Изкуственият интелект играе Tetris толкова добре, че играта полудява

Съдържание:

Изкуственият интелект играе Tetris толкова добре, че играта полудява
Изкуственият интелект играе Tetris толкова добре, че играта полудява
Anonim
си-тетрис
си-тетрис

Играч, който не може да бъде съпоставим с човек.

Въпреки че Tetris е игра с много проста концепция, всеки, който я е играл, знае, че тя представлява доста предизвикателство - по-голямо от много съвременни продукции. Ето защо е изключително засищащо. Независимо от това, още по-възнаграждаващо е да видите колко добре се справя AI в Tetris.

Потребител на YouTube - Грег Кенън - създаде изкуствен интелект, предназначен само за игра на Tetris. Този се справя наистина страхотно в класика отпреди години - толкова страхотно, че буквално кара играта да полудява. Името му е StackRabbit

Перфектен играч на тетрис

Точно като човешките играчи, StackRabbit се справя по-добре в Tetris, колкото повече игри има зад гърба си. Изкуственият интелект анализира всяка игра, която е правил досега, и разработва все по-добри стратегии. Въпреки това, за разлика от хората, StackRabbit има стоманени нервии не започва да се паникьосва, тъй като блоковете започват да падат все по-бързо и по-бързо и да изграждат все по-голяма и по-голяма купчина.

Начинът, по който StackRabbit подрежда блокове в Tetris, е впечатляващ. Този почти винаги се опитва да изчисти четири слоя тухли наведнъж и създава ситуации, в които това е възможно, поне до определен момент. Нищо чудно - все пак това е най-добрият начин да получите точки възможно най-бързо.

YouTube video player

YouTube video player
YouTube video player

Игра на остриета

Заслужава да се спомене коя версия на Tetris StackRabbit е научена да играе. Говоря за 8-битовата версия, предназначена за конзолата на NES. Именно тази версия се използва по време на Световното първенство по класически тетрис. В него, преминавайки последователни прагове на точките, играчът плавно преминава към следващите нива на играта. Уловката е, че след като достигнете ниво 29, скоростта на играта се удвоява.

Разработчиците на играта Ness Tetris вярваха, че ниво 29 е ниво, при което играчите няма да могат да поддържатскоростта, с която падат блоковете. С право, малко хора успяха да достигнат ниво по-високо от 29. Междувременно изкуственият интелект на Stack Rabbit достигна ниво 237, събирайки 102 552 920 точки. Играта, в която тя успя, беше един час и пет минути.

Интересното е, че след като играчът достигне ниво 29, нещо странно започва да се случва в Tetris на конзолата на NES. По-точно, играта разполага с графични икони, свързани с показването на номера на ниво, цветовете на блоковете и др. С течение на времето броячът на точки започва да показва дори нарисувани цветни фрагменти от интерфейсните рамки вместо числа. Очевидно колкото по-високо е нивото, толкова повече грешки се появяват. Това е така, защото разработчиците на играта никога не са мислили, че някой ще стигне до ниво 30, да не говорим за 100 или 237. Всъщност AI не е стигнал по-нататък само защото на ниво 237 играта е надраскана.

Има ли шанс някой човек някога да достигне изкуствения интелект на StackRabbit? Съмнявам се. Това обаче не означава, че си струва да опитате.

Популярна тема