за Windows, които си струва да инсталирате

Съдържание:

Нов компютър? Списък с безплатни програми за Windows, които си струва да инсталирате
Нов компютър? Списък с безплатни програми за Windows, които си струва да инсталирате
Anonim
Списък с полезни програми
Списък с полезни програми

Списък с безплатни програми, които са необходими за нов компютър или след нова инсталация на Windows

Windows може да изглежда малко лош веднага след инсталирането. Няма усъвършенствани инструменти, полезни в ежедневните дейности.

За да подготвите бързо системата за нормална работа, трябва да инсталирате някои допълнителни програми. По-долу представяме безплатни артикули, към които си струва да проявите интерес. Разделихме ги в няколко категории, за да може всеки да избере това, което му е най-интересно. Фокусирахме се само върху безплатния софтуер.

Уеб браузър

Една от първите програми, които изтегляме веднага след инсталиране на нова система, е уеб браузър. Разбира се, системата предлага Internet Explorer или Microsoft Edge в случай на Windows 10, но това не е достатъчно за всички.

Google Chrome

хром
хром

Един от най-очевидните избори е Google Chrome. Браузър, оценен по целия свят. Характеризира се с достъпен интерфейс, висока скорост на работа и допълнителни функции, които позволяват, наред с други неща, да синхронизирате раздели между устройствата. Те се допълват от добавки и разширения, които дават практически неограничени възможности за модификация.

Mozilla Firefox

firefox
firefox

Вторият популярен и безплатен уеб браузър с много поддръжници в Полша и по света. Той предлага големи възможности за персонализиране, особено в областта на персонализирането на външния вид на потребителския интерфейс. Има функции като частно сърфиране и защита от проследяване. Може да синхронизира пароли и отметки с други устройства.

Преглед на изображения

Windows има вграден преглед на изображения, но е с бедни функции. Хората, които искат малко повече опции, трябва да инсталират едно от предложенията от външни производители.

IrfanView

IrfanView
IrfanView

Един от най-очевидните избори е IrfanView. Това е не само програма за преглед на файлове с изображения, но и прост редактор, благодарение на който можем да изрежем или променим избраната снимка. Възможността за промяна на параметрите на много изображения едновременно заслужава похвала.

Picasa

Picasa
Picasa

Друга атрактивна програма за преглед на изображения е Picasa, създадена от Google. Софтуерът ви позволява удобно да преглеждате снимки и да управлявате голяма библиотека от графични файлове. Имаше и функции, свързани с просто редактиране, благодарение на които ще подобрим външния вид на вашите снимки.

Picasa
Picasa

Picasa

Компресиране на файлове

Windows има вградена помощна програма за декомпресиране на файлове, но тя е с бедни функции и не поддържа всички популярни формати. В този случай ще трябва да инсталирате специален софтуер.

7-Zip

7-цип
7-цип

7-Zip е безплатна програма за компресиране и декомпресиране на файлове, която може лесно да обработва всеки популярен формат - дори RAR. Приложението може да се интегрира със системната обвивка, благодарение на което операциите с архивите на данни са лесни и приятни

IZArc

IZArc
IZArc

Алтернатива на 7-Zip може да бъде например IZArc. Архиваторът работи с всички популярни формати. Разбира се, поддържа RAR и се характеризира с достъпен интерфейс. Архивите могат да се създават с помощта на метода плъзгане и пускане. Подобно на 7-Zip, той се интегрира със системната обвивка.

Текстов редактор

Не е необходимо да купувате Microsoft Office веднага за случайно редактиране на текстови документи и електронни таблици. Всичко, от което се нуждаете, е един от безплатните заместители, който е идеален за ежедневна работа.

Libre Office

Libre Office
Libre Office

Първото безплатно предложение е Libre Office. Програмата предлага модули за редактиране на текст, електронни таблици и за създаване на презентации. Услугата на пакета е подобна на тази на Office. Приложението поддържа всички популярни файлови формати. Пакетът е наличен изцяло на полски език и предлага проверка на правописа.

свободен офис
свободен офис

LibreOffice

Open Office

ох
ох

Много подобни възможности предлага Open Office. Разликите между двата пакета се ограничават до незначителни промени в потребителския интерфейс и използването на допълнителни функции. Open Office поддържа всички популярни файлови формати.

Популярна тема