Huawei Matebook D тест, или как ефективно да се преструвате на премиум клас

Съдържание:

Huawei Matebook D тест, или как ефективно да се преструвате на премиум клас
Huawei Matebook D тест, или как ефективно да се преструвате на премиум клас
Anonim
Huawei Matebook D 14
Huawei Matebook D 14

Ние проверяваме и оценяваме бюджетния ултрабук на китайския гигант.

В продължение на няколко седмици тествах един много интересен компютър от производителя, който на практика прави първите си сериозни стъпки в тази категория устройства. В същото време това са много смели стъпки и засега му се отплаща. Този производител е Huawei, който, след като завладя голяма част от пазара на смартфони, намери своя път и на компютърния пазар преди време.

Моделът, до който се докопах, е Matebook Dи това е компютър, който се опитва да симулира много неща. И трябва да призная, че се справя много добре. След като получих пратката, когато погледнах самата кутия, ми хрумна една мисъл - виждал съм я някъде!

Както и да е, самото име не оставя илюзии и е ясно от какво се е вдъхновил Huawei и кои чувствителни струни е искал да удари. След като го отворих, само потвърдих асоциациите си.

DSC 8977
DSC 8977

Името на Matebook не е случайно

Първо, Matebook D открито се преструва, че е премиум компютър и приликите с MacBookса твърде очевидни. Huawei дори не се срамува да се вдъхнови директно, когато измисли име за своята серия преносими компютри. Въпреки това, по отношение на външния вид, той е по-близък до предишното поколение компютри на Apple, отколкото до новите.

Това обаче не променя факта, че ако имаме ограничен бюджет (но повече за това по-късно) и абсолютно искаме да изпитаме тази илюзия да имаме компютър от най-висок клас, Huawei ще свърши работата перфектно.

DSC 9008
DSC 9008

В кутията, освен компютъра, получаваме и зарядно устройство и USB-Cкабел. Matebook D се захранва през USB-C кабел, което определено е предимство. Това означава, че въпреки многото използвани компромиси, Huawei се опита да поддържа определени стандарти.

Huawei Matebook D 14
Huawei Matebook D 14

На пръв поглед - премиум клас

Току-що похвалих дизайна на Matebook D, така че как изглежда? Тук е използвана алуминиева конструкция, която оказва най-голямо влияние върху "премиум усещането", което предлага този компютър. Всички ръбове са приятно заоблени и устройството е приятно за хващане, което не изисква много сила, защото компютърът е лек - тежи само 1,4 кг

Huawei Matebook D 14
Huawei Matebook D 14

Екранът е с диагонал 14 инча и матова матрица с резолюция Full HD Така че това е много интересно предложение за всеки, който търси мобилен работен инструмент. Пълното излагане на слънце със сигурност е по-удобно. Важно е, че този екран работи в диапазона от 180 градуса

Huawei Matebook D 14
Huawei Matebook D 14

Клавиатурата е друг елемент, който бих искал да обсъдя. Тук, за съжаление, имам няколко резерви - не е най-удобната клавиатура, на която успях да пиша. Може би е просто въпрос на навик, но много често правех грешки, докато пиша, и курсорът се скиташе на друго място по неизвестни причини.

Huawei Matebook D 14
Huawei Matebook D 14

Клавишите са с лека стъпка, но след натискането им нямаме впечатлението, че пишем на висококачествена клавиатура. В резултат на това много бързо забелязваме определен проблем в тази първокласна илюзия от самото начало. Това разбира се е мое субективно мнение и този проблем може да ме занимава само. Разбира се, клавиатурата е с подсветка, така че писането на тъмно няма да е проблем. От двете страни е заобиколен от високоговорители, на които ще се върна по-късно.

Huawei Matebook D 14
Huawei Matebook D 14

Тъчпадът е с подходящ размер и работи много прецизноРазбира се, той поддържа драйвери на Microsoft, така че използването на компютъра с жестове е удоволствие. Спрях да изпитвам нужда да нося мишката си от вкъщи. Същото като зарядното устройство, което по принцип беше излишно.

Покажете на бебето какво има вътре. Компоненти и тяхната производителност

MateBook D Използвах много извън дома и батерията никога не ме изненадваше негативно. Факт е, че използвах компютъра като пишеща машина и общо взето единственото приложение, което включих, беше браузърът Google Chrome. 7-8 часа с едно зареждане са лесно постижимиЕ, освен ако не планираме да натоварим много процесора, а има много за натоварване, защото Matebook D има наистина хубави компоненти.

Точно така, още един абзац и все още не съм споменал нито дума за параметрите на този компютър. Защо? Честно казано, не смятам, че това е толкова ключов проблем в това устройство. Нека само да кажа, че в този ценови диапазон Matebook D изглежда изключително добре! Ясно се усеща и при ежедневната работа с този компютър. Е, но техническите проблеми не могат да бъдат напълно пренебрегнати.

Huawei Matebook D 14
Huawei Matebook D 14

Тук намираме AMD Ryzen 5 в тандем с интегрирана графична карта Radeon Vega 8, поддържан от 8 GB RAM памет За данни имаме 256 GB SSD дисков капацитетНа хартия този комплект изглежда наистина солиден и ето точната му спецификация:

Huawei Matebook D 14
Huawei Matebook D 14

Процесор:AMD APU Raven Ridge Ryzen 5 2500U (2,0 GHz - 3,6 GHz, 4 MB кеш, 15 W TDP, 14 nm)

RAM памет:8 GB, двоен канал

Графика:Вграден AMD Radeon Vega 8

Екран:14 инча матов IPS 1920x1080

Свързване:Re altek 8821AE Wireless LAN 802.11ac PCI-E NIC (ac), Bluetooth 4.2

SSD:256 GB

Периферни устройства:USB 3.1 Gen, USB-C, USB 2.0, HDMI, 3,5 mm хибриден аудио порт,

Използваният тук Ryzen е типична среда и осигурява достатъчна производителност. Трябва обаче да повярвате на думата ми, затова реших да го проверя с няколко теста за производителност. В крайна сметка нищо не доказва производителността на компютъра като прости и ясни числа. За тази цел стартирах на Matebook D 14 бенчмарк PC MarkРезултатът може да се види по-долу:

PCMark
PCMark

Но числата са си числа и е най-добре да проверите компютъра в истинска битка. Хвърлих няколко програми от пакета Adobe в работилницата, т.е. Photoshop, Premiere и LightroomТе трябваше да действат като лакмус, който трябваше да покаже, че Matebook D е подходящ за по-напреднали, мобилна работа.

Той премина този тест много добре. Photoshop не е абсолютно никакъв проблем за него. Редактирането на снимки в Lightroom също е бързо и удобно. Обработката на видео може да е проблем тук, виновникът за което е главно вградената графична карта.

Huawei Matebook D 14
Huawei Matebook D 14

Vega е изключително ефективна за интегрална схема, но тук не можете да очаквате производителност на нивото на независима графична карта със собствена памет. Това е очевидно и когато се опитаме да използваме Matebook D като компютър за игри.

Платформа за мобилни игри? Не този път

Нека бъдем честни, това не е оборудване за игри и дори няма такива амбиции. Но разбира се нямаше как да не го проверя на практика. Оказа се, че не е толкова лошо, колкото може да изглежда на пръв поглед. Въпреки това, въпреки че интегрираната Radeon Vega 8 карта наистина дава най-доброто от себе си, определено й липсва мощността да стартира гладко по-нови игри.

Huawei Matebook D 14
Huawei Matebook D 14

Matebook D Проверих четири заглавия - War Thunder, Apex Legends, CS: GO и Europa Universalis IVОбщо само в един от случаите Huawei определено умря и това е Апекс. Другите игри са доста годни за игра на средни и ниски детайли. Накратко – ако играта не е нова и не изисква твърде много от GPU, Matebook D ще се справи лесно.

Netflix, Spotify … или Matebook D като мултимедийна машина

Така че играйте, играйте… но не всичко. Въпреки това, когато става въпрос за други форми на забавление, като гледане на филми или възпроизвеждане на музика, Matebook D няма абсолютно никакви проблеми тук, защото защо да ги има.

Huawei Matebook D 14
Huawei Matebook D 14

Въпреки че трябва да се отбележи, че матовата матрица не е идеална за консумация на мултимедия, това не дисквалифицира този компютър в тази категория. Голяма изненада обаче са високоговорителите, които ни се усмихват веднага след отваряне на капака на лаптопа. Поставени отстрани на клавиатурата, свирят наистина добре! Бих се изкушил да организирам парти само с Matebook D под ръка:)

Доста евтино за Mac… Matebook

Както можете да видите, Matebook D е типичен носител, който "прави впечатление"Huawei не се опитва да бъде прекалено оригинален, защото знае какво очакват клиентите и какво те искам. Те искат да се чувстват поглезени на възможно най-ниската цена. Matebook го прави толкова внушителен, че дори самият потребител може веднага да забрави колко всъщност е платил за този компютър.

Точно така, цената все още не е паднала и трябва да призная, че в моите очи това е може би най-голямото предимство на този компютър. Ще платим само 2599 PLN за Matebook D 14 Това е наистина разумна сума, що се отнася до оборудването, което, както споменах няколко пъти, перфектно се преструва, че е "премиум" рафт. Разбира се, това не е първият опит за подобно маскиране, но Huawei го прави без срам. Бях измамен и това беше чисто удоволствие за мен.

Популярна тема