Тест на Xiaomi AirDots Pro, Apple AirPods безжични последователи

Съдържание:

Тест на Xiaomi AirDots Pro, Apple AirPods безжични последователи
Тест на Xiaomi AirDots Pro, Apple AirPods безжични последователи
Anonim
Xiaomi AirDots Pro 4
Xiaomi AirDots Pro 4

Заслужава ли си да поверите парите си на китайска марка?

Xiaomi е известна с това, че копира американската конкуренция и създава продукти, които са много по-достъпни от джаджи, например марката Apple. И трябва да се признае, че в случая със смартфоните те го правят перфектно, както се вижда от следващите модели от флагманската серия Mi.

Същото ли е и с безжичните слушалки? Преди време тествахме обикновен модел AirDots. Днес Pro версиявлезе в нашите редакционни салони, за които трябва да платите дори няколко десетки злоти. Изгодна ли е обаче инвестицията? Ние проверяваме.

Xiaomi AirDots Pro 1
Xiaomi AirDots Pro 1

Външен вид и дизайн

Традиционно започваме нашия тест с осезаеми аспекти, т.е. външен вид и ергономичност на конструкцията. Xiaomi AirDots Pro идват при нас в малка кутия. Вътре има пластмасов калъф, който служи и като power bank за слушалките, самите слушалки, кабел за зареждане, ръководство за употреба и комплект резервни ластици в различни размери, към които ще се върнем след малко.

Целият комплект изглежда солиден. Пазено е в бяло и изглежда просто спретнато. Кутията на Pro версията е малко по-голяма и по-ъглова от обикновеното издание, както и самите слушалки. По-големият размер се оказа малко проблемен за мен. Въпреки че калъфът може успешно да се постави в чанта или раница, той вече боли малко в джоба на дънки.

Xiaomi AirDots Pro 3
Xiaomi AirDots Pro 3

Калъфът е снабден с един малък LED диод, показващ, наред с други, заряд на батерията. В един от краищата има бутон, който може да се използва за сдвояване на слушалките с телефона.

Кутията се отваря по класически начин. Вътре можете да поставите слушалки, които щракват на място благодарение на магнитните елементи. Изваждането им е сравнително лесно, въпреки че понякога могат да се подхлъзнат и да останат в дупката си, което е малко дразнещо.

Xiaomi AirDots Pro 5
Xiaomi AirDots Pro 5

Струва си да добавим, че след сдвояване слушалките все още са в режим на готовност, ако разбира се не ги използвате. Благодарение на това, веднага след отваряне на капака, кутиите са готови за работа, което е обозначено между другото с незабавно събуждане на смартфона.

Самите слушалки изглеждат доста класически и най-лесният начин да ги сравните с Apple AirPods. Това не са обикновени бълхи, защото имат голямо разширение, за което можете да ги хванете, за да ги поставите удобно в ушите си.

Xiaomi се погрижи и за сензорния панел, с който можем да управляваме възпроизвеждането чрез различни жестове. Лично аз не съм привърженик на такова решение, защото е неточно, ненадеждно и просто грешка. Разбирам обаче, че в случай на такъв малък дизайн е трудно да се приложи нещо по-ергономично.

Xiaomi AirDots Pro 8
Xiaomi AirDots Pro 8

Xiaomi AirDots Pro (вдясно) и Huawei FreeBuds 3 (вляво)

Трябва да спрете за по-дълго време с удобството на употреба. Е, слушалките средно се залепват за ушите. Тествах няколко различни размера гумени ленти и в крайна сметка използвах другите, доставени със слушалките, които използвам всеки ден. Въпреки че се държаха на ухото ми сравнително добре и никога не изхвърчаха, все още имах чувството, че това ще се случи.

Поради тази причина никога не съм решавал да спортувам с AirDots Pro. Разбира се, от страх да не ги загубят. Средното "залепване" в ушите не беше недостатък само в моя случай. На колега от редакцията слушалките паднаха от ушите му, независимо от размера на слушалките, които използва. Имайте това предвид, преди да направите покупка и, ако е възможно, физически ги тествайте върху себе си.

Xiaomi AirDots Pro 6
Xiaomi AirDots Pro 6

Батерия и функции

Xiaomi AirDots Pro с едно зареждане предлагат около три часа непрекъснато слушане на музика. Тази стойност е променлива и зависи, inter alia, от в зависимост от зададената сила на звука и дали използваме функцията за намаляване на шума.

Калъфът, който, както споменах, действа като powerbank, ви позволява да зареждате слушалките около три пъти. Следователно, напълно зареден комплект предлага над 10 часа слушане на музика, без да е необходимо да търсите източник на енергия. За еднодневна разходка на открито е достатъчно, но разбира се, бихте искали повече.

Пълното зареждане на слушалките чрез кутията отнема около час. Подобно време е необходимо за попълване на енергията на кутията. Последната стъпка се извършва с помощта на USB-C конектора, така че собствениците на по-нови смартфони не трябва да носят допълнителен кабел със себе си.

Xiaomi AirDots Pro 10
Xiaomi AirDots Pro 10

Когато пишете за батерията, си струва да споменете режима на готовност, в който слушалките винаги се намират по подразбиране. Може да разреди батерията доста ефективно. Така че, ако не използваме слушалките няколко дни и те лежат на дъното на раницата, можем да бъдем сигурни, че целият комплект трябва да бъде презареден.

AirDots Pro се свързва със смартфон или друго устройство чрез Bluetooth 4.2. Фактът, че стандартът 5.0 не се използва, е изненадващ, още повече, че той е на борда на по-евтина версия на слушалките без Pro note. Може би тогава батерията ще му позволи да работи малко по-дълго. Въпреки това не мога да виня качеството на самата връзка. След сдвояването комплектът се свързва незабавно с устройството. За повече от 2 седмици употреба не забелязах никакви аномалии, свързани с него.

Xiaomi е събрала някои полезни функции в своите слушалки. И така устройството спира да свири, когато извадим някоя от слушалките от ухото. Оборудването открива кога е в правилната позиция и след това може да възобнови самото възпроизвеждане, въпреки че това не винаги е така. Не можах да намеря ключа, с който се активира функцията.

Xiaomi AirDots Pro 11
Xiaomi AirDots Pro 11

С нещастния тъчпад можете да изпълнявате всички основни функции, включително отговаряне на гласови повиквания и активиране на асистент. Трябва обаче да свикнете с панела.

Xiaomi AirDots Pro теоретично също са оборудвани с функция за активно намаляване на шума. Пиша теоретично, защото не забелязах разлика между състоянието, когато режимът беше активен и когато беше изключен. Е, не успях да определя напълно кога е включен и кога не, защото действието беше придружено от напълно неразбираеми съобщения на китайски. Въпреки това, в случай на внесено оборудване на Xiaomi, това вече е стандарт.

Качество на звука

Стигаме до най-важната част от теста. По отношение на звука, AirDotsy Pro отпада … за съжаление само средно. Качеството на звука е добро, но му липсва яснота под формата на още по-дълбок бас.

Осъзнавам, че част от звука изчезва поради факта, че слушалките не пасват идеално в ушите, но дори след като ги притиснете за момент към ушната мида, няма т.нар. уау ефект

Положителната страна е, че отделните ленти се хармонизират добре една с друга. Нито един не върви напред и доминира над останалите. Въпреки това, както споменах, има малко липса на бас, което означава, че на моменти звукът беше твърде плосък за мен, въпреки че може би не много изразителен би бил по-добрият термин.

Въпреки това, бих бил несправедлив, ако не опиша звука на AirDots Pro като приятен. След затваряне на очи (уши?) за дребни недостатъци, музиката е изключително удобна за слушане. След като затворите очи, можете да се потопите в любимите си звуци, които са просто задоволителни.

AirDotsy Pro също са оборудвани с вграден микрофон, благодарение на който можем да провеждаме гласови повиквания. Качеството им е задоволително. Понякога събеседниците ми не можеха да различат дали говоря директно в телефона или в слушалките. Но това е плюс.

Xiaomi AirDots Pro 9
Xiaomi AirDots Pro 9

Слушалки Xiaomi AirDots Pro и Huawei FreeBuds 3

Резюме

Xiaomi AirDots Pro е с неравен дизайн. От една страна, получаваме солидно изработен набор от безжични слушалки, които предлагат прилично, но не страхотно качество на звука. От друга страна, не виждам много причини, поради които си струва да плащате допълнително за Pro версията.

Активното намаляване на шума е фарс, защото не забелязах разлика в начина, по който работи този режим. Работата на сензорния панел оставя много да се желае, въпреки че можете да свикнете с него. Слушалките също залепват средно за ушите, което е сериозен недостатък, въпреки че може да зависи от структурата на ушната мида.

Определено е добра слушалка, но струва ли си парите? Лично аз бих избрал базовата версия, почти наполовина по-евтина. Въпреки че, разбира се, визуално не прави такова впечатление като Pro.

Xiaomi AirDots Pro 7
Xiaomi AirDots Pro 7

слушалки Xiaomi AirDots Pro и Huawei FreeBuds 3

Плюсове:

- солидна изработка

- бързо и безпроблемно сдвояване

- прилично качество на микрофона

Минуси:

- съобщения на китайски език

- безполезно активно намаляване на шума

- средно залепват за ушите

Популярна тема