Нови карти показват къде е имало вода на Марс

Съдържание:

Нови карти показват къде е имало вода на Марс
Нови карти показват къде е имало вода на Марс
Anonim
марс-карти
марс-карти

Свеж поглед върху миналото на Червената планета.

Историята на водата на Марс се оказва по-сложна, отколкото се смяташе досега. Като част от новия проект учените са картографирали стотици хиляди скални образувания на Червената планета, които може да са били променени от големи количества вода отдавна. Това е изненадващо голямо число.

Уникални карти

Данните от два орбитални апарата бяха използвани за създаване на подробни глобални карти на разпределението на минералите на Марс. Тези карти показват точно къде някога може да е имало вода на Червената планета.

„Мисля, че колективно опростихме и Марс.“, каза планетният учен Джон Картър от Institut d'Astrophysique Spatiale и водещ автор на статия по темата, публикувана в списание Икар. Между другото, интересно е, че името на този планетолог е точно така. Тук бих искал да ви припомня, че през 2012 г., базиран на творбите на Едгар Райс, беше заснет филм, наречен Джон Картър, в който главният герой - Джон Картър - посети Марс.

Орбиталните апарати, които позволиха на учените да създадат тези карти, са Mars Express на Европейската космическа агенция (ESA) и Mars Reconnaissance Orbiter на НАСА. Както съобщава ESA, завършването на проекта отне около десетилетие.

Преди края на усилията на изследователите, чиято работа се появи в списание Icarus, бяха известни само 1000 скални образувания, съдържащи хидратирани минерали. Новите карти разкриват стотици хиляди такива образувания.

„Чрез тази работа беше установено, че когато изследвате тези стари места, би било странно да не видите тези минерали.“, обясни Картър.

mars-maps-2
mars-maps-2

Глобални карти на хидратирани минерали на Марс.

Вода на Марс

Марс днес е много суха планета. Но безброй доказателства сочат, че някога водата е текла по повърхността му, създавайки реки, езера и океани. Днес на места, където е имало вода на Марс, можете да намерите хидратирани минерали - минерали, химически променени от вода и превърнати в глини и соли.

Когато малки количества вода взаимодействат със скалите, те остават относително непроменени и запазват същите минерали, открити в оригиналната вулканична скала. Въпреки това, когато големи количества вода взаимодействат със скалите, техните разтворими молекули се разтварят в тази вода, оставяйки повече богати на алуминий глини.

Нови открития предполагат, че с течение на времето водата е изиграла много по-голяма роля в оформянето на геологията на Марс, отколкото се смяташе досега. Въпреки това все още не е ясно дали на Марс е имало вода постоянно в миналото, или се е появявала само периодично.

„Процесът на еволюция от големи количества вода до липса на вода не е толкова ясен, колкото си мислехме. Водата не е изчезнала само за една нощ.” , каза Картър. „Виждаме огромно разнообразие от геоложки контексти, така че еволюцията на минералогията на Марс не може да бъде обяснена с нито един процес или проста времева линия.“

Въпреки че новите карти на учените не съдържат всички отговори за миналото на Марс, те сочат към места, където да намерите правилните улики. Кой знае, може би някой марсиански роувър ще ги посети в бъдеще.

Популярна тема