Директорът на CBA, който представи Pegasus в Полша, почина

Съдържание:

Директорът на CBA, който представи Pegasus в Полша, почина
Директорът на CBA, който представи Pegasus в Полша, почина
Anonim
cba пегас
cba пегас

Мигове след назначаването на извънредната комисия на Сената.

Преди време президентът на партията "Право и справедливост" Ярослав Качински, действащ като заместник-председател на Съвета на министрите и председател на Комисията по въпросите на националната сигурност и отбраната, призна в един от интервюта, които Полша има Пегас Това предизвика спирала от политически борби и съмнения от страна на опозицията относно легитимността на наблюдението на поляците. Марек Суски наля масло в огъня, предполагайки, че Pegasus може да се използва дори няколкостотин пъти годишно Сенатската извънредна комисия за Pegasus няма да има възможност да интервюира директора на CBA, който ръководи въвеждането на Pegasus в Полша. Пьотр К. е починал в понеделник, съобщават журналисти от tvn24.pl.

Пьотр К почина

Пьотр К. е мъртъв, директор на отдела за оперативна техника на CBA, отговорен за въвеждането и надзора на Pegasus в Полша. Информацията за смъртта е потвърдена от няколко независими източника.

"Той почина в понеделник, става дума за здравословни проблеми. Нямаме пълна информация, тъй като семейството не иска да комуникира с настоящото ръководство на CBA"- каза пред tvn24.pl офицер, пожелал запазване на анонимността.

Прочетете също: Следван ли сте от Пегас? Можете да го проверите

Piotr K. трябваше да отговаря за тестовете на системата, нейното пускане в експлоатация и тригодишен надзор върху това как се използва. Pegasus не трябваше да бъде закупен директно от израелската NSO Group. Съобщава се, че службата за борба с корупцията е сключила споразумение с полската компания Matic, която според Gazeta Wyborcza е трябвало да бъде създадена от пенсионирани служители на Службата за сигурност на Народна република Полша.

Пьотр К. можеше да изиграе ключова роля в работата на комисията

„Това може би е бил един от ключовите свидетели, които трябва да се явят пред анкетната комисия, след като бъде сформирана. Самата извънредна комисия, която вече действа в Сената, няма правни инструменти за ефективно призоваване срещи на офицери " - каза бившият вътрешен министър и депутат от опозицията Марек Биернацки.

Свидетелските показания на бившия директор на CBA биха могли да хвърлят светлина върху въпросите, свързани с покупката и експлоатацията на Pegasus.

Преди време Полша отпадна от списъка на NSO Group

Израелското правителство реши драстично да намали броя на страните, които могат да купуват шпионски софтуер Pegasus. Държави, управлявани от "тоталитарни режими" и предполагаеми нарушения на правата на човека, са отпаднали от списъка, според израелския вестник Calcalist. Официалните мотиви за решението не са известни. Полша и Унгария се появиха сред 65 страни, премахнати от списъка.

Според най-новите насоки, следните държави ще могат да използват софтуера Pegasus: Австралия, Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Гърция, Холандия, Испания, Индия, Ирландия, Исландия, Япония, Канада, Южна Корея, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Латвия, Малта, Германия, Нова Зеландия, Норвегия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Швеция, Швейцария, Италия и Обединеното кралство.

Мароко, Мексико, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, т.е. държави, които преди това са закупили софтуера Pegasus от NSO Group.

Популярна тема