Юпитер в изображения от телескопа Джеймс Уеб. Изглежда невероятно

Съдържание:

Юпитер в изображения от телескопа Джеймс Уеб. Изглежда невероятно
Юпитер в изображения от телескопа Джеймс Уеб. Изглежда невероятно
Anonim
юпитер-1
юпитер-1

Снимките показват полярните сияния на планетата и дори нейните пръстени.

Въпреки че космическият телескоп Джеймс Уеб наблюдава сравнително кратко, той вече успя да забележи най-отдалечените галактики във Вселената. Той обаче успя да насочи погледа си и към най-голямата планета в Слънчевата система. НАСА току-що публикува снимки на Юпитер

Юпитер в целия му блясък

Тези снимки, направени на 27 юли, показват идеално атмосферата на газовия гигант, заедно с неговото Голямо червено петно - буря, която продължава от векове - и други бури. Всъщност снимките дори показват полярните сияния на Юпитер и неговите пръстени. Не всеки си спомня за тяхното съществуване. Кадърът включва и две от луните на гиганта - Амалтея и АдрастеяЯрките точки на заден план са, както обяснява НАСА, галактики.

„Честно казано, не очаквахме толкова добри снимки.“, каза Имке де Патер, планетолог от Калифорнийския университет, Бъркли, който ръководи наблюденията на Юпитер с JWST. "Удивително е, че в едно изображение можем да видим детайлите на атмосферата на Юпитер заедно с неговите пръстени, спътници и дори галактики."

юпитер-2
юпитер-2

Юпитер, заснет от космическия телескоп Джеймс Уеб.

Красив феномен

Космическият телескоп Джеймс Уеб направи своите снимки с помощта на NIRCam, което е неговата близка инфрачервена камера. НАСА оцвети тези снимки, за да подчертае отделни елементи, като полярните сияния на планетата.

Полярните сияния не съществуват само на Земята. Юпитер има най-ярките полярни сияния в цялата слънчева система. И на двете планети тези светлинни явления възникват по един и същи начин - когато йонизирани частици като протони и електрони взаимодействат с магнитното поле, магнитосферата, която заобикаля планетата. Магнитното поле на Юпитер е около 20 000 пъти по-силно от това на Земята.

юпитер-3
юпитер-3

JWST са заснели полярните сияния на Юпитер в своите снимки.

Докато на Земята полярните сияния се появяват главно в обхвата на видимата светлина, на Юпитер те се появяват в ултравиолетова и инфрачервена светлина. За щастие, благодарение на JWST, сондата Juno и космическия телескоп Хъбъл, можем да ги забележим.

Телескоп на бъдещето

НАСА изстреля космическия телескоп Джеймс Уеб в космоса на 25 декември 2021 г. след 14 години подготовка. Веднага след като достигна целта си, американската космическа агенция започна да го подготвя за наблюдение. Тези приготовления вече са завършени и телескопът е в разгара си.

Космическият телескоп Джеймс Уеб се намира в космоса в точка, известна като L2 (точка на Лангранж 2). Намира се на около 1,5 милиона километра от Земята. Той не се върти около Земята, Слънцето или друго небесно тяло. Вместо това, той просто обикаля около от точката L2, в така наречената хало орбита. Това е специална триизмерна орбита. Поради факта, че телескопът се движи по него, той винаги ще бъде обърнат към слънцето и към Земята и към междузвездното пространство. Така неговият слънчев щит винаги ще го предпазва от радиация, която би попречила на неговите инструменти.

Най-важните цели на космическия телескоп Джеймс Уеб са да наблюдава първите звезди, формирани след Големия взрив, да изучава образуването и еволюцията на галактиките и да изучава образуването на звезди и планетарни системи. Както можете да видите, тези цели бавно се постигат.

Популярна тема