Има ли смисъл да купувате QLED? Преглед на телевизор Samsung Q85R

Съдържание:

Има ли смисъл да купувате QLED? Преглед на телевизор Samsung Q85R
Има ли смисъл да купувате QLED? Преглед на телевизор Samsung Q85R
Anonim
Телевизор Q85RAT
Телевизор Q85RAT

Проверяваме дали си струва да купим QLED TV Q85R.

Samsung през 2019 г. има много широко предложение в телевизионния сегмент. Можем да намерим приемници, предлагащи както UHD, така и 8K резолюция. Топ моделите са оборудвани с Quantum Dotтехнология и са подписани с името QLED. Един от представителите на серията е 65”Q85R (QE65Q85RATXXH), струващ към момента на публикуване на текста около 9000 PLN, който беше изпратен за преглед от производителя.

Инсталиране и първа конфигурация

Q85RAT идва със сребърна основа от една част, която придава на устройството много модерен вид. Рамките около екрана на телевизора са много тесни, изработени от хубав, сив, матов метал. В продължение на много години Samsung обръща голямо внимание на дизайна на своите телевизори. Честно казано, корейският производител върши страхотна работа в тази област.

Като баща на активно четири и половина годишно дете, винаги обръщам внимание на нивото на защита на моето оборудване срещу случайни повреди. Все пак имам забележка към разглеждания модел относно стабилността на основата. Имаше леко люлеене (размахване) на екрана, когато леко докоснахте рамката на телевизора или ударихте шкафа, върху който е телевизорът. Струва ми се, че в случай на 55”диагонал проблемът ще бъде по-малко забележим. Но при размер от 65”, центърът на тежестта е малко по-различен и според мен изисква малко по-различен баланс. Разбира се, ако планирате да монтирате телевизора на стената, няма да бъдете засегнати от този проблем.

2019-12-08 204216
2019-12-08 204216

снимка. Samsung

One Connect Box е неразделна част от Q85R. Малка "кутия" (размери 13 см х 6 см х 39 см), в която са разположени всички конектори, включително: захранващ контакт, 4 HDMI (включително един ARC), 3 USB 2.0, вход за антена, слот за модул CL +. Двете устройства (TV и One Connect Box) са свързани помежду си само с един тънък оптичен кабел, който осигурява потока на електричество и предаването на сигнал от сателитна телевизия, кабелна телевизия, флешка, външен диск, Blu-Ray плейър, саундбар, конзола

Телевизор Q85RAT
Телевизор Q85RAT

Това иновативно решение вече се използва от Samsung от няколко години. One Connect Box работи най-добре в ситуация, в която телевизорът е на стена или на открита маса - навсякъде, където искаме да сведем до минимум окабеляването на оборудването.

Първата настройка на телевизора беше много бърза. Системата ни води с пословичната ръка през целия процес, а накрая има например кратко представяне на функциите на дистанционното управление. Много приятелски механизъм, особено за хора, които не се чувстват уверени в средата на новите технологии.

2019-12-08 205045
2019-12-08 205045

снимка. Samsung

Най-важните опции за изображения

Q85R има резолюция 3820 x 2160 пиксела, VA матрица с честота на опресняване 120Hz. Телевизорът е оборудван с Full Array Local Dimming (FALD) подсветка. Тук ще напомня на по-неинформираните читатели: Full Array, пълно задно осветяване на матрицата. Локално затъмняване, наричано още локално затъмняване или димиране, работи на принципа на локално/зоново управление на зоните с подсветка с алгоритъм. Това има голямо влияние върху нивото на контраста. Благодарение на използваната технология, ние получаваме по-реалистично, по-наситено черно на екрана на нашия телевизор.

В случай на LED LCD приемници, като Q85R, технологията FALD е най-доброто решение от този тип. Както можете да се досетите, производителят не е предоставил точния брой на заглушаващите зони. Неофициално обаче се казва, че в случая на прегледаното устройство са използвани 96 зони.

Телевизор Q85RAT
Телевизор Q85RAT

Матрицата в тествания телевизор беше равномерно осветена. Въпреки това беше възможно да се наблюдава минимален т.нар цъфтеж, т.е. има минимално последващо сияние около показаните много ярки елементи на черен фон. Все пак трябва обективно да се признае, че този проблем е малък и абсолютно не пречи на ежедневната употреба на устройството.

Телевизорът използва технологията Qunatum Dot (квантова точка), която оказва значително влияние върху подобряването на такива параметри на показваното изображение като: наситеност, яркост и възпроизвеждане на цветовете в цветовата палитра.

Голямо предимство на Q85R е използването на специални покрития: антирефлексен слой, който предотвратява отражението на светлината от екрана - полезно решение, когато в стаята има много слънчева светлина; слой, осигуряващ пълно цветопредаване (ултра широк ъгъл) независимо от ъгъла на гледане на телевизора. Както знаете, VA матриците са податливи на т.нар влошаване на цвета (загуба на наситеност на цвета) при гледане на телевизия с определен акаунт. Няма такива проблеми в прегледаното копие.

Телевизор Q85RAT
Телевизор Q85RAT

Потребителят може да избира от четири предварително зададени режима на картината, инсталирани от производителя. Според мен най-доброто решение (най-често избираното от мен) е "режимът на филм", който работи добре както през деня, така и по време на вечерни прожекции. Периодично през деня използвах "естествен режим", но през нощта излъчването беше твърде интензивно - предизвикваше т.нар. напрежение в очите

Има два елемента за маркиране в Експертни настройки за изображения. Една от тях е Local Dimminge - опцията, отговорна за контролиране на яркостта на отделните части на екрана, осигурявайки най-висок контраст.

Втората е функцията "Auto Motion Plus", която управлява плавността на изображението, така че можете да избирате между автоматична или персонализирана опция. Определено препоръчвам второто решение. Ако зададете твърде високи стойности в секцията "намаляване на вибрациите" (например ниво 10), получаваме много неестествено изображение. През целия период на тестване на хардуера Auto Motion Plus беше използван в „Потребителска опция“: „намаляване на размазването“- 9; "Намаляване на вибрациите" - 4.

В реално изражение броят на опциите за настройка в секцията с изображения, предлагани от QLED моделите, е малък в сравнение с някои производители. Това обаче не означава, че офертата на корейския производител в това отношение е лоша. Имам впечатлението, че Samsung иска възможно най-лесната и интуитивна система. Умишлено потребителят се лишава от голям брой опции, удобството и простотата се броят. Интелигентният режим, присъстващ в цялата серия QLED 2019, е точно такова решение. Потребителят с един бутон стартира софтуера, отговорен за автоматичното управление на отделните функции. Системата индивидуално настройва:в яркостта на картината и звука спрямо условията на стаята, в която се намира телевизорът. Трябва да се признае, че промените, въведени от алгоритъма, оказват забележимо влияние върху качеството на излъчваните материали

Телевизор Q85RAT
Телевизор Q85RAT

Телевизорът е добър при възпроизвеждане на черно. По време на излъчване на филми, например, в SDR от кабелна телевизия, можете да видите ясни тонални преходи в сиво. Q85R има добро мащабиране на изображението, макар и не толкова перфектно, колкото при 8K Q950R (в UHD модела е инсталиран напълно различен процесор). Приемникът има широка цветова гама (WCG) - DCI-P3 покритието е 100%. Недостатъкът е липсата на поддръжка на Dolby Vison. Темата ще бъде описана по-късно в текста в темата на Netflix. HDR в прегледания модел е на добро ниво, ясно видим

Звук и малко допълнение под формата на Soundbar HW - Q80R

Звукът, излъчван от Q85R, е на задоволително ниво. Разбира се, не получаваме добре подчертана ниска лента, но никой телевизор от LED LCD сегмента не предлага такива възможности. Аудиосистемата е с прилична мощност - 40W, което осигурява чист, силен (особено при интелигентен режим) излъчване на звук. Телевизорът се представя добре в горните регистри, особено когато приемникът е настроен на "режим на звука".

И ето малко допълнение. Саундбар Samsung HW-Q80R е свързан към телевизора, за да проверите Dolby Atmos в приложението Netflix. Трябва да призная, че този двуелементен аудио комплект успя да генерира много хубав т.нар музикалната сцена. Разполагаме с приличен „лог“както по отношение на дизайн, така и на производителност и най-вече на звук. Високоговорителите, разположени в HW-Q80R, са насочени, наред с други, към отстрани и отгоре. Субуферът е отделен елемент от комплекта и се свързва безжично - възпроизвежда ниския диапазон много фино без изкривяване. Тествах звуковата лента, между друготопо време на филма San Andreas, който има песента 5.1. Основният недостатък на оборудването е, за съжаление, цената - 3400 PLN. Въпреки това, ако намерите интересна промоция, трябва да помислите за закупуване на устройството.

ТВ система Tizen 5.0

Операционната система, използвана в телевизорите Samsung, се счита за една от най-бързите на пазара. Броят на забавянията, спиранията и прекъсванията в различните модели на корейския производител, които съм тествал през последните няколко месеца, е почти нулев.

Ново решение, внедрено в QLED приемници от 2019 г. включително Q85R е мениджър на устройства. Ползвателят, чрез т.нар почистване, има способността да увеличава производителността и капацитета на системата, т.е. CPU, RAM, масова памет. Функцията е подобна на решенията, използвани в телефони, базирани на системата Android. В случай на такава ефективна система, опцията за управление на устройства се използва спорадично

Телевизор Q85RAT
Телевизор Q85RAT

Един от най-големите недостатъци на телевизора е липсата на поддръжка на полски език, което прави невъзможно управлението на приемника с глас и въвеждане на команди, например в YouTube на нашия роден език. Q85R е оборудван с основни приложения, включително: Netflix, Chili TV, Prime Video, Rakuten, YT. Останалите подходящи приложения могат да бъдат инсталирани според вашите предпочитания с помощта на библиотеките "Приложения", въпреки че по време на тази стъпка може да бъдем помолени да добавим или създадем Samsung акаунт.

Потребителите на Apple вероятно ще се интересуват от поддръжката на AirPlay2 в Q85R. Дублирането на екрана от устройства (включително iPhone, iPad) и изпращането на съдържание от тях работи безупречно. Освен това телевизорът разполага с приложение Apple TV, което позволява на зрителите достъп до тяхната медийна библиотека в iTunes и платформата Apple TV + VOD.

Телевизор Q85RAT
Телевизор Q85RAT

Както обикновено при ревютата, той беше свързан към приемника чрез USB 2 порт.0 външен диск с мултимедия с капацитет над 270GB. Q85R правилно показва и каталогизира файловете. Съвместната работа на телевизора с диска може да се сравни със зареждане на автомобил по време на спиране в бокса по време на състезание от Формула 1, т.е. ефективно и бързо обслужване.

YouTube и VOD

VOD услугите на Q85R работеха безупречно. YouTube плавно, без резерви, показа UHD съдържание, запазено в 60 кадъра в секунда в опцията HDR10. Приложението Rakuten TV има способността да излъчва UHD материали с HDR10.

За съжаление, цялата серия QLED 2019 е несъвместима с Dolby VisionВ момента Netflix разполага с доста голяма база данни от филми с този стандарт, но това не означава, че потребителят, използващ уебсайт на помощ вкл. Q85R е напълно лишен от съдържанието на широк динамичен диапазон. Напротив – често филмите, които се появяват в Netflix, се показват на QLED на Samsung от 2019 г. в стандарта HDR10. Същото съдържание от конкуренцията обаче се среща в Dolby Vision.

Осъзнавам, че познанията по темата High Dynamic Range са, меко казано, средни за средния потребител. Голяма част от потребителите няма да забележат значителна разлика между двата стандарта (HDR10 срещу Dolby Vision). За потребител, който очаква повече реализъм и дълбочина от показваното изображение, стандартът HDR ще бъде достатъчен. Dolby Atmos първоначално не се показва от приложението Netflix. Само когато звуковата лента HW-Q85R беше свързана, тя беше активирана и генерирана правилно

Телевизор Q85RAT
Телевизор Q85RAT

Сътрудничество с модула Cl + UPC безупречно. Предоставяне и представяне на съдържание в TV Guide на високо ниво. Голям плюс заслужава визуализацията на гледания в момента канал в горния десен ъгъл при стартиране на програмния справочник. От позиция TV Guide имаме възможност за запис на програми на външен носител (напр. флашка), свързан към USB 2.0 конектора. За играчите най-важният елемент е функцията FreeSync, която подобрява плавността и качеството на показаните материали чрез намаляване на изрязването на изображения и до голяма степен елиминиране на забавянията при показване на кадри по време на игра.

Пилотен и околен режим

Вероятно много от вас ще кажат, че се повтарям, но … всеки път, когато погледна дистанционното, което идва с QLED серията - както 2018, така и 2019 - визуализирам iPod Nano. Дизайнът, формата и материалът на дистанционното управление са объркващо подобни на продукт на Apple (но, разбира се, няма дисплей).

Samsung ни свикна с факта, че пилотната версия е много аскетична. В сравнение с миналата година има функционални клавиши, които стартират приложения: VOD, Neftlix, Prime Video (Amzaon), Rakuten TV. С течение на дните потребителят открива нови преки пътища и функции с помощта на дистанционното управление. И така: еднократно натискане на бутона "канал" нагоре и надолу ще стартира краткото програмно меню; натискането на бутона за канал вертикално ще накара ТВ справочника да се появи на екрана. Ако натиснете бутона "сила на звука" вертикално, телевизорът преминава в режим на заглушаване. С една дума много минималистично дистанционно управление, но преди всичко много функционално, естетично направено и много ефективно работещо със системата Tizen.

Телевизор Q85RAT
Телевизор Q85RAT

Ambient Mode е собствено решение на Samsung. Основната му цел е декоративна и информационна функция. С него можем да показваме на екрана на телевизора: същия цвят на стената, на която е разположен телевизора, слайдшоу със снимки, актуална информация, време, часовник. Показаните новини се доставят чрез „Upday“, приложение, което се намира и на телефони на Samsung. Ambient Mode се активира от специален бутон на дистанционното управление или иконата на приложението, разположена в раздела на менюто на телевизора. Вярвам, че режимът Ambient ще работи особено за потребителите, които ще оценят не само функционалните качества на устройството, но и ще третират телевизора като елемент от пространството, интериорния дизайн, придавайки на стаята модерен характер.

Телевизор Q85RAT
Телевизор Q85RAT

Резюме

Очакванията ми за прегледаното оборудване бяха високи по две причини. На първо място, торът е един от най-високите модели в цялата серия QLED UHD за 2019 г. Второ, устройството, за съжаление, не е евтино. Средната цена за закупуване на 55" телевизор е 7000 PLN, а 65" телевизор е 9000 PLN. Струва ми се обаче, че производителят е надценил малко цената - тя трябва да е много по-ниска (да речем с 15%).

Приемникът има много добра цветова палитра, ясно забележим HDR, добро черно при показване на тъмни сцени. Нивото на тоналните преходи, особено в UHD материалите, е задоволително. Системата работи правилно, като единственият недостатък е невъзможността за въвеждане на команди на полски. Освен това липсата на стандарта Dolby Vision е голям недостатък, особено за тези, които са естети по отношение на изображението.

Според мен голям плюс заслужава покритието, осигуряващо т.нар. широк зрителен ъгъл и бързо и функционално дистанционно управление. QLED Q85R е телевизор, който си заслужава да бъде препоръчан.

Популярна тема