Как да съобщя за покупка или продажба на превозно средство през интернет? Много е лесно

Съдържание:

Как да съобщя за покупка или продажба на превозно средство през интернет? Много е лесно
Как да съобщя за покупка или продажба на превозно средство през интернет? Много е лесно
Anonim
Покупко-продажба на автомобил по интернет като
Покупко-продажба на автомобил по интернет като

Ръководство стъпка по стъпка.

В Полша можете да уреждате все повече и повече въпроси чрез интернет - всичко, което трябва да направите, е да създадете Доверен профил Как да го направите и защо си струва? Писах за това изчерпателно в отделен запис, чието прочитане препоръчвам абсолютно на всеки, който все още не разполага с това - не се страхувайте да го кажете - пробивно решение за национален мащаб. Една от крепостите на отминалата епоха, която досега успешно се съпротивлява на цифровизацията, е регистрацията на превозни средства и съпътстващите я проблеми. За съжаление, до ден днешен, за да регистрирате закупения автомобил, трябва да отидете в съответния отдел по комуникации. За щастие, новата година донесе промени в уведомяването за продажба или покупка на автомобила. Сега тези стъпки могат да бъдат извършени през мрежата.

Съгласно разпоредбите, които са в сила от 1 януари 2020 г., лицето, което закупува превозното средство, е длъжно да го пререгистрира в рамките на 30 дни от датата на покупката. Прилагането на тези разпоредби е спорно при липсата на санкции за неспазване. Много хора съобщават за безплатна покупка на автомобил с надеждата да избегнат евентуални проблеми поради липсата на платена пререгистрация на автомобила. От своя страна уведомлението за продажбата на превозното средство помага да се избегнат проблеми, например в ситуация, в която новият купувач не пререгистрира колата и поведението й на пътя е заснето от камера за скорост. Защо да изпълнявате и двете формалности в офиса и да стоите на опашки, ако може да стане по-бързо и по-удобно?

Докладване за покупка или продажба на превозно средство - как да го направите през интернет?

За да докладвате покупката или продажбата на превозното средство чрез вашия компютър, отидете на специалната страница в домейна GOV.pl, на този адресВ следващата стъпка ще имате нужда от Trusted Profile (ще го създадете за няколко минути чрез онлайн банкиране) или нов e-ID с електронен слой и специален четец, благодарение на който можете да влезете в платформата.

Покупко-продажба на автомобил по интернет като 1
Покупко-продажба на автомобил по интернет като 1

В следващата стъпка ще бъдете помолени да въведете телефонен номер, на който ще получавате съобщения относно официални въпроси. Струва си да направите това, за да сте в течение със статуса на подадените заявления.

Покупко-продажба на МПС по интернет като 2
Покупко-продажба на МПС по интернет като 2

Сега трябва да посочите дали отчитате продажба на превозно средство или покупка на превозно средство. И в двата случая формулярът изглежда по същество еднакъв, така че нека използваме пример за формуляр за изхвърляне на превозно средство.

Покупко-продажба на МПС по интернет като 3
Покупко-продажба на МПС по интернет като 3

След като изберете подходящата опция, ще видите кратък формуляр. Въведете марката, типа и модела на автомобила, неговия VIN номер и актуалния регистрационен номер. Трябва да се посочи и датата на продажба (покупка) на превозното средство, а формулярът трябва да бъде придружен и от документи, потвърждаващи смяната на собственика - например договор за покупко-продажба, дарение или фактура по ДДС

Покупко-продажба на МПС по интернет като 4
Покупко-продажба на МПС по интернет като 4

Под формуляра вашите данни се показват автоматично въз основа на личните данни, посочени при създаването Доверен профил. Те трябва да съвпадат, но ги проверете за всеки случай - може да искате да промените телефонния си номер или имейл адреса си.

Покупко-продажба на МПС по интернет като 5
Покупко-продажба на МПС по интернет като 5

По-долу дефинирайте правния статут на купувача на превозното средство и предоставете неговите подробности. Накрая трябва да се посочи компетентният орган, който да получи уведомлението. Кореспонденцията с офиса ще се извършва по подразбиране по електронна пощаGOV (ePUAP), но можете също да изберете метода на кореспонденция чрез традиционна поща.

Покупко-продажба на МПС по интернет като 6
Покупко-продажба на МПС по интернет като 6

Сега остава да проверите коректността на данните и да щракнете върху следващия бутон. Остава само да кликнете върху бутона "Отиди на подпис", за да подпишете заявлението и … готово! На уебсайта "My Gov.pl", в раздела "Моята пощенска кутия", ще намерите потвърждението за изпращане на заявлението. На същото място ще можете да следите и останалата кореспонденция с офиси.

Ето, това е!Отсега нататък можете да се справяте с вашите въпроси, свързани с покупката и продажбата на автомобили, още по-удобно. Жалко, че всички шофьори, които искат да пререгистрират закупеното превозно средство, все още трябва да се редят на опашка в отделите за комуникация. Не може ли всички тези формалности да се извършат онлайн, а само да отидете в WK, за да получите табелите и твърдото доказателство? Е, може би ще го видим някой ден.

Популярна тема