Най-популярните вируси

Най-популярните вируси
Най-популярните вируси
Anonim
Image
Image

Kaspersky Lab, производител на антивирусен софтуер и софтуер за защита на данни, публикува списък с двадесетте злонамерени програми, които са най-насочени към потребителите през юни 2007 г.

Както се очаква, започва традиционното празнично затишие на вирусни епидемии. През юни 2007 г. известни семейства оглавиха списъка с 20-те най-популярни вредители - не типичните ветерани, а няколко истински динозаври от света на вирусите.

След дълга пауза лидерът от 2004 и 2005 г. - червеят NetSky.q отново излезе на първо място. По петите му е червей от също толкова старо семейство - Bagle.gt. От друга страна, NetSky.t, победителят през май, падна на трето място.

Най-забележителното е изчезването на майския размирник - Sober.aa. Този червей внезапно се появи, след като се криеше в продължение на шест месеца и завърши четвърти този месец, преди да изчезне отново. Ще видим ли някога отново това семейство? Предполагаме, че не.

По-старите червеи засилиха позициите си през май. Станахме свидетели на завръщането на червея Sober.aa, който изтласка ново поколение от опасните червеи Warezov. Почти всички тези червеи изчезнаха от нашата класация миналия месец, но все още се борят за позицията си. Само преди месец анализирахме Agent.bg, който зае осмо място. Целта на този троянски кон е да създава Warezov ботнети и изглежда, че този ботнет е предизвикал вълна от нови варианти на Warezov през юни.

Три нови варианта стигнаха до челната десетка, а Warezov.oz дори достигна пето място. Вероятно в близко бъдеще ще има голям брой нови варианти от тези неизвестни автори. Компютрите, заразени с Warezov, обикновено се използват като платформи за изпращане на спам.

Червеите от семейство Zhelatin не издържаха на конкуренцията с Warezov. Това е вторият пореден месец, в който нито един от тях не се класира за нашата класация. Feebs и Scano също бавно се придвижват надолу по масата и могат да изчезнат всеки момент, точно като Sober.aa.

Кой остава? Този месец това са NetSky, Mytob, Bagle и Warezov. Може да се каже, че тези четири семейства червеи ще останат в списъците на най-популярните вредители за дълго време, може би дори години (NetSky и Mytob вече имат дълга история). Докато Sober.aa го няма, Nyxem.e се завърна. Този червей е голяма мистерия. Дълго време беше най-разпространеният червей, преди да изчезне от първите 20 вредители и след това да се появи отново - и беше начело. След това изчезна още веднъж и когато почти го забравихме, той се върна, този път на единадесето място.

Що се отнася до последните позиции в списъка с 20-те най-популярни зловреден софтуер, те все още са заети от старите варианти на Mytob и NetSky, но там можете да видите и интересни нови вируси, като Virus. Win32. Grum.a и Exploit. Win32. IMG-WMF.y, който все още използва уязвимостта на файла WMF. Този експлойт беше използван за разпространение на някои варианти на червея Feebs.

Останалите злонамерени програми представляват 11,40% от всички вредители в пощенския трафик, което доказва, че относително голям брой червеи и троянски коне от други семейства циркулират в трафика.

Пълният доклад може да бъде намерен в Енциклопедията на вирусите Virislist.pl на:

Популярна тема