Куба избира отворен код

Куба избира отворен код
Куба избира отворен код
Anonim
Image
Image

Куба ще бъде следващата страна, която ще обяви решителни миграции към софтуер с отворен код. По време на Международната конференция по комуникации и технологии в Хавана програмите с отворен код ще играят важна роля в компютъризацията на Куба. На това събитие присъстваха, наред с други, президент на Фондацията за свободен софтуер и създател на лиценза GNU GPL, Ричард Столман.

Рамиро Валдес, кубински министър на комуникациите, вярва, че безплатният софтуер не е само за по-ниски разходи, но и за националната сигурност на Куба. Според него не може да се знае дали Microsoft не си сътрудничи с американското разузнаване. Валдес също припомни, че разработчиците на свободен софтуер са описани от Бил Гейтс като „един вид комунисти“, което от гледна точка на кубинските власти е абсолютно положително.

Ричард Столман, говорейки на конференцията в Хавана, също говори за сигурността, но само подчерта, че собственическият код не може да бъде прегледан за всички видове "задни врати", които са изоставени от производителите по различни причини.

Всъщност ИТ сигурността на Куба може да бъде компрометирана от патентован софтуер, тъй като проблемът с разпространението на актуализации за този софтуер не е регулиран. Американските компании не пускат актуализацията за Куба, тъй като не е в съответствие със законодателството на САЩ. Освен това сателитната връзка на Куба с интернет е много бавна и не би позволила бързо и ефективно коригиране.

Хектор Родригес от Кубинския университет казва, че е трудно да се каже колко бързо ще мигрира администрацията на страната му. Както сам казва, развитието в тази област е доста шикозно. Преди две години кубинската общност с отворен код беше по-малко от 600. В момента има над 3 хиляди. хора.

Известно е, че кубинският университет има планове да разработи кубинска Linux дистрибуция, наречена Nova, базирана на Gentoo. Митническите служби на островната държава вече използват Linux. След това министерствата ще преминат към отворената система.

Малко граждани в Куба имат собствен компютър. Повечето от тях използват машини в държавните интернет кафета или в училищата. Повечето машини в момента работят на Windows. Дори компютърът, използван за презентацията на конференцията в Хавана, работеше под Windows XP.

Голяма миграция към отворен код беше обявена миналата година от Венецуела, която сега ще поддържа Куба. Президентът на Венецуела каза миналата година, че страната му харчи повече за собствен софтуер, отколкото за социални програми за борба с бедността. Той също така добави, че безплатният софтуер е от съществено значение, за да бъде независим от конкретни доставчици.

Популярна тема