TP-Link Deco M9 Plus - тест на домашната Wi-Fi Mesh система

Съдържание:

TP-Link Deco M9 Plus - тест на домашната Wi-Fi Mesh система
TP-Link Deco M9 Plus - тест на домашната Wi-Fi Mesh система
Anonim
TP-Link Deco M9 Plus 7
TP-Link Deco M9 Plus 7

Няма повече Wi-Fi мъртви зони? Да проверим.

Не толкова отдавна имах възможност да тествам TP-Link Deco M5. Това са устройства, които ви позволяват да създадете Mesh мрежа. В тази статия ще се запознаете с Deco M9 Plus. Нека проверим дали си струва да платим доста голяма сума за този модел.

Какво е Mesh мрежа?

Мрежовата мрежа е просто мрежа. Простото обяснение е, че устройствата с тази технология се свързват помежду си и между другото не се нуждаят от точка за достъп. За сравнение, ако искате да увеличите покритието на мрежата с повторител, трябва да имате и рутер, който да изпраща и получава интернет сигнала. Устройствата с мрежова мрежа са изградени по такъв начин, че не се нуждаете от базова точка, защото всички имат такава.

Накратко, няма значение към кой свързваме интернет кабела, защото така или иначе следващите елементи ще се свържат автоматично с първия, създавайки мрежа, т.е. Mesh мрежа. Това е чудесно решение за хора, които не са напълно запознати с изграждането на мрежа, но искат да увеличат Wi-Fi обхвата, например у дома или в офиса. Интересното е, че в бъдеще, когато обхватът вече не е достатъчен за нас, можем да купим повече устройства и те автоматично ще се свържат към мрежата.

2019-04-14 130959
2019-04-14 130959

Идеален в големи къщи

Защо не е необходима конфигурация? Това е така, защото TP-Link Deco M9 Plus (и цялата серия Deco) работи благодарение на технологията MU-MIMO (Multi User Multiple Input Multiple Output). Устройствата комуникират помежду си с помощта на вълни от 2, 4 GHz и 5 GHz едновременно. Така че не може да става дума за "блокиране" на една от лентите. Системата автоматично разделя трансфера на данни, за да използва оптимално връзката.

Друго предимство на използването на Mesh мрежата е така нареченият безпроблемен роуминг. Всички устройства, които работят заедно, образуват една Wi-Fi мрежа. Благодарение на това превключването между тях не изисква нашата намеса. Всъщност ние дори не знаем кога използваме едното устройство и кога другото. На практика, когато например изтегляме файл на мобилно устройство или просто предаваме видео или аудио, не трябва да се притесняваме, че връзката внезапно ще прекъсне. Проблемът с повредата на едно от устройствата изглежда подобно. Ако един от рутерите не работи, софтуерът ще пренасочи прехвърлянето към други устройства. Благодарение на това няма да загубим връзка. Разбира се, ако сме в обхвата на тези други рутери.

2019-04-14 131520
2019-04-14 131520

Край на Wi-Fi мъртвите зони

Накратко, Mesh мрежата ще бъде чудесно решение в домакинства с голяма площ. Благодарение на инсталирането на такова решение няма да се притесняваме за така наречените Wi-Fi мъртви зони, тъй като устройствата могат да покрият къща с площ до 400 квадратни метра.

Както споменах преди, ако искате да разширите мрежата, тъй като имате нужда от още по-голям обхват, просто трябва да закупите повече устройства. Интересното е, че системата TP-Link Deco може да работи с до … сто устройства!

Три ленти? Как е това?

Хората, които знаят поне малко за изграждането на интернет мрежа, знаят много добре, че повечето мрежи използват една (2,4 GHz) или две Wi-Fi ленти (2,4 GHz и 5 GHz). И така, откъде дойде идеята за TP-Link за три ленти? Wi-Fi мрежата AC2200, в случай на повишен мрежов трафик, ще използва не само 5G_1 (867 Mb/s), но и резервна връзка 5G_2 (също 867 Mb/s) и 2.4G (400 Mbps). Благодарение на това, дори при високо натоварване, скоростта на устройствата трябва да надвишава 1000 Mb / s. Това е чудесно решение за хора, които използват оптично влакно.

Как да се справите с проблеми с покритието?

Качеството на сигнала на Wi-Fi мрежа зависи от много фактори. Ако живеем в жилищен блок, проблемът може да е голям брой рутери (повечето апартаменти имат инсталирано оборудване за безжична мрежа), които използват едни и същи вълни. Може също да е въпрос на структура на сградата. Колкото по-голям е броят на дебелите стени, толкова по-слаб ще бъде сигналът. Писах за това как да се справя с подобряването на сигнала у дома, когато тествах друго устройство, използващо Mesh мрежата. За да не повтаряте едно и също нещо, моля, вижте преглед на TP-Link Deco M5

Техническа спецификация

TP-Link Deco M9 Plus използва чипсет Qualcomm IPQ 4019. Оборудването е оборудвано с четириядрен процесор, направен в архитектурата ARM. Тактовата честота е 717 MHz. Устройството разполага и с 512 MB RAM и 4 GB eMMC Flash памет. Един рутер е с диаметър 144 мм и височина 46 мм.

TP-Link Deco M9 Plus 1
TP-Link Deco M9 Plus 1

Тестовият герой предлага шест Wi-Fi антени, една ZigBee и една Bluetooth. Устройството предлага безжични стандарти като IEEE 802.11 ac / n / a @ 5 GHz, IEEE 802.11 b / g / n @ 2,4 GHz, както и Bluetooth 4.2 и ZigBee HA1.2.

Оборудването предлага стандартна безжична сигурност: WPA-PSK / WPA2-PSK и IPv4 и IPv6 протоколи.

За да работим със софтуера, трябва да имаме смартфон или таблет с iOS 8.0 или по-нова версия или Android 4.3 или по-нова версия. Изисква се и Bluetooth версия 4.2 или по-нова. Deco M9 Plus може да работи при температури от 0 до 40 градуса по Целзий. TP-Link HomeCare има вграден родителски контрол, антивирусен софтуер и QoS функция. Оборудването предлага три години гаранция

TP-Link Deco M9 Plus 5
TP-Link Deco M9 Plus 5

TP-Link Deco M9 Plus - Съдържание на пакета

Хората, които четат моя преглед на Deco M5, може би са забелязали, че начинът, по който е опаковано устройството, ми направи много положително впечатление. Вярно е, че героят на ревюто е опакован по подобен начин, но не е същият като в случая с предишното устройство. Разбира се, не считам това за недостатък, тъй като всички знаем, че целта е Deco M9 Plus да работи добре, а не да е добре опакован.

Пакетът съдържа:

  • две устройства TP-Link Deco M9 Plus
  • един LAN кабел, завършен с конектори RJ-45
  • две захранвания, предлагащи 12V 2A изходно напрежение
  • ръководство за потребителя на 37 езика, включително полски
TP-Link Deco M9 Plus 2
TP-Link Deco M9 Plus 2

Струва си да се обърнете към самата документация. Въпреки че броят на езиците, на които получаваме „ръководството“, е впечатляващ, няма да направим много изводи от него. Производителят информира за изтегляне на приложението (добавя се QR код).

TP-Link Deco M9 Plus 3
TP-Link Deco M9 Plus 3

Научаваме и какво означава даден цвят на диодите. За допълнителни въпроси трябва да посетим уебсайта на производителя или да стартираме приложението Deco. Такова кратко ръководство с инструкции не е изненадващо, защото самият софтуер е ръководство за това как правилно да инсталирате и след това да конфигурирате Mesh мрежата с помощта на TP-Link Deco M9 Plus за това устройство.

Екстериор

Устройствата практически не се различават от тези, които тествах последния път. Най-отгоре има диод, който информира за работното състояние. Deco M9 Plus е покрит с бяла пластмаса. Горната част е матова, страните са блестящи. Интересният външен вид на устройството не е случаен. Това е така, защото производителят иска да поставим Deco M9 Plus на видно място, а не да го скрием някъде дълбоко. Благодарение на това ще получим много по-добро качество на връзката и в същото време ще спечелим хубав декоративен елемент (въпрос на вкус, разбира се, но аз харесвам M9 Plus).

TP-Link Deco M9 Plus 4
TP-Link Deco M9 Plus 4

Най-голямата разлика в сравнение с Deco M5 са портовете. В допълнение към двата гигабитови Ethernet LAN / WAN порта, намираме и USB 2.0 (който … не може да се използва) и отделен захранващ порт. Тестваното преди това решение имаше само два LAN порта и USB-C гнездо за захранване.

TP-Link Deco M9 Plus 10
TP-Link Deco M9 Plus 10

Deco M9 Plus конфигурация

Първото стартиране на Deco M9 Plus и след това създаването на Mesh мрежа е същото като за M5. Първо изтегляме приложението Deco, което е достъпно в App Store (iOS) и в Play Store (Android). След това преминаваме през следващите етапи на конфигуриране.

Всъщност потребителят не прави нищо, освен да включи щепсела в контакта и източника на интернет. Всичко става автоматично. Софтуерът намира мрежовата връзка, задава си IP адреси, шлюзове, маски и т.н. Трябва само да зададем името на Wi-Fi мрежата и паролата. Всъщност работата ни свършва дотук.

2019-04-14 125826
2019-04-14 125826
2019-04-14 125918
2019-04-14 125918

Интересното е, че добавянето на ново устройство към Mesh мрежата също е автоматично. Избираме само модела в приложението и след това … чакаме програмата да направи всичко вместо нас.

2019-04-14 130056
2019-04-14 130056

Деко софтуер

Заслужава да се отбележи, че възможността за поддръжка на Mesh мрежата не свършва със запазването на паролата за Wi-Fi мрежата или добавянето на друго устройство. След това потребителят може да се погрижи за персонализиране на настройките, за да адаптира мрежата към своите нужди. Освен всичко друго, можем да стартираме антивирусен софтуер (предоставен от TrendMicro).

Можете да зададете приоритета за конкретна опция благодарение на функцията QoS. Можете също така да стартирате родителски контрол, за да блокирате например достъпа до определени уебсайтове или да изключите детето ни от мрежата през нощта. Софтуерът също така ви позволява да тествате скоростта на нашия интернет.

По-напредналите потребители могат да активират IPv6 адресиране, да стартират допълнителна мрежа за гости, препращане на портове и да активират DDNS. Можете също така да изключите светодиода, което може не само да раздразни, но и да развали естетиката на устройството за много хора.

TP-Link Deco M9 Plus 9
TP-Link Deco M9 Plus 9

Практически тестове

Производителят декларира, че вече две устройства ще позволят покриване на къща с площ до 400 квадратни метра с Wi-Fi мрежа. Ако имаме нужда от по-голям обхват, можем да свържем повече рутери. Максималният брой, с който може да се справи системата Deco е … сто устройства. Както можете да видите, имаме много място за показване.

TP-Link Deco M9 Plus поддържа три безжични ленти. Общата скорост е 1,5 Gb/s, така че можем спокойно да кажем, че този тип е перфектен за хора, които имат оптична връзка.

Както в теста M5, TP-Link Deco M9 Plus беше тестван в сграда с площ от 60 квадратни метра. Тъй като такъв апартамент не прави впечатление на устройството, тествахме едно устройство, а след това мрежа, състояща се от два рутера. В сравнение с предишния тест обаче сме променили разположението на устройствата, което може да се види на приложената екранна снимка.

TP-Link Deco M9 Plus 125 128
TP-Link Deco M9 Plus 125 128

Deco M9 Plus първоначално беше тестван за сила на сигнала и при копиране на файл (1 GB) в честотните ленти 5 GHz и 2,4 GHz. Резултатите, показани в диаграмите, са осреднени. Проведохме всеки тест три пъти в различно време.

2019-04-14 125158
2019-04-14 125158
2019-04-14 125207
2019-04-14 125207
2019-04-14 125221
2019-04-14 125221

Също така си струва да добавим, че тестваното устройство работи със системата за интелигентен дом Alexa. Вярно е, че този продукт не е много популярен у нас, но си струва да се спомене.

Резюме

TP-Link Deco M9 Plus доказва, че настройването на усъвършенствана мрежа не трябва да е толкова трудно. Няколко кликвания са достатъчни, за да можем да се насладим на продукт, идеално съобразен с нашите нужди.

Разбира се, хората, които използват интернет в малки стаи, няма наистина да използват пълния потенциал на Mesh мрежата. Нека си признаем, устройства като Deco M9 Plus ще работят в наистина големи пространства (напр. в големи отворени офиси) или в големи къщи.

Така че, ако искате лесно да накарате Wi-Fi мрежата да достигне до всеки ъгъл на вашето домакинство, M9 Plus ще бъде идеалният избор. В други случаи е по-добре да използвате един рутер, тъй като основната цена на този тест не е най-ниската.

TP-Link Deco M9 Plus 8
TP-Link Deco M9 Plus 8

За комплект от две устройства трябва да платите около 1400 PLN(в зависимост от продавача). От една страна това е висока цена, но гледайки възможностите, които предлага Mesh мрежата, бързо променяме мнението си. Вярвам, че M9 Plus определено си струва да похарчите такава сума, особено когато имаме голяма къща или офис и искаме преносът на данни да е гладък.

Популярна тема