Надхитри полицията

Надхитри полицията
Надхитри полицията
Anonim
Image
Image

След като силезийската полиция затвори уебсайта sub title.org, интернет потребителите излязоха с идея как да изтеглят преводи за филми от мрежата безнаказано. Администраторът на sub titles24.pl е създал "семейни ресурси", които могат да се използват чрез регистрация като "приятел на приятел".

От 14 уебсайта, предлагащи преводи на хитови филми и най-популярните сериали в интернет, в момента работят само пет. Останалите сами преустановиха дейността си. Това е резултатът от акцията на силезийската полиция, която преди десетина дни блокира 700 000 потребители на уебсайта sub title.org и нае неговия администратор и няколко преводачи, работещи за него. Разследващите искат да ги обвинят в незаконно разпространение на преводи без съгласието на собствениците на авторските права. Според филмови разпространители сайтът е благоприятствал пиратството, тъй като субтитрите са били подготвени така, че да могат да се използват с пиратски версии на кинохитове, циркулиращи в интернет. За това задържаните са заплашени от присъда до две години затвор.

Администраторът на уебсайта sub titles24.pl, активиран отново преди няколко дни, измисли начин да надхитри полицията. Сега sub titles24.pl са „уебсайт, където голяма група роднини, както далечни, така и близки, както и приятели на голяма група роднини обменят преводи помежду си, за да си помагат взаимно“.

Официално уебсайтът вече не е широко достъпен. За да използвате ресурсите му, трябва да се регистрирате и да изчакате някой от „семейството“да потвърди самоличността ви. Но всъщност е измислица. Сървърът, на който е регистриран уебсайтът inscription24.pl, автоматично изпраща имейли до всички заинтересовани страни с думите: „Минаха няколко години, когато се видяхме за последен път. Е, както и да е. Най-важното е, че вашият акаунт вече е активиран и можете да използвате нашите семейни ресурси. Е, ще се видим утре. Моника ".

От формална гледна точка полицията няма от какво да се оплаква. - Работим по т.нар за разрешена лична употреба и поддържаме връзка помежду си по имейл - ни каза един от интернет потребителите, който желае да остане анонимен.

Разрешена лична употреба е преводът на субтитри и предаването им на някой от семейството, приятел или някой, с когото имаме социални отношения. - В такава ситуация преводачът не носи отговорност за незаконното им разпространение - казва за "Газета" д-р Войчех Махала от Института по гражданско право към Варшавския университет.

Информацията за нов метод за изтегляне на филмови преводи вече се разпространи из интернет. Уебсайтът www.napisy24.pl вече има близо 50 хиляди. посетители, половината от които вече са създали свои собствени акаунти. - Скоро ще въведем подобна система и на сайта.hatak.pl и ще изчакаме реакцията на полицията - обявява Кшищоф "Сокара" Жеглински, администратор на sub titles24.pl.

Полицията не пожела да коментира новата идея на интернет потребителите. Комисар Збигнев Урбански от полицейския щаб ни каза, че незаконното разпространение на субтитри се преследва само по искане на жертвата. - Само ако някой съобщи за предполагаемо престъпление, ние ще проверим дали системата, разработена от администратора ofopisy24.pl, е незаконна - ни каза Urbański.

Популярна тема