Най-добрата безплатна алтернатива на Office? Офис онлайн

Съдържание:

Най-добрата безплатна алтернатива на Office? Офис онлайн
Най-добрата безплатна алтернатива на Office? Офис онлайн
Anonim
Office Online Lead
Office Online Lead

Office Online е чудесен безплатен офис инструмент.

Офис пакет=Microsoft Office пакет Продуктът на Microsoft през годините се превърна в модел и дори синоним на офис пакета. Има няколко алтернативи, включително безплатни, като Open Office или Libre OfficeНо в категорията на платените услуги Office практически няма конкуренция. Униформата на файловите формати, които се поддържат от програмите на Office пакета, го прави един вид монополист на този пазар. Тези алтернативи, разбира се, осигуряват поддръжка за всички необходими формати, но тя не е толкова висока, колкото предлага продуктът на гиганта.

Например, безплатните пакети за съжаление причиняват много проблеми с форматирането на документи. Доста разлики могат да се забележат и в интерфейса на отделните приложения и неговото функциониране. И тук говорим само за основните и най-популярни приложения от пакета, като Word, Excel и PowerPointТова кара много потребители да решат да похарчат много пари и да си купят лиценз.

Тук има основно две опции - скъп доживотен лиценз за настолната версия на Office 2016 или една от абонаментните версии Office 365Последната опция е много по-богата на опции и освен десктоп приложения, включва много други опции на Microsoft, базирани на облак. Но има още една опция - изненадващо, доста безплатна.

Безплатен офис? В никакъв случай не от торенти

Тази опция е пакетът Office Online, който е напълно безплатен. Стартирала през 2010 г., тази услуга работи на базата на SaaS, т.е. софтуер като услуга. Като част от този пакет получаваме леко намалени, но все пак стопроцентово функционални онлайн версии на класически приложения на Office.

Така че тук имаме приложения като Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Calendar. Освен това има и приложението Sway, което е малко модерен привкус на PowerPoint. Всичко се допълва от OneDrive, услугата, в която се съхраняват всички наши файлове. Освен това ви позволява лесно да споделяте файлове.

Уебсайт на Office Online
Уебсайт на Office Online

Има едно нещо, но …

На пръв поглед може да изглежда, че няма смисъл да използвате пълния пакет Office. Е, всичко се свежда до факта, че Office Online е … това е - Онлайн Така че, за да можем да го използваме, трябва да имаме достъп до мрежата. Теоретично това не би трябвало да е проблем в днешно време, но както всички знаем, достъпът до интернет може да бъде непостоянен в най-неподходящия момент.

Започваме нашето приключение с Office Online

Това не променя факта, че Office Online е чудесно допълнение към десктоп версията и може лесно да действа като нейна замяна. Тогава как да използвам Office Online? Много е лесно.

Офис онлайн
Офис онлайн

Трябва да започнем със създаване на акаунт в Microsoft, ако все още нямаме такъв. Можем да направим това, като отидем на страницата Акаунти на Microsoft Ако имаме компютър с Windows 10, много вероятно е вече да сме създали такъв акаунт по време на първоначалната конфигурация на системата. Сега просто отидете на страницата на OfficeСлед влизане се появява основният интерфейс, от който можем да отидем директно до избраното приложение. Тук също имаме списък с наскоро използвани документи.

Ако не виждате разликата, защо да плащате повече?

При отваряне, да речем Word, ще видим интерфейс, объркващо подобен на класическия текстов редактор на Word. Разполагаме с редица шаблони и след създаването на нов документ се прехвърляме към тестовия редактор. Пред нас се появява празна страница и всички необходими инструменти са под ръка. Всичко необходимо за писане не само на кратки, но и на по-дълги текстове.

Разликите могат да бъдат забелязани едва когато започнем да търсим по-сложни опции, които, честно казано, не са необходими за основна работа с текста.

WordOnline
WordOnline

Тук можем свободно да форматираме текста, да вмъкваме изображения и други подобни. Същото е положението с Excel и PowerPoint. Файловете, създадени в Office Online, също могат лесно да бъдат изтеглени на локален диск и ще запазят всичките си най-важни функции.

Така че не е нужно да се тревожим за точността на форматирането тук - документът на Word ще има всички параграфи и заглавия на място и никакви формули няма да бъдат взети в работната книга на Excel.

Една бележка
Една бележка

Бележки винаги под ръка

Лично OneNote е любимото ми приложение на Microsoft. Това е цифров бележник, който, запазвайки всички характеристики на своя традиционен аналогов прототип, този път дава много повече цифрови възможности. Работи перфектно в комбинация например с компютър Surface Pro и Surface Pen.

Онлайн версията ви позволява да създавате и преглеждате нашите най-важни бележки навсякъде по света. Използвам OneNote, за да записвам идеи за текстове и да правя списък за пазаруване. Така че това е много гъвкав инструмент.

MicrosoftSway
MicrosoftSway

Наследник на PowerPoint?

Напълно ново и много отличително приложение е споменатото Sway. Това е приложение, което подхожда към темата за мултимедийните презентации по напълно различен начин. В сравнение с PowerPoint те са по-живи и пълни с интересни анимации.

Sway - защото така се нарича презентацията тук, това е нещо като поток от мисли. Вместо поредица от слайдове, тук имаме нещо като времева линия, на която можем да подредим последователно елементите, които искаме да предадем. Можем да използваме Sway, за да създаваме всякакви презентации - от нашата автобиография, до бюлетина на нашата компания, до фотоотчет за почивка.

Outlook
Outlook

Комуникация и организация

Outlook, в партньорство с Календар, са елементите, които ни позволяват да организираме нашия бизнес и личен живот по много добър начин. Всичко под ръка и от компютъра и от телефона. В основата на всичко това, както вече споменахме, е OneDrive, където съхраняваме нашите файлове. Той е неразделна част от Windows 10, така че като влезем в компютъра с нашия MIcrosft акаунт, ние незабавно получаваме достъп до всички наши данни.

Гугъл документи
Гугъл документи

Алтернативи на Office Online?

По принцип имаме избор само от услуги на Google. От моя гледна точка Google всъщност прави всичко възможно и Google Docs е наистина много солидна услуга. За съжаление, Microsoft разполага с непобедено оръжие тук. Асото в ръкава са невероятно популярните файлови формати на Office, а те, както знаете, работят най-добре и винаги ще работят най-добре в услугите и приложенията на гиганта от Редмънд.

Лично съм използвал и двата пакета онлайн и въпреки силната ми привързаност към услугите на Google, Office Online е мой приоритет. Пакетът Office е най-добрият пакет в света - милиони "г-жа Grażyki от счетоводството" по целия свят не могат да грешат и Office Online е перфектно потвърждение за това

Популярна тема