Заплахи през април 2011 г. според Kaspersky Lab

Заплахи през април 2011 г. според Kaspersky Lab
Заплахи през април 2011 г. според Kaspersky Lab
Anonim
Image
Image

Kaspersky Lab представи своя априлски доклад за активността на зловреден софтуер на компютрите на потребителите и в Интернет. През април 2011 г. продуктите на Kaspersky Lab блокираха 221 милиона мрежови атаки, предотвратиха 73 милиона опита за заразяване на компютри през мрежата и откриха и неутрализираха близо 190 милиона злонамерени програми.

Анализаторите на Kaspersky Lab отбелязаха увеличаване на активността на злонамерени програми, които използват уязвимости в продуктите на Adobe. Една от тях - Exploit. JS. Pdfka.dmg - се оказа девета в класацията на 20-те най-разпространени злонамерени програми, открити в интернет. През април броят на потребителите, станали жертва на атаки от различни варианти на този злонамерен софтуер, беше на ниво стотици хиляди.

Киберпрестъпниците отново са използвали тактиката за поставяне на злонамерен скрипт на компрометирани законни сайтове. Ако такъв уебсайт беше посетен от човек с уязвим софтуер, злонамереният скрипт почти веднага се възползва от възможността, като изтегли една или повече злонамерени програми на компютъра на жертвата. Това е класическа атака за изтегляне чрез драйв-бай. През април Adobe поправи последната серия от уязвимости, открити в Adobe Reader и Adobe Acrobat. Уязвимостите са оценени като „Критични". Всички потребители се насърчават да изтеглят и инсталират актуализацията. Пачовете за различни версии на продуктите на Adobe могат да бъдат изтеглени тук.

През април SMS троянските коне се разпространиха бързо, главно в Русия. Един от начините за разпространение на такива заплахи е спамът в SMS съобщения, изпращани масово до мобилни телефони. Trojan-SMS. J2ME. Smmer.f е отговорен за повечето от записаните инциденти. Интересен факт е, че злонамерените сайтове, към които са свързани, изглежда са били подготвени с помощта на безплатен онлайн конструктор на уебсайтове. Собственикът на този инструмент също предлага хостинг услуги, които киберпрестъпниците са използвали за хостване на своите злонамерени сайтове.

В края на април Sony обяви, че нейната PlayStation Network (PSN) е била хакната. Компанията потвърди, че неидентифициран киберпрестъпник е притежавал всички видове потребителски данни, включително име, имейл адрес, пощенски адрес, дата на раждане, потребителско име и парола. Въпреки липсата на доказателства, Sony не изключва, че нападателят може да е прихванал и данни от кредитни карти. С около 75 милиона акаунта, регистрирани в PSN, инцидентът е най-голямото изтичане на лична информация. Компанията заяви, че разследва инцидента в сътрудничество с организация, чието име не разкрива.

Потребителите на PSN се съветват да следят внимателно операциите в своите банкови сметки и да внимават за всякакви признаци на измамна дейност. Освен това, ако имат една и съща парола за PSN и други ресурси, трябва да я сменят незабавно. Трябва също така да внимавате с всякакви имейли, които се предполага, че са от Sony или свързани компании, където подателите изискват информация за лична или банкова сметка.

На 2 май 2011 г. Sony излезе с изявление, в което обяви, че киберпрестъпниците са получили достъп до данни (име, адрес, имейл, пол, дата на раждане, телефонен номер, потребителско име и парола) в резултат на атаката.само хора, използващи PSN, но също и потребители на мрежата Sony Online Entertainment. Компанията също така каза, че хакерите са получили достъп до остаряла база данни от 2007 г. с 12 700 номера на кредитни и дебитни карти и дати на изтичане.

Пълната статия може да бъде намерена в Енциклопедията на вирусите VirusList.pl, управлявана от Kaspersky Lab Полша.

Популярна тема