Външният вид не е всичко. Fitbit Versa Lite - преглед

Съдържание:

Външният вид не е всичко. Fitbit Versa Lite - преглед
Външният вид не е всичко. Fitbit Versa Lite - преглед
Anonim
Преглед на Fitbit Versa Lite
Преглед на Fitbit Versa Lite

Дяволът е в детайлите.

Компанията Fitbit, по причини, известни само на нея, реши да създаде по-евтина Lite версия на смарт часовника Fitbit Versa. Докато на американския пазар устройствата се оценяват съответно на $199 и $149, в полските магазини тази разлика е напълно изчезнала. Докато Fitbit Versa всъщност струваше 879 PLN в деня на премиерата, сега можете да го купите за 660 PLN. Fitbit Versa Lite струва … 649 PLN. Разликите между двата модела не са малки

Първо, съобщавам в самото начало: часовниците Fitbit Versa и Versa Lite нямат GPS модул. Това е огромно разочарование за мен и сериозен недостатък на часовника, който струва около 650 PLN. Всички конкурентни умни часовници Amazfit имат такъв модул - дори много по-евтин. Защо имам нужда от часовник на ръката си по време на тренировка, ако все пак трябва да взема обемист телефон за бягане, който в случая на Fitbit Versa и Fitbit Versa Lite функционира като GPS приемник?

Fitbit Versa Lite 15
Fitbit Versa Lite 15

Fitbit Versa и Versa Lite - разлики

Има няколко разлики между двата часовника - по-точно четири. Първо, моделът Lite не предлага памет за музика. Това може да се контролира от нивото на часовника, но в джоба ви трябва да имате сдвоен с него смартфон, от който се пуска музиката. Versa Lite също няма жироскоп и сензор за височина - за повечето хора това вероятно ще бъде детайл. В "по-евтиното" устройство липсва и Wi-Fi модул, който ви позволява да изтегляте актуализации много по-бързо. Отне цяла вечност да актуализирате софтуера Fitbit Versa Lite чрез Bluetooth … наистина. Позволете ми да ви напомня: разликата в цената между двете устройства е 11 злоти, което по принцип вече на този етап ви позволява да заключите, че Fitbit Versa Lite е неизгодно да се купува в сравнение с неговия "по-зрял" колега.

Fitbit Versa Lite 6
Fitbit Versa Lite 6

Производителят в комплекта, освен две каишки с различна дължина, включи и USB станция за зареждане. Натискането на часовника в него не е много удобно, а самото време за зареждане е твърде дълго и възлиза на около 2 часа.

Fitbit Versa Lite 19
Fitbit Versa Lite 19

Нека направим този преглед малко по-положителен

Fitbit Versa Lite може да се хареса. Квадратният корпус прави хардуера да изглежда почти идентичен с Apple Watch, което за мнозина може да бъде предимство само по себе си. Дизайнът е минималистичен до точката - оборудването е оборудвано само с един физически бутон , а повечето от функциите на часовника могат да се управляват от нивото на сензорен екран с добра чувствителност. Винаги е по-удобно да разчитате на физически бутони, когато тренирате, но Versa Lite все пак не е вашият типичен спортен часовник.

Fitbit Versa Lite 4
Fitbit Versa Lite 4

Корпусът на смарт часовника е запечатан срещу вода (5 ATM) и на теория можете да плувате свободно - на практика производителят не е предвидил режим на плуване и трябва да е предупреждение. Качеството на устройството и двете каишки включени в комплекта са на високо ниво. Тествах синята версия, но трябва да знаете, че има и други варианти в продажба - включително сребристо и бяло.

Fitbit Versa Lite 9
Fitbit Versa Lite 9

Fitbit Versa Lite използва 1,34-инчов цветен LCD екран с разделителна способност 300 x 300 пиксела. Четимостта му на пряка слънчева светлина е добра и нивото на детайлност на шрифта е достатъчно високо. Рамките на дисплея са доста дебели, но с тъмен циферблат няма да се вижда. Самият калъф е доста малък и дори на тънката ми китка с диаметър 16,5 сантиметра оборудването изглеждаше малко закачливо.

Fitbit Versa Lite 1
Fitbit Versa Lite 1

Интерфейсът на часовника е точно като самия часовник - минималистичен във всеки инчТова позволява доста интуитивна и ефективна работа с едно докосване. Ако търсите смарт часовник за някой, който никога не е боравил с подобни устройства, Versa Lite може да е добър избор. Може, стига такъв човек да знае английски - производителят не е подготвил софтуера на полски. По подразбиране на устройството са инсталирани осем приложения - повече могат да бъдат инсталирани от приложението Fitbit. Времето за преход между екраните е кратко, а самият интерфейс е доста отзивчив. Единственият път, когато часовникът показа тенденция към забавяне, беше, когато показа известия от смартфона.

Fitbit Versa Lite 10
Fitbit Versa Lite 10

Приложението Fitbit е единственият начин да видите активността си и да промените циферблата на часовника си. Производителят предоставя на потребителите много широк избор в това отношение. Ще получите и доста голям избор по отношение на възможността за инсталиране на приложения. Техният избор може да не е толкова голям, колкото този на часовниците Wear OS и watchOS на Apple, но все пак е задоволителен. Единственият недостатък, произтичащ не толкова от софтуера, колкото от хардуерната спецификация на устройството, е липсата на NFC и възможност за извършване на безконтактни плащания. Жалко.

приложение fitbit 1
приложение fitbit 1
приложение fitbit 2
приложение fitbit 2

Fitbit Versa Lite е наистина лош за спорт

Когато купувате Fitbit Versa Lite, трябва да приемете липсата на GPS модул. Интересното е, че производителят не се отказа от сензора за сърдечен ритъм, събиращ измерването от китката. Този сензор работи с наистина висока прецизност, подобно на сензора в моя Garmin Fenix 5. Той събира информация за пулса всяка секунда по време на активна дейност и на всеки 5 секунди - навън от него. Ако обичате да ходите на фитнес или да бягате - може би този комплект сензори ще ви е достатъчен. Опциите за обучение включват бягане, колоездене, ходене, бягане на бягаща пътека, вдигане на тежести, интервали и тренировки във фитнес залата.

Fitbit Versa Lite 18
Fitbit Versa Lite 18

Информацията за скоростта на бягане и изминатото разстояние се изчислява от крачкомера и времето за тренировка. Изненадващо, те са поднесени с доста добра прецизност, макар че са малко оптимистични, преувеличавайки дължината на маршрута. Вижте - ето сравнение на активността ми, записана едновременно с GPS модула в часовника Garmin Fenix 5 и крачкомера във Fitbit Versa Lite.

Garmin срещу Fitbit

За хора, които практикуват колоездене, хора, които искат да участват в улични бягания или искат да сведат до минимум своето оборудване (смартфон), Versa Lite не е подходящ. Необходимостта да използвате GPS всеки път, когато носите смартфон някъде в джоба си, е просто обезпокоителна. Часовникът Fitbit може да бъде добър мотиватор за движение за възрастни хора, които може да харесват дихателни упражнения и монитор за качество на съня.

Fitbit Versa Lite 13
Fitbit Versa Lite 13
Fitbit Versa Lite 16
Fitbit Versa Lite 16

Животът на батерията е както е обещано от производителя и може да бъде до 4 дни при нормална употреба. Под нормално използване имам предвид 50 минути разходка на ден, няколко разходки и четене на известия на смартфона. Пълното зареждане на батерията на часовника отнема приблизително два часа.

Fitbit Versa Lite - струва ли си? Има по-добри алтернативи

Часовникът Fitbit Versa Lite със сигурност е много хубава и добре направена джаджа, която изглежда добре на китката (особено на женската китка). Рационално погледнато, той не издържа на конкуренцията на често по-евтините продукти на Amazfita или Huawei (Watch Active), оборудвани с GPS модули. Е, покупката му е нерационална, ако вземем предвид почти идентичната цена на по-модерния модел Fitbit Versa.

Fitbit Versa Lite 8
Fitbit Versa Lite 8

Външният вид, качеството на изработката или дори дългият живот на батерията определено не са достатъчни, за да оправдаят покупката му на цена от около 649 PLN.

Силни страни:

+привлекателен външен вид

+солидно качество на изработка

+добър живот на батерията

+измерване на пулса на китката

+приличен сензорен екран

+водоустойчивост 5 ATM

Слабости:

- твърде скъпо за това, което предлага

- без GPS

- без висотомер

- няма Wi-Fi

- няма място за музика

- не много удобна работа

- без полски език

- доста дълго време за зареждане

Популярна тема