Какво да търсите, когато купувате монитор?

Съдържание:

Какво да търсите, когато купувате монитор?
Какво да търсите, когато купувате монитор?
Anonim
монитори
монитори

Няколко съвета, които да ви помогнат да вземете решение за покупка.

Противно на външния вид, закупуването на монитор не е лесен въпрос. На пазара има много дизайни, но повечето от тях са предназначени за определена група потребители. И това е, което трябва да бъде точно определено на първо място.

Различни функции са желателни в случай на монитор за игри и различни за професионалисти, занимаващи се например с графична обработка. Типичният монитор за офиса и дома, където е важно да се сведе до минимум напрежението на очите, ще изглежда още по-различно.

По-долу са някои характеристики, на които трябва да обърнете внимание, когато купувате монитор.

За играчи

В случай на монитор за игри най-важното е бързата реакция и високата честота на опресняване. Задоволителна честота на опресняване ще бъде 120 Hz или повече. Ще го оценят предимно хора, които играят динамични онлайн заглавия. Приятно допълнение ще бъде поддръжката на технологията Nvidia G-Sync или AMD FreeSync.

По отношение на матрицата, струва си да заложите на TN. Вярно е, че осигурява по-лошо възпроизвеждане на цветовете от IPS или MVA, но в същото време предлага най-бързите времена за реакция, което може да бъде особено важно при мрежови стрелби като Counter-Strike.

В случай на разделителна способност си струва да изберете Full HD (1920 x 1080 пиксела) или разширения вариант от 2560 x 1080 пиксела. С по-високи стойности (QHD, 4K), не всеки компютър е много добър в генерирането на по-малко течно изображение. Струва си да запазите умереност по този въпрос и да знаете изчислителната мощност на вашия компютър.

За геймърите практичните аксесоари също могат да бъдат важни, като например вградена закачалка за слушалки или дистанционно управление, което ви позволява бързо да превключвате профилите на монитора.

AOC монитори
AOC монитори

Извитият екран и панорамното съотношение на страните стават все по-популярни

За професионалисти

Хората, които работят с обработка на графики или дори редактиране на видео, ще оценят монитора с висока разделителна способност. Благодарение на това повече информация ще се побере на екрана. Също така си струва да инвестирате в голям диагонал на картината. За 27 инча оптималната резолюция ще бъде QHD (2560 x 1440 px), а за 32 инча - 4K (3840 x 2160 px).

За матрицата най-добрият избор ще бъде IPS, AMVA или PLS. Това са технологии, които предлагат добро цветопредаване и широки ъгли на видимост. Хората, които редактират филми или създават музика, ще оценят съотношението 21:9. Пътищата в програмите за обработка на тези типове екрани ще бъдат по-дълги, отколкото при стандартното съотношение на страните 16:9. Въпреки това опресняването при 60 Hz е достатъчно.

Допълнителни предимства могат да бъдат широкото регулиране на настройките на панела, включително режим на завъртане или VESA монтаж. Професионалистите също оценяват USB хъба или възможността за показване на множество източници на изображения в режим Картина в картина.

AOC монитори
AOC монитори

Функцията за завъртане може да бъде полезна по време на работа

За дома и офиса

В случай на офис или домашни приложения (напр. дълго сърфиране в интернет), монитор с размер на екрана от 24 инча или по-голям, с Full HD (1920 x 1080 px) или QHD (2560 x 1440) резолюция ще бъди идеален. С диагонал от 27 инча си струва да изберете резолюция, по-висока от Full HD, тъй като изображението няма да бъде твърде рязко.

По отношение на матрицата, TN ще бъде евтин вариант, но си струва да платите малко повече за IPS или VA, които предлагат по-хубаво изображение и по-добро възпроизвеждане на цветовете.

Опресняването на изображението е напълно достатъчно при 60 Hz. Въпреки това си струва да закупите монитор с поддръжка за намаляване на синята светлина и премахване на трептенето на изображението (Flicker Free) технология. Последното ще намали умората на очите при по-продължителна работа.

Когато гледате филми, съотношението 21:9 може да е предимство. В този случай видеото ще се показва на цял екран без досадни ивици. Също така си струва да обърнете внимание на броя на конекторите, налични в монитора.

Популярна тема