Поляци във финалите на ACM

Поляци във финалите на ACM
Поляци във финалите на ACM
Anonim
Image
Image

Трима млади компютърни учени от университета във Вроцлав и трима от университета във Варшава представят Полша в Токио на финала на състезанието по колегиално програмиране на ACM в отборното програмиране.

Квалификационните кръгове включваха 6000 отбори от цял свят, 85 се класираха за финалите, включително 2 от Полша.

Както каза ректорът на университета във Вроцлав, проф. Лешек Пахолски, младите ИТ специалисти - Якуб Лопушански, Павел Гавриховски и Томаш Вавжиняк - летят за Япония няколко дни преди състезанието, което ще се проведе в средата на март. Отборът със същия състав спечели сребърния медал преди две години в Шанхай. Момчетата обясниха в интервю за PAP, че борбата се състои в решаването на конкретни задачи, например проектиране на най-кратките връзки между градовете. В същото време те намериха шампионата за много забавен.

- Има маси в хотелската стая, храна и напитки. Като на банкет. Но сериозно казано, искаме да заемем добро място, най-голямата конкуренция за нас ще бъдат съперниците от Китай и Русия - каза Якуб Лопушански.

Кметът на Вроцлав Рафал Дуткевич се срещна с участниците в четвъртък, който вярва, че с помощта на толкова талантливи млади хора Вроцлав ще стане ИТ лидер в Централна и Източна Европа.

- Искаме ИТ да се превърне в експонат на нашия град, искаме ИТ специалистите да ходят на първенствата, но да се връщат и да работят тук. Ние сме решени да поставим силен акцент върху ИТ през следващите години, подчерта Дуткевич.

Екипното програмиране е свързано с написването на програма навреме, която ще обработи набора от входни данни според условията, предоставени от организатора, ще даде правилни резултати и ще предостави възможно най-ефективния алгоритъм.

Популярна тема