Windows губи поддръжка

Windows губи поддръжка
Windows губи поддръжка
Anonim
Image
Image

Разработчиците все по-рядко пишат приложения с мисъл за Windows. Причината за това състояние на нещата е не само повишеният интерес към уеб приложенията, но и нарастващият интерес от страна на разработчиците на Linux, съобщава Evans Data.

Докладът на Evans Data, публикуван вчера, показва, че разработчиците все по-рядко създават програми с мисъл за Windows. По-малко от 64,8% от американските разработчици в момента създават приложения за тази система, в сравнение със 74% миналата година.

Приложения за Linux създава 11,8% (миналата година беше 8,8%), което означава увеличение в този пазарен сегмент с 34%! Представителите на Evans Data казват, че тази тенденция продължава вече две години. Windows продължава да губи, докато Linux печели. В допълнение, интересът на разработчиците на софтуер към мобилните платформи нараства.

Изследване на Evans Data също показва, че скриптовият език, който най-често се използва от американските разработчици, е Javascript, който има почти три пъти повече последователи от PHP, Ruby и Python. Evans Data обаче очаква увеличение на интереса към езика Ruby през следващата година. Компанията също така прогнозира значително увеличение на интереса към виртуализацията.

Може също да се очаква, че операционните системи скоро няма да имат толкова голямо значение, колкото преди. Развитието на уеб браузърите ще бъде много по-важно за пазара.

Чарлз Купър написа интересен коментар за резултатите от изследването на Evans Data в блога на CNET. Той смята, че самата Microsoft е довела до повишен интерес към други операционни системи, позволявайки създаването на твърде голяма времева разлика между Windows XP и нейния наследник. През последните няколко години както Apple, така и разработчиците на Linux непрекъснато пускаха нови продукти, което им позволи да наваксат загубите.

Популярна тема