Как ефективно да изтриете данни от диска, така че да не могат да бъдат възстановени (HDD и SSD)

Съдържание:

Как ефективно да изтриете данни от диска, така че да не могат да бъдат възстановени (HDD и SSD)
Как ефективно да изтриете данни от диска, така че да не могат да бъдат възстановени (HDD и SSD)
Anonim
Изтриване на HDD данни
Изтриване на HDD данни

Продавате стария си компютър или го хвърляте в кошчето? Простото преформатиране на устройството не е достатъчно.

Ефективното изтриване на данни не е решение, използвано само в големите компании. Освен това типичният Ковалски все по-често се интересува от съдбата на своите файлове, когато продава компютър или самия диск, или пуска оборудването в експлоатация. Постоянното изтриване на съдържанието на диска е един от основните начини за защита на поверителната информация от попадане в неподходящи ръце. Струва си обаче да се има предвид, че по принцип нито един от методите не е 100% ефективен. В някои случаи данните могат да бъдат възстановени за минути с безплатен софтуер, в други това ще отнеме дълга (и скъпа) работа на специалисти.

Програмно или физически

Използват се софтуерни и хардуерни методи за изтриване на данни от HDD. Първите включват всички инструменти, които първо изтриват съдържанието на диска и след това презаписват многократно (до 35 пъти) с произволно генерирани стойности. Наличните безплатни и платени програми се различават по максималния брой презаписвания и използваните алгоритми, които са над 20. Най-популярните от тях са Eraser,Darik's Boot И Nuke, Roadkil's Disk Wipe. На практика този тип програми са много ефективни, но професионалните компании за възстановяване на данни могат да прочетат изтритите файлове в някои случаи.

Друг начин е хардуерно изтриване на информация, което се състои във физическо унищожаване на носителя и файловете на него. Очевидно след такава операция дискът е неизползваем. Специализирани лаборатории отварят херметичния корпус на диска и унищожават магнитните пластини. За това се използват механични инструменти, химикали, експлозиви, радиоактивни материали или топлинна обработка. Поради високото ниво на сложност и висока цена, такива услуги се използват само от големи корпорации и държавни агенции, които трябва да осигурят най-висока сигурност на данните си.

Eraser scr
Eraser scr

Програма за изтриване на данни от диск

Ефективно изтриване на данни от SSD

SSD устройствата стават все по-популярни не само в лаптопите, но и в настолните компютри. Както се оказва, сигурното изтриване на информацията, съхранена в тях, с помощта на гореспоменатите методи е по-трудно. Причината е напълно различен дизайн на диска. Методите за изтриване на хардуерни данни остават много ефективни, но какво трябва да направят потребителите, ако искат твърдият им диск да продължи да работи?

Отговорът е Secure Erase - набор от специални инструкции, поставени в софтуера на диска от производителите. Използва се за пълно изтриване на съдържанието на диска по такъв начин, че да не може да бъде възстановено с популярни методи. За да извършите този процес, можете да използвате предоставения с диска софтуер или независими приложения - Eraser, Parted Magic и други програми от този тип

Как работи Secure Erase?

Програмите за изтриване на данни изтриват всички файлове и презаписват дисковото пространство, достъпно за потребителя. При SSD дисковете това означава, че някаква част от диска остава "непокътната" - т.нар сервизни блокове данни: резервни, системни и използвани. Информацията, останала в тези блокове, може да се използва за пресъздаване на цялото съдържание на диска. Secure Erase изпълнява процедурата по изтриване на хардуерно ниво. Това означава, че данните се изтриват от всички блокове, включително сервизните блокове. След изтриване на данните, дисковият контролер маркира всички блокове като празни (освобождава електрически заряди, съхранявани в тях).

Интересното е, че този процес има и интересен страничен ефект - възстановява първоначалната производителност на SSD. Влошаването на производителността на твърдите дискове възниква с течение на времето и се причинява от препълване на блокове с клетки на паметта. Изтриването на данни от диска нулира съдържанието на блоковете и по някакъв начин го връща към фабричните настройки. Следователно Secure Erase може да се използва и когато забележим видим спад в производителността на нашия SSD.

Безопасно или не?

На теория презаписването на изтрити данни три пъти с произволни стойности прави невъзможно възстановяването им. На практика обаче се оказва, че професионалните компании за възстановяване на данни могат лесно да се справят с физически повредени носители. Това обаче са много скъпи услуги. Като се имат предвид нуждите на типичния потребител, който иска да защити личните си данни, използването на програми за изтриване ще бъде достатъчно.

Популярна тема