Firefox губи, Safari печели

Firefox губи, Safari печели
Firefox губи, Safari печели
Anonim
Image
Image

Миналия месец Mozilla Firefox неочаквано загуби пазарен дял, но отбеляза увеличение в друг алтернативен продукт на IE - Safari, съобщава Net Applications.

Януарският дял на Firefox от пазара на браузъри е 13,7%, според Net Applications. Месец по-рано беше 14%, така че имаше лек спад, първият от май 2006 г. Анализаторите не са изненадани от този спад, тъй като Firefox - практически с постоянно увеличение в продължение на повече от две години, когато беше първата стабилна версия освободен - има такъв спад от време на време. Много по-озадачаващо се оказа нарастването на дела на браузъра Safari на Apple.

През януари пазарният дял на Safari се оценява на 4,7%. През декември той беше 4,2%, а преди година беше 3,1%. Ясно е, че това не са временни скокове, а непрекъснат и сравнително стабилен растеж. Според Vincent Vizzaccaro от Net Applications, Safari печели за сметка на Internet Explorer на Microsoft.

Увеличаването на използваемостта на Safari, разбира се, е свързано с увеличаване на процента на интернет потребителите, използващи Mac OS X. През януари имаше 6,2%, което е с 0,5% повече от декември 2006 г. Междувременно, Windows XP притежава 85% от акциите на пазара, а браузърът IE продължава да доминира с резултат от 79,8%.

Въз основа на наличните статистически данни на уебсайта Ranking.pl може да се каже, че не могат да се наблюдават подобни тенденции на полския пазар. Потребителите на браузъри от фамилията Firefox са 29 процента. Полски интернет потребители, т.е. почти 4,5 милиона души. Ясно се вижда, че през януари т.г. броят на хората, използващи Firefox 1, е намалял.x и в същото време броят на хората, използващи Firefox 2.x, се е увеличил.

Тенденцията на спад на браузърите от групата Internet Explorer продължава. В момента 63 процента от тях ги използват. поляци (9,75 милиона души). Браузърът Opera е на трето място с лек възходящ тренд. В момента се използва от 6,9 процента. Полски интернет потребители, което е малко повече от един милион души.

Въпреки това, няма значително увеличение на броя на потребителите на Safari на полския пазар. Използва се - според данните на Ranking.pl - само 0,1 процента. Полски интернет потребители, т.е. над 18,6 хиляди хора.

Популярна тема