5 най-големи грешки, направени при сглобяването на компютри

Съдържание:

5 най-големи грешки, направени при сглобяването на компютри
5 най-големи грешки, направени при сглобяването на компютри
Anonim
сглобяване на компютър
сглобяване на компютър

Ето за какво да внимавате, когато сглобявате компютър.

Върнахме се със записи за най-честите грешки, допускани при закупуване на потребителска електроника. През годините сме попадали на всякакви големи и малки пътувания. Пишем за тях, за да не повтаряте грешките на другите. Този път се фокусираме върху изграждането на настолни компютри сами. Всеки е започнал в някакъв момент и повечето от грешките по-долу са направени от начинаещи или просто… не много благоразумни.

1. Избор на грешен размер на корпуса

Корпусът е в основата на всеки добре работещ компютър. Когато избирате жилище, трябва да вземете предвид не само естетическите стойности, но и дали е оборудвано с прозорец, който ви позволява да покажете интериора по приятен начин. В същото време тя трябва да бъде подходящо проветрива, но и съобразена с другите компоненти, които ще останат в нея.

Калъфите се характеризират с различни размери и обеми, но - по-важното, тъй като размерът сам по себе си не е достатъчен показател за това - съвместимост с различни стандарти за дънни платки. E-ATX кутията лесно пасва на дънни платки във формати E-ATX, ATX, mATX и mini-ITX. Въпреки това, в случая, предназначен за дънни платки microATX, дънни платки във формат ATX, т.е. по-големи, няма да паснат. Изборът на кутия трябва да съответства на избора на дънна платка … но не само!

корпус nzxt H710
корпус nzxt H710

Вътре в просторния корпус NZXT H710. |

Ако планирате да приемете по-добро охлаждане за процесора, трябва да знаете дали ще се побере в мечтания ви корпус. При въздушното охлаждане ключовият параметър е ширината на корпуса и всъщност максималната височина на охлаждане, която може да се побере в него. Ако ще се фокусирате върху водното охлаждане, бъдете сигурни, че дадена "кутия" ще побере радиатор с определен размер и евентуално други елементи от системата, ако не е AIO решение.

2. Избор на лошо захранване или такова с твърде много или твърде малко мощност

За съжаление, изборът на захранване за компютър често се подценява от начинаещи, които решават да изградят компютър сами. На първо място, купувачите често избират най-евтините захранвания, лишени от разумни защити, изградени от евтини компоненти и характеризиращи се с изключително ниска ефективност, негарантирана от никакъв сертификат. Второ, не е необичайно да купувате захранващи устройства с твърде малко или определено твърде много мощност.

Cooler Master V750 Gold V2 Бял
Cooler Master V750 Gold V2 Бял

Cooler Master V750 Gold V2 Бяло захранване

Когато избирате захранване, струва си да следвате професионални прегледи. Ако не ви се чете, потърсете поне устройство с ефективност, потвърдена от сертификата 80 Plus Bronze или "по-добро". Заложете на решения от доказани компании - Enermax и Seasonic са страхотни предложения от висок клас, Cooler Master и Corsair са с добро качество от среден клас, а SilentiumPC - чудесен избор от най-евтините захранвания.

3. Закупуване на несъвместими компоненти

Ще се изненадате колко много хора хвърлят нещата в кошницата на "не се чувстват" - особено най-младите адепти на изкуството на компютърното сглобяване. Междувременно отделните компоненти трябва да са съвместими един с друг.

Основата е дънната платка. Тук се избира процесора … или обратното. Например, когато купувате процесор с цокъл 1700, трябва да закупите дънна платка с подобен сокет, например такава с чипсет B660 или Z690. Нещо повече, трябва да изберете правилното, съвместимо охлаждане с гнездото - ако, разбира се, искате нещо по-добро от шумното и неефективно BOX охлаждане.

Нещо повече, преди известно време DDR5 паметта дебютира. В момента, когато купувате дънна платка с цокъл 1700, е необходимо да проверите какъв тип памет поддържа. Често се продават два привидно еднакви модела дънни платки, които се различават един от друг по вида на поддържаната памет - DDR4 срещу DDR5. Устройствата с втора памет не са много по-ефективни в момента и се продават на по-високи цени.

овен хиперкс
овен хиперкс

Памет HyperX Fury RGB DDR4-3200. |

Когато купувате M.2 SSD, уверете се, че вашата дънна платка има M.2 слот - и така нататък …

4. Неправилно поставяне на процесора в гнездото

Ех, дори не знаете колко пъти съм чувал за случая с огънати щифтове в гнездото на процесора (Intel) или на процесора (AMD) … изправянето им понякога е възможно, но за съжаление, в повечето ситуации бедствието завършва с необходимостта от закупуване на нов компонент - старият обикновено не е рентабилен за ремонт.

Прочетете също: Как да проверите температурата на процесора и защо трябва да го правите?

Когато поставяте процесора в цокъла, не забравяйте да го подравните здраво с гнездото. Посоките са стрелките на процесора и цокъла - те трябва да са в една и съща позиция.

А, и не забравяйте да нанесете правилното количество термопаста. Колко термопаста е подходяща? Има различни школи. Сложих паста с размер на голямо оризово зърно в средата на процесора.

топлопроводима паста
топлопроводима паста

Достатъчно количество термопаста в центъра на процесора.

5. Премахване на фолиото от прозореца на корпуса след стартиране на компютъра

Голям финал. Големият финал на сглобяването на компютъра: първо стартиране! Всичко изглежда перфектно сглобено, всичко, което трябва да направите, е да превключите бутона за захранване на захранването, да натиснете бутона "захранване" на корпуса на компютъра и да проверите дали всичко работи както трябва. СПРИ СЕ. Преди да свържете оборудването към електрически контакт, уверете се, че сте премахнали всички защитни фолиа от прозорците на вашия дом. Защо? И защото свалянето им след включване на оборудването може да го счупи. Ключова дума: електростатика

В примера по-долу, "само" LED светлината на корпуса е изключена. Загубите можеха да бъдат по-сериозни.

Горният пример е краен и интернет потребителят нямаше късмет, но … нещастията преследват хората. Повечето електронни компоненти са заземени много добре, до степен, в която е доста трудно да се повредят компоненти. Интересен видеоклип по тази тема беше публикуван в канала Linus Tech Tips.

YouTube video player

YouTube video player
YouTube video player

И какви грешки направихте при сглобяването на компютъра? Може би едно от горните?

Вижте и други статии от тази серия:

Популярна тема