Перфектният телефон за пенсионер? Maxcom MS459 Harmony тест

Съдържание:

Перфектният телефон за пенсионер? Maxcom MS459 Harmony тест
Перфектният телефон за пенсионер? Maxcom MS459 Harmony тест
Anonim
DSC 9067
DSC 9067

Harmony се опитва да бъде нещо средно между смартфон и обикновен телефон.

В миналото новите технологии основно бяха запазени само за хора, запознати с темата. Младежите бяха водещи и това се отнася, разбира се, и за смартфоните. Най-проблемните при използването на смартфон може да са възрастните хора, които следователно често се чувстват технологично изключени.

На определен етап от развитието на технологиите беше създадена нова група устройства, разговорно и нежно "фонове-дядовци"Тези телефони са проектирани с мисъл за възрастните хора. Първоначално техните функции бяха изключително ограничени, основно само до основните функции на телефона - SMS, телефон, часовник или календар.

DSC 9086
DSC 9086

Въпреки това напредъкът е стремителен и дори телефоните на дядовци започнаха да се развиват с все повече и повече интелигентни функции. Един от най-новите примери за такова устройство е Maxcom MS459 HarmonyТой успешно съчетава класическите характеристики на гореспоменатия старши телефон с типичните функции на смартфон. И така, дали Harmony е идеалният смартфон за възрастни граждани? Нека разберем!

Красотата е относително понятие

Maxcom рекламира устройството като имащо модерен дизайн, ефективно и функционалноМога да се съглася само с последната характеристика, която е извън съмнение. Не мога да скрия обаче, че когато тествах този телефон, имах много когнитивен дисонанс. От една страна, исках да преценя от гледна точка на типичен съвременен потребител на смартфон, а от друга имах предвид, че не съм целевата аудитория на Harmony.

DSC 9109
DSC 9109

Дизайн - ами … първата асоциация, която ми дойде на ум, след като извадих този телефон от кутията, бяха работни волове от Hammerили, например, Samsung Xcover, т.е бронирани смартфони. От визуална страна тук можете да видите много прилики с този тип телефон. Harmony изглежда солидна и издръжлива, но също така трябва да бъде.

DSC 9076
DSC 9076

За тази категория оборудване Maxom може да го хареса. Физическите бутони, с изключение на един, са пластмасови и са сребристи на цвят. Това е устройство, взето живо от предишното десетилетие - така че има дори физически бутони за навигация, които могат да бъдат намерени директно под екрана.

Те са наистина големи, което ги прави лесни за намиране с пръст. Около устройството има и сребриста рамка, която разбира се е пластмасова, както и останалата част от телефона. Интересен факт са допълнителните бутони под формата на SOS бутона на гърба на устройството, бутона за фенерче и бутона за затвора на камерата.

DSC 9068
DSC 9068

Екранът е скромните 4,5 инча с резолюция 480 x 854 пиксела, което обаче е достатъчно за удобната работа на този тип телефони. Интересното е, че екранът е фабрично защитен с фолио, въпреки че не бих очаквал да е много издръжлив. Рисува се само с гледане, но драскотините с фолио винаги са по-добри от драскотините по екрана.

DSC 9084
DSC 9084

Изпълнение? Ами … това е телефон за възрастни

Спецификацията е нещо, което в никакъв случай не е най-важното в този тип оборудване. Просто не е нужно да е демон на скоростта. В крайна сметка най-важните характеристики на това устройство са насочени към специфична и необичайна група получатели. Не е обаче, че всички други характеристики са напълно пренебрегнати.

Ето как изглежда спецификацията:

  • Размери:138 x 69 x 11 mm, тегло: 180 g,
  • Екран:4, 5 инча LCD 480 x 854 пиксела (240 ppi), LED за известия, сензор за светлина,
  • Процесор:MediaTek MT6737 (4 x Cortex-A53 @ 1,3 GHz), 28 nm,
  • Графика:Mali-T720,
  • Памет:2 GB RAM, 16 GB вътрешна памет (11,9 GB за потребителя), microSD карти с памет до 32 GB,
  • Свързване:LTE Cat4 (150/50 Mb / s), Wi-Fi b / g / n (2,4 GHz), Bluetooth, GPS, USB-C, USB -OTG, слот за microSIM карта, аудио жак 3,5 mm, FM радио,
  • Камера:Заден - 8 Mpix обектив с f / 2.8 бленда, LED светкавица, филми [защитен по имейл], Преден - 2 Mpix обектив с f / 2.8 бленда, VGA филми,
  • Батерия:2200 mAh, сменяема,
  • Система:Android 7.0 Nougat с MaxcomLauncher

Тук имаме типичен телефон от нисък класMediaTek и 2 GB RAM - теоретично малко за днешните реалности. Поне на теория, защото искам да ви напомня, че това е специфично устройство и може да се види и в този аспект. Android версия Nougat или 7.0 също боли малко, но в същото време е достатъчно. Въпреки това, използването на USB-C е определено изненада, което не е норма дори сред класическите смартфони от среден клас.

DSC 9080
DSC 9080

Този телефон не трябва да е демон на скоростта

Ако използвах този телефон според навиците си, както подобава на опитен потребител, можех да забравя за производителността. Когато обаче превключих на старши режим, който почти не се нуждае от Instagram, Facebook и/или напреднали 3D игри, нещата са съвсем различни.

Когато се откажем от такъв типичен, модерен подход към използването на телефона и се върнем няколко години назад във времето, се оказва, че тези 2 GB RAM и този нещастен MediaTek наистина го правят.

Не виждах много смисъл да тествам това устройство за сравнителни резултати, но реших да го направя. Беше продиктувано отчасти от редакторска честност и отчасти от чисто любопитство. Така че направих тестове Antutu, Geekbench и PCMark. Резултати…. е, не са изненадващи:

бенчмаркове maxcomharmony
бенчмаркове maxcomharmony

Навигирайте в телефона с помощта на патентования Maxcomстартер, който е много разумно проектиран. Всички кътчета и кътчета на телефона са много четливи и иконите са достатъчно големи.

На началния екран имаме само приспособлението за час, време и дата и основни икони като Play Store, Камера или папка с услуги на Google. В докинг станцията, от друга страна, ще намерите три големи икони, водещи до набирача, съобщения и чекмедже с приложения.

DSC 9099
DSC 9099

Интелигентна стационарна линия

Сега нека поговорим какво е специалното на този телефон. На първо място, това са аксесоари или по-скоро един от тях. Това е докинг станция!Това може да изглежда абсурдно в началото, но когато погледнем назад към Harmony през призмата на целевия потребител, всичко става ясно. Ще бъде някой, който е използвал стационарен телефон през по-голямата част от живота си и в резултат на това ще има редица навици.

DSC 9087
DSC 9087

Благодарение на докинг станцията телефонът може да поеме ролята на стационарен телефон. Това е добре обмислено, защото senior не е тийнейджър, който няма да издържи няколко минути без телефон в ръка, а когато не е в джоба, се чувства като без крак. Harmony може да остане в докинг станцията в продължение на много часове и да служи само когато наистина имаме нужда от него.

Компютърно управление

Освен докинг станцията, Harmony предлага още едно уникално нещо. Това е услуга, която ви позволява да управлявате телефона от компютър и по-специално портал подготвен за този случай.

Отивайки на страницата remote.maxcom.plи след като активираме услугата от телефона, получаваме достъп до контакти, аларми и най-интересното, също и до местоположението на телефона.

2019-03-27
2019-03-27

Директно на тази страница можем да намерим телефона сии да включим звъненето му, което е особено полезно, когато не можем да го намерим. Разбира се, опциите за местоположение на телефона също са налични по подразбиране в Android. Отново обаче ви напомням за целевия потребител - за него използването на тази функция може да бъде много по-удобно.

В допълнение, от нивото на този уебсайт можем също така да управляваме индивидуални настройки на телефона, като сила на звука, яркост на екрана или изчакване.

Maxcom рекламира и помощната функция, която позволява дистанционно управление на телефона от ниво услуга, така че нашите близки да могат да ни помогнат в използването му. Засега обаче единственото, което предлага тази функция, е съобщение, че скоро ще бъде налична. Колко време ще трябва да чакаме за това? Трудно е да се каже.

Батерия

Батерията е друг характерен елемент Тя е сменяема, въпреки че за съжаление има скромен капацитет 2200 mAhТова е достатъчно за един ден на използване, но трябва отново да обърнете внимание как ще се използва този телефон най-често. Потребителят няма да има проблеми с батерията, тъй като телефонът най-вероятно ще прекара по-голямата част от деня в докинг станцията.

DSC 9107
DSC 9107

Накрая ще хвърлим поглед към камерата, която всъщност може и да бъде премълчана. Това е модул, взет жив от миналото и вероятно ще работи само в най-простите задачи. 8 MP е основната камера, която се представя средно. Отпред имаме главозамайващите 2 MP, но това не вреди толкова много, защото искрено се съмнявам, че старшият ще си "стреля селфи" много често.

Можете да прецените качеството на снимките, като разгледате пробите, направени по време на тестовете. Положението донякъде се спасява от наличната HDR опция.

IMG 20190303 120018
IMG 20190303 120018
IMG 20190303 170731
IMG 20190303 170731
IMG 20190303 171105
IMG 20190303 171105
IMG 20190303 170829
IMG 20190303 170829
IMG 20190303 171248
IMG 20190303 171248

Maxcom Harmony е страхотен дядов телефон … но умерено печеливш

Този телефон е един вид мост - той е смартфон, който се представя за обикновен телефон или по-скоро обикновен телефон, който се представя за смартфонКато типичен потребител на Android, не мога да си представя да използвам тези телефони всеки ден. Е, освен ако не е резервен телефон, а в този случай имам много по-добри алтернативи. И това е най-големият проблем, който имам с този телефон.

DSC 9108
DSC 9108

Производителят го определи на 699 PLN … За същата цена можем да купим Motorola Moto G7 Play, което е по-добър телефон във всяко отношение. Всички добавени стойности, като обикновен стартер, докинг станция или управление на компютър … всичко това може да бъде предоставено чрез външни приложения, достъпни безплатно в Play Store и допълнителни аксесоари.

Не може да се отрече, че Harmony изпълнява задачата, възложена му от производителя безупречно. Но има много повече пълноценни алтернативи, което поставя Maxcom в лоша светлина. Оценявам идеята, но беше надценена.

Популярна тема