IRobot Roomba i7 - тест за почистващ робот

Съдържание:

IRobot Roomba i7 - тест за почистващ робот
IRobot Roomba i7 - тест за почистващ робот
Anonim
iRobot Roomba i7 1
iRobot Roomba i7 1

Проверяваме как iRobot работи у дома.

Почистващите роботи се превръщат в незаменимо оборудване за дома, апартамента или офиса за много хора. В това няма нищо странно – продуктите от тази категория са просто полезни и ни помагат в такива ежедневни дейности като почистването.

Аз също не мога да си представя дом без робот и през последните месеци тествах както по-евтини модели, така и по-добри, предимно на китайски марки. Този път в ръцете ми, или по-скоро на моя етаж, попадна iRobot Roomba i7, чиято спецификация не оставя съмнение, че това е наистина модерно оборудване.

iRobot Roomba i7 14
iRobot Roomba i7 14

За да проверя как Roomba се справя с ежедневните условия, го "хвърлих" на наистина труден терен - къща с площ от 100 м2, а вътре 3 котки, две деца … истинско предизвикателство

Нека започна със спецификацията

Прахосмукачката-робот Roomba i7 използва 3-степенна система за почистване с двойни гумени четки. Както подобава на такова усъвършенствано устройство, роботът се учи, картографира и се адаптира към почистваното пространство с помощта на технологията Imprint Smart Mapping, която ви позволява да контролирате кога и кои стаи се почистват.

Производителят заявява, че 3-степенната почистваща система AeroForce използва специално профилирани гумени четки и двигател от 2-ро поколение, което осигурява по-добра ефективност и по-ниски експлоатационни разходи.

Въртящата се странична четка отговаря за почистването около краищата и ъглите. Заслужава да се отбележи също, че роботът е оборудван с филтър AeroForce, който улавя 99% от алергени, полени и частици до 10 микрона.

Диаметърът на прахосмукачката е 33,5 см, а височината е 9,5 см. Комплектът включва интегрирана докинг станция, кабел, виртуална Dual Mode стена (включени 2 AA батерии), допълнителен филтър и допълнителна странична четка.

iRobot Roomba i7 3
iRobot Roomba i7 3

Външен вид и първо пускане

iRobot Roomba i7 се характеризира с външния вид, типичен за този тип устройства. Корпусът е изработен от черна пластмаса, всичко изглежда минималистично и елегантно, така че Roomba може да бъде перфектно допълнение към почти всяко пространство.

След като извадите оборудването от кутията, просто свържете докинг станцията, поставете прахосмукачката в нея и изтеглете приложението, което ще е необходимо за управление на робота.

iRobot Roomba i7 5
iRobot Roomba i7 5

Самият процес на конфигуриране е много прост и отделните стъпки са описани в приложението. Прахосмукачката се свързва към домашната Wi-Fi мрежа, така че можем да я управляваме и дистанционно. Важното е, че има полски интерфейс, който липсва в някои конкурентни продукти от Китай.

Контрол и приложение

Трябва да призная, че освен качеството на самото почистване, удобната работа е ключов аспект на този тип устройства.

В приложението iRobot получаваме наистина ясен и минималистичен интерфейс, който трябва да е разбираем за всички. Искате ли да почистите апартамента си? Натиснете големия бутон Clean. И това е. Разбира се, по-разширени опции са налични в отделни раздели (график, история, интелигентни карти).

Roomba-i7-scr-1
Roomba-i7-scr-1

Когато планираме циклично почистване, можем да зададем график не само за отделни дни или часове, но и за конкретни помещения. Следователно нищо не пречи, но местата с повече прах или мръсотия трябва да се почистват по-често от другите помещения. Просто и удобно.

Roomba-i7-scr-2
Roomba-i7-scr-2

Функциите, описани по-горе, са там и работят както трябва. Истинското забавление обаче започва, когато използваме интелигентни карти. Да, Roomba запазва карти на стаи и ние можем да ги наименуваме както пожелаем. Не само това, навигацията iAdapt 3.0 с пространствена визуализация помага на робота да се движи плавно и ефективно из къщата и да проследява местоположението си. Запазеният етажен план ще бъде полезен, когато искаме да почистим само определена зона.

Roomba-i7-scr-3
Roomba-i7-scr-3

Roomba i7 в ежедневна употреба

Роботът винаги започва да почиства директно от дока, така че е най-добре да го поставите на открито. За мен идеалното място е трапезарията, която се свързва с хола и кухнята. По време на тестовете не забелязах проблеми с откриването на местоположението на станцията за зареждане, роботът винаги се връщаше на мястото си. Не е толкова очевидно, защото роботът Xiaomi от първо поколение може да се изгуби.

iRobot Roomba i7 13
iRobot Roomba i7 13

Оценявам, ако почистващият робот поддържа графика. След това определям конкретни часове за почистване, когато няма никой вкъщи. Разбира се, случва се и да го запаля ad hoc, когато конкретна стая изисква допълнително почистване.

Трябва да призная, че след първите няколко почиствания бях изумен колко много прах и мръсотия събира роботът, които просто не можете да видите с невъоръжено око. На този етап препоръчвам мебели на крака - Roomba има доста нисък профил (9,5 см), така че лесно ще се побере под дивана или шкафа за телевизор.

iRobot Roomba i7 8
iRobot Roomba i7 8
iRobot Roomba i7 9
iRobot Roomba i7 9

Устройството използва две основни четки, проектирани да работят върху всякакви повърхности. Едната четка разрушава и разхлабва мръсотията, докато другата, въртяща се обратно, я помита и издърпва в контейнера. Качеството на работа на този механизъм е задоволително - по време на работа прах, пясък, косми и други трохи изчезват от пода и килимите.

iRobot Roomba i7 10
iRobot Roomba i7 10

Тестваният модел няма проблеми с преодоляването на прости препятствия - минава през килими или прагове, където се срещат плочки и панели. Роботът е също толкова ефективен при избягване на препятствия. Преди почистване обаче си струва да вземете по-малки предмети от пода, особено тънки кабели от зарядни устройства, които могат да се закачат в механизма на четката.

Включената бариера за виртуален режим е идеална за предпазване на робота от купичките за храна за домашни любимци или за затваряне на стаята, без да се затваря вратата. Достатъчно е да поставите малко черно устройство, захранвано от батерии AA, и да изберете един от режимите на работа: права линия или кръг.

iRobot Roomba i7 11
iRobot Roomba i7 11

Почистване и поддръжка

Контейнерът за мръсотия (може да се измие с вода) се намира на ръба, за да го извадите, трябва само да натиснете един бутон. Разглобяването на четките също не е проблематично, така че производителят се справи със задачата.

iRobot Roomba i7 6
iRobot Roomba i7 6
iRobot Roomba i7 7
iRobot Roomba i7 7

Комплектът включва резервен филтър и допълнителна странична четка. Тези компоненти са лесни за подмяна, когато са износени.

iRobot Roomba i7 - струва ли си?

Roomba i7 е устройство, което перфектно изпълнява ролята си. Когато решим да закупим обсъжданото устройство, можем да разчитаме на по-малко прах и мръсотия в кътчетата на апартамента. Ако имате домашни любимци у дома, ще оцените още повече наличието на почистващ робот.

Разбира се, възползването от предимствата на технологията включва някои компромиси. За да работи iRobot ефективно, трябва да запомните относителния ред на етажите - най-добре е да премахнете окончателно всички тънки кабели и да поставите обувките си с дълги връзки на безопасно място. Тук гениалната функция на Зони без достъп може да бъде полезна. В приложението iRobot HOME можем да посочим области (дори малки) на картата, които ще бъдат избягвани от устройството, така че деликатните неща, стоящи на пода, ще бъдат безопасни.

Roomba i7 може да се справи с различни подови нива и килими. Оборудването трябва да бъде оценено и за простото му приложение, чиято работа не е проблем. Това, което ми липсваше, беше възможността да "изживея" позицията на прахосмукачката по време на работа. Много потребители също ще оценят факта, че роботът комуникира на полски и може да се управлява с помощта на Google Assistant и Amazon Alexa.

Оборудването предлага добра производителност на батерията, Roomba i7 се върна в базата след около 80 минути работа. Както и да е, това няма голямо значение, защото когато батерията се изтощи, устройството само ще отиде до докинг станцията, за да попълни енергийния резерв. На практика това означава неограничено работно време

Roomba i7 предлага безпроблемна употреба, добро качество на почистване, а цената на устройството вече не е непосилна. Към момента на публикуване на теста цената на въпросния модел трябва да бъде 2899 PLN, което е значително намаление в сравнение с първоначалната цена на полския пазар, която беше над 4000 PLN. PLN

Популярна тема