Благодарение на новата технология, Wi-Fi сигналът трябва да проникне дори през непробиваеми стени

Съдържание:

Благодарение на новата технология, Wi-Fi сигналът трябва да проникне дори през непробиваеми стени
Благодарение на новата технология, Wi-Fi сигналът трябва да проникне дори през непробиваеми стени
Anonim
wi-fi-нов
wi-fi-нов

Звучи добре.

Wi-Fi сигналът прониква през относително тънки стени толкова лесно, колкото видимата светлина прониква през стъкло. Въпреки това, колкото по-дебела е стената, толкова повече енергия губи, когато преминава през нея - много повече, отколкото когато пътува във въздуха. Е, достатъчно дебел Wi-Fi сигнал не може да проникне през стената.

За щастие учените току-що са разработили технология, която трябва да реши горния проблем. Предполага се, че позволява на Wi-Fi сигналите да проникват дори през тези стени, които преди това не са били прониквани от тях.

Антирефлексно покритие

Обсъжданото решение е специално покритие, което, нанесено върху стената, позволява на Wi-Fi сигнала да проникне през нея. Вече е успешно тестван в експерименти.

Как работи новата технология? Учените го сравняват с антирефлексното покритие, използвано в диоптричните очила.

„Можете да мислите за това като за антирефлексно покритие върху очилата.“ каза професор Стефан Ротер от Техническия университет във Виена. "Поставяте допълнителен слой върху лещата, което прави светлинните вълни да достигат до окото по-добре от преди. По-малко лъчи се отразяват от лещата. "

Разбира се, много по-лесно е светлинните лъчи да проникват през очилата по-добре, отколкото Wi-Fi сигналът да прониква по-лесно през дебелите стени. В сравнение с обектива стената е наистина огромен лабиринт, в който радиовълните се разпръскват, отразяват и поглъщат. Независимо от това, покритието, създадено от учените, е ефективно за предотвратяване на отразяването на радиацията от дебели стени, което й позволява да проникне.

стена-wifi
стена-wifi

Диаграма, показваща работата на антирефлексното покритие, което позволява на Wi-Fi сигналите да проникват през дебели стени.

„Първо просто трябва да изпратите определени вълни през средата и да измерите как точно тези вълни се отразяват от материята.“, каза друг изследовател, Майкъл Хородински. "Успяхме да покажем, че благодарение на тази информация, той може да изчисли структурата на подходяща среда, която да разпръсне вълните по сложен начин, така че комбинацията от двете среди да позволи пълното преминаване на вълната. Ключът към това е математическият метод, който може да се използва за изчисляване на точната форма на това антирефлексно покритие. "

Интересно решение, но все още не е готово за употреба

Тъй като тази технология е в много ранен етап на развитие, тя е доста далеч от комерсиализиране. Това означава, че не трябва да изхвърляте своя Wi-Fi удължител или да се отказвате от мрежовата Wi-Fi система за сега.

Важно е обаче, че разработеното от учените решение може да се използва не само в случай на Wi-Fi сигнали. Изследователите смятат, че те също могат да се използват, например, в микроскопи.

Популярна тема