Как да генерирам QR код в LibreOffice и защо си струва да го направя?

Съдържание:

Как да генерирам QR код в LibreOffice и защо си струва да го направя?
Как да генерирам QR код в LibreOffice и защо си струва да го направя?
Anonim
libre office qr
libre office qr

Ето как да използвате новата функция.

The Document Foundation наскоро пусна LibreOffice 6.4, най-новата версия на своя безплатен офис пакет, който донесе много промени от предишната версия. Тези промени не се ограничават само до козметични корекции на грешки и съвместимост. Благодарение на тях разглеждането и редактирането на документи в популярни пакетни формати стана още по-приятно. Въведена е и чисто нова функция, включително генератор на QR кодове.

В този урок ще ви покажа как да използвате генератора на QR кодове в LibreOffice 6.4. Също така ще обясня кога тази функция може да се окаже полезна.

Ще покажа процеса на генериране на QR кодове в LibreOffice, като използвам приложението LibreOffice Writer като пример, но същите стъпки ще работят и в други програми в пакета. Тази функция може да се използва както във версиите на LibreOffice за Windows, така и за Linux и MacOS.

Генериране на QR кодове в LibreOffice

Създаването на QR кодове в Libre Office 6.4 е наистина лесно. За да генерирате такъв код, се нуждае само от няколко кликвания на мишката.

За да използвате генератора на QR кодове на LibreOffice, първо трябва да отворите всеки документ в програмата. След това направете следните стъпки:

1. Щракнете с левия бутон върху съдържанието на документа, където искате да поставите QR кода.

2. Щракнете с левия бутон върху „Вмъкване“в лентата с опции в горната част на прозореца на отворен документ, както е показано на екранната снимка по-долу.

свободен офис qr 1
свободен офис qr 1

3. След това в изскачащото меню намерете думата „Обект“, посочете курсора върху нея и след това в следващото меню, което се появява, изберете Опция "QR код …"

libre office qr 2
libre office qr 2

4. В прозореца, който се появява на екрана, в реда „URL / Текст:“въведете или поставете адреса на страницата, към която QR кодът трябва да бъде насочен.

libre office qr 3
libre office qr 3

5. Чрез промяна на стойността, показана в прозореца в лентата „Граница“, можете да промените размера на рамката около QR кода, като същевременно промените размера на самият код. Колкото по-голяма е стойността, толкова по-голяма е рамката и по-малко изображението на кода. Важно е, че тази стойност не може да бъде отрицателна.

6. След като щракнете върху "OK" в прозореца, QR кодът ще бъде поставен в текста.

QR кодовете могат да се копират, поставят, изтриват и преместват в Libre Office точно като обикновени изображения. Освен това можете също да ги редактирате. Просто щракнете с десния бутон върху кода и изберете "Редактиране на QR кода".

свободен офис qr 4
свободен офис qr 4

Заслужава да се спомене, че във версиите на LibreOffice преди версия 6.4 също беше възможно добавянето на QR кодове към документи. По това време обаче беше необходимо да се генерират кодове с помощта на външни приложения и услуги, да се запазят като изображения и едва след това да се поставят във файлове. Сега, когато LibreOffice има вграден генератор на QR кодове, процесът на създаване на QR кодове и вмъкването им в документи е много по-лесен.

Кога си струва да използвате генератора на QR код?

Въпреки че QR кодовете не са толкова популярни в Европа, колкото преди няколко години (те са предимно в Азия), в някои случаи си струва да ги използвате. На първо място, те са полезни, когато става въпрос за отпечатан документ. В крайна сметка, докато на вашия телефон или компютър можете просто да щракнете върху хипервръзка в текста, за да отидете на страницата, към която сочи хипервръзката, тази опция не е налична, когато говорите за нещо, отпечатано на лист хартия.

свободен офис qr 5
свободен офис qr 5

QR кодът, поставен в документа, който също насочва от избрания уебсайт, може да бъде сканиран със смартфон. По този начин такъв код обогатява съдържанието на документи, писмено съдържание, със съдържание, достъпно в мрежата. Кои са някои примери за такива документи? Говорим например за дизайн на листовки и печатни реклами, всякакви наръчници, ресторантски менюта, продуктови каталози и др.

Не забравяйте, че Libre Office може да бъде изтеглен за всички популярни операционни системи от нашата файлова база:

Популярна тема