Преминете към SSD, което е лесен начин да ускорите компютъра си

Съдържание:

Преминете към SSD, което е лесен начин да ускорите компютъра си
Преминете към SSD, което е лесен начин да ускорите компютъра си
Anonim
Как да сменим диск с SSD
Как да сменим диск с SSD

Преминаването от HDD към модерно и ефективно SSD устройство в момента е един от най-ефективните методи за ускоряване на вашия компютър.

Времето е пари и времето, спестено от смяната на HDD със SSD, трябва напълно да ни компенсира разходите за модернизация. Няма да са никакви космически пари. Спадът в цените на този тип дискове през последната година доведе до модернизирането на настолен компютър или лаптоп с използването на SSD вече е достъпно за почти всеки потребител.

Цените на 120 GB дискове сега започват около 160 PLN Този капацитет е повече от достатъчен, за да използвате SSD като системна среда, подобрявайки комфорта на работа и ви позволява да стартирайте вашия компютър в рамките на десетина секунди. За капацитета 240 GB, който е много по-гъвкав и привлекателен и от гледна точка на геймърите, днес ще платим около 100 PLN повечеЦените на SSD устройствата с капацитет от 480 GB и повече започват около 460-470 PLN. Във всеки от тези сегменти най-евтините и следователно най-печелившите са бюджетните носители, базирани на все по-популярните TLC памети.

SSD срещу HDD

Какво прави подмяната на един компонент в компютъра толкова значително въздействие върху неговата производителност? Най-лесно е да го поставим във формулата на т.нар елиминиране на пречка. Технологията за класически дискови дискове (HDD) се разви през годините към капацитет и надеждност, но подобренията в производителността на медиите са незначителни. HDD устройствата са страхотни като хранилища за файлове, но поради ограниченията на дизайна не могат да постигнат трансфер на данни, сравним с SSD. Те също така губят достъп до файловете, съхранявани на диска, което е изключително важно от гледна точка на потребителя.

HDD
HDD

Класически диск (HDD)

В резултат на това SSD устройствата днес предлагат средно три или дори четири пъти по-бързо четене на данни - особено в сравнение с популярните 2,5-инчови твърди дискове (5400 RPM), инсталирани в евтини лаптопи. И това се предполага, че и двата типа носители използват един и същ интерфейс SATA 6 Gb/s. Потребителят на компютър, оборудван със SSD устройство, има почти незабавен достъп до всеки файл, записан на диска. На практика това означава, че инсталираните на SSD игри и програми отнемат по-малко време за изпълнение. Операционната система и уеб браузърът реагират по-плавно на нашите команди. Разбира се, повишаването на производителността зависи от конфигурацията на машината (количество RAM, процесор, дънна платка), но елиминирането на тясното място на практика може да добави крила дори към няколко годишен компютър.

В случай на лаптопи, останалите предимства на SSD устройствата са доста важни, които са доста незначителни в случая на настолни компютри. Благодарение на дизайна, базиран на NAND флаш памет, полупроводниковите устройства са леки и консумират по-малко енергия, а пълната липса на движещи се части означава, че от една страна те се характеризират с безшумна работа и, от друга страна, много висока устойчивост на механични повреди. Срив на лаптопа, който е потенциално опасен за твърдия диск, няма да окаже голямо влияние върху работата на SSD устройството - освен ако, разбира се, цялата машина не е физически повредена.

Надграждане на компютър

Инсталирането на допълнителен диск на настолен компютър обикновено е много лесно. Достатъчно е да поставите устройството в корпуса във всяка точка за монтаж, подходяща за 2,5-инчови устройства, и след това да го свържете към дънната платка със SATA кабел. Новите корпуси имат специални точки за монтаж на SSD, например зад тавата на дънната платка. Производителите на дискове често добавят 3,5-инчови адаптери към комплекта си.

В лаптопите монтирането на SSD устройство много често изисква сбогуване с HDD … или с оптичното устройство. За съжаление това се дължи на политиката на производителите, които рядко включват допълнително отделение за твърд диск в дизайна на лаптопа. Такива скъпоценни камъни могат да бъдат намерени, но в повечето модели единственият начин да имате две устройства е да закупите специален адаптер (гнездо) от 5,25 инча, който монтираме на мястото на оптичното устройство. Това решение е много интересно и много примамливо. Особено като се има предвид, че DVD дисковете бавно се превръщат в нещо от миналото. Ако поставим твърдия диск в джоба си, не само ще получим удобно място за съхранение на данни и място за архивиране, но и ще можем да спестим, като закупим SSD устройство с по-малък капацитет.

Смяна на SSD
Смяна на SSD

Когато мигрирате от HDD към SSD, софтуерът за клониране на диск може да бъде много полезен. Благодарение на програми като безплатните EaseUSили платената Acronis True Image (често предлагана като бонус с дисков пакет), можем да избегнем повторното инсталиране на операционната система. Целият процес е автоматизиран и се извършва стъпка по стъпка. Така че, ако достъпът до гнездото за твърд диск на лаптопа не е възпрепятстван по никакъв начин, можем сами да сменим HDD със SSD.

За

Модернизацията на лаптоп в по-голямата част от сценариите не е сложен процес и може да се извърши от човек с основни технически познания. Единствената пречка може да бъде необходимостта от разглобяване на машината. Ако нашият компютър е покрит от гаранцията, струва си да се свържете предварително с оторизиран сервизен център. По този начин ще избегнем всякакви неприятности, свързани с нарушаване на гаранционните условия. В крайна сметка инсталирането на SSD устройството срещу малка такса може да се извърши от магазина, от който сме закупили лаптопа.

Как да надстроите лаптоп със SSD?

От следващата инфографика ще научите как бързо и ефективно да замените диска със SSD (щракнете върху снимката, за да я видите в пълна резолюция).

Инфографика за модернизация на SSD
Инфографика за модернизация на SSD

Статията е създадена в сътрудничество с ADATA

Популярна тема