Как да подобрите покритието на телефона си?

Съдържание:

Как да подобрите покритието на телефона си?
Как да подобрите покритието на телефона си?
Anonim
урок за смартфон
урок за смартфон

Някои полезни съвети.

Иконата на смартфона показва 4G или 3G покритие, а интернетът все още е? Почти всеки от нас знае места, където мрежовото покритие оставя много да се желае. Има ли обаче нещо, което можем да направим сами, за да подобрим мрежовия сигнал на телефона? Ето няколко полезни съвета.

Преди да стигнем до това обаче, си струва да помислим откъде идват проблемите с обхвата. Може да има много причини за слаб сигнал. Като се започне от топографията, през метеорологичните условия и се стигне до препятствията между предавателя и телефона. Материалите, от които е направена сградата, също могат да бъдат важни.

Броят на потребителите, които едновременно използват един и същ предавател, също е важен. Ето защо при масови събития може да има проблеми с покритието и преноса на данни

Вземете безплатен стартов T-Mobile

20 GB интернет за ползване в страната!

Проблем е и т.нар феноменът "клетъчно дишане". С прости думи, това се състои във факта, че колкото повече потребители трябва да обслужва дадена базова станция, толкова повече се намалява обхватът й.

За щастие, има няколко начина, по които можем да подобрим покритието на мрежата. За съжаление, понякога се изисква компромис - без покритие или покритие, но с бавен интернет.

Ръчен избор на работа на мобилни мрежи

В повечето случаи автоматичните настройки в смартфоните са повече от достатъчни. Понякога обаче те могат да направят живота ни труден. В случай на телефони с Android можем лесно да изберем какъв тип връзка искаме да използваме.

В раздела Предпочитан мрежов режиме възможно да превключите от LTE към 3G или дори 2G. Такава процедура би трябвало леко да подобри силата на наличния сигнал, въпреки че, разбира се, е свързана с по-бавен достъп до интернет.

Защо се случва това? Сигналът от базовата станция в режим GSM (напр. 900 MHz) има много по-голям обхват от 3G и LTE сигнала. Благодарение на това ще можем да провеждаме разговори и да изпращаме SMS-и, но за сметка на бърз мобилен интернет.

Мрежовият режим може да се промени директно от настройките на телефона.

Екранна снимка 20170818-154859
Екранна снимка 20170818-154859

Изберете предпочитания от вас мрежов режим

Ръчен избор на оператор

В момента операторите все по-често подписват взаимни национални споразумения за роуминг, благодарение на които е възможно да се използват предаватели на няколко мрежи. Тази услуга се предлага наред с други в мрежата на Play. Клиентите на този оператор могат да използват предаватели на други компании

SIM картата обикновено предпочита предавателите на домашния оператор, дори ако предавател от друг доставчик с по-добри параметри е много по-близо до нея. В този случай е добра идея ръчно да промените оператора и да използвате по-силен диапазон.

Тази промяна може да бъде направена и в опциите на телефона, като отидете в раздела Налични мрежи.

Екранна снимка 20170818-155044
Екранна снимка 20170818-155044

Ръчен избор на оператор

Допълнителна антена

Доскоро почти всеки телефон имаше изход за допълнителна антена. В ерата на смартфоните това не е толкова очевидно, но този съвет може да се приложи за рутери със SIM карта. Те обикновено имат подходящ конектор и закупуването на допълнителна антена, прикрепена например към прозорец или извън сградата, може значително да подобри обхвата. Въпреки това си струва да запомните, че антената трябва да е с добро качество и дължината на кабела да е възможно най-къса.

Бележка относно повторителите на сигнала

Въпреки че можете лесно да закупите ретранслатор на сигнала в интернет, който да усили GSM сигнала в дома ни, това не трябва да се прави. Усилвателите на сигнала са законни в Полша, но могат да се инсталират само от компании с подходящи лицензи (напр. оператори). Самостоятелното сглобяване може да доведе до налагане на глоба до 1000 PLN, а в случай на продължителна употреба може да бъдете лишени от свобода до две години.

Популярна тема