Надграждане на лаптоп, какво SSD да избера?

Надграждане на лаптоп, какво SSD да избера?
Надграждане на лаптоп, какво SSD да избера?
Anonim
2020-05-22 135209
2020-05-22 135209

Лесен начин да подобрите производителността на вашия компютър.

Търсите ли ефективен метод за евтино ускоряване на вашия компютър или имате нужда от повече дисково пространство? В тази ситуация оптималното решение ще бъде да преминете от HDD към модерно и ефективно SSD устройство.

През последните години цените на SSD устройствата паднаха драстично, така че дори хора, които се нуждаят от значителни ресурси, могат да посегнат към устройства, произведени по тази технология. В миналото правилото беше просто - малък 120 GB диск за системата и основните файлове + по-голям HDD за данни. Днес няма нужда да посягаме към подобни компромиси.

Цените за дискове с капацитет от 120 GB в момента започват около 100 PLN, но е много по-добре да достигнете до минимален диск от 256 GB. Да, Windows обикновено отнема не повече от 30 GB, но в ерата на високоскоростния интернет и оптичните връзки, папки като документи, видеоклипове или музика се запълват много бързо. Затова си струва да имате свободно място и да не се притеснявате за постоянно запълващия се диск.

Защо си струва да инвестирате в SSD?

Главно поради скоростта на четене и запис на данни. Популярните SSD устройства предлагат средно три или дори четири пъти по-бързо четене на данни - особено в сравнение с популярните 2,5-инчови твърди дискове (5400 RPM), инсталирани в евтини лаптопи. Потребителят на компютър, оборудван със SSD устройство, получава почти незабавен достъп до всеки файл, записан на диска. Важното е, че игрите и програмите, инсталирани на SSD, отнемат по-малко време за изпълнение. Трябва също така да се помни, че крайната печалба в производителността зависи от конфигурацията на машината (количество RAM, процесор, дънна платка), но елиминирането на тясното място на практика може да добави крила дори към няколко години стар компютър и лаптоп.

SSD производителност, за какво да внимавате?

Отговорът е прост - не претоварвайте диска. Това е една от най-често срещаните причини, поради които производителността на SSD медиите спада значително. Проблемът може да се появи, когато дискът е пълен около 75%, въпреки че зависи от конкретния модел и не се отнася за всички.

Пълният диск може да има различни ефекти върху неговата производителност и зависи, между другото, от от чипа с памет и контролера, използван за производството на компонента.

Препоръчителни 2,5-инчови (SATA III) устройства

Ако имате лаптоп или компютър с класически SATA III конектор, можете да отидете напред и да посегнете към SSD във формат 2,5 инча. На пазара има много предложения от известни производители с капацитет до 1TB, но такива обемни носители все още не са най-евтините.

Имате ли ограничен бюджет? Посегнете към продукта на полската марка GOODRAMDisk CX400 256GB7 mm дебелина, предлага се във варианти 128, 256 и 512GB, дори и 1TB. Заслужава да се отбележи, че обсъжданият модел е базиран на двуканален контролер Phison PS3111-S1 и технология 3D TLC NAND. Производителят посочва, че скоростта за вариантите 256 и 512 GB е 490MB/s (запис) и 550MB/s (четене). Това е наистина добро представяне предвид цената на устройството.

GOODRAM CX400 с капацитет от 256 GB струва около 169 PLN, докато за версията от 512 GB ще платим около 289 PLN. В продажба има и просторен 1TB вариант, чиято цена е около 549 PLN.

Серия дискове, особено ценени сред потребителите на лаптопи, е Samsung 860 EVOТози носител може да бъде закупен във вариант от 250 до 4000 GB! Разбира се, този най-скъп вариант няма да намери много ентусиасти поради безумно високата цена. Така че нека останем със стандартните капацитети.

2020-05-22 132308
2020-05-22 132308

снимка. Samsung

Samsung 860 EVO 500GB струва около 400 PLN. Производителят заявява, че дискът е оборудван с най-новия V-NAND и солиден контролер, базиран на алгоритъма ECC (Error Correction Code). Благодарение на технологията Intelligent TurboWrite скоростта на последователен запис е до 520 MB/s, четенето е още по-добро - до 550 MB/s. Подобна производителност се предлага от 250GB модел, който се предлага в онлайн магазините за около 290 PLN.

Дисковете Samsung имат още едно предимство, което е специализиран софтуер Samsung Magician. Те са създадени, за да улеснят управлението на SSD носители с интуитивен потребителски интерфейс.

Чрез Samsung Magician производителят ни информира за пускането на нов фърмуер за устройството. Струва си да запомните да инсталирате актуализацията, тъй като тя може да окаже влияние върху производителността и стабилността на компонента.

От специалното приложение ние също ще проверим производителността на диска, неговото състояние и ще извършим диагностични тестове.

Как да разширите паметта в смартфон?

Тъй като вече успяхме да разширим дисковото пространство на компютъра, струва си да помислим и за смартфона. Тук въпросът не е толкова прост. Разбира се, всички тези видове устройства имат вградена памет, но те не са същите устройства като компютрите. Те също се различават по спецификация.

Съвременните телефони използват UFS памет, която е вид вградена флаш памет. В по-евтините модели обикновено срещаме памет в стандарта UFS 2.0, чиято производителност е задоволителна. По-скъпите смартфони, особено водещите, се доставят на пазара с много по-бърза памет, например Huawei P40 Pro има UFS 3.0 модул на борда, така че последователният запис е над 1700 MB / s, а четенето е около 400 MB / s

HUAWEI MATEPAD T8 LTE 12
HUAWEI MATEPAD T8 LTE 12

Почти всеки по-евтин смартфон или таблет поддържа MicroSD карти

Не всички модели смартфони ви позволяват да разширите паметта, така че преди да закупите подходяща карта с памет, си струва да проверите спецификациите. Трябва да има информация за поддържаните карти с памет и максималния капацитет, който можем да добавим.

Повечето смартфони от популярни производители като Samsung, Xiaomi или Motorola поддържат MicroSD карти, които не са от най-скъпите. Изключение прави Huawei - китайската марка в някои модели, като P30 Pro или P40 Pro, предлага разширяване на паметта, но е необходима карта в собствения NM Card Ultra-Micro SD формат. Интересното е, че носителят има същите размери като нано SIM картата.

Популярна тема