Бедствието на река Одер. Сателитни снимки показват цъфтеж на водорасли

Съдържание:

Бедствието на река Одер. Сателитни снимки показват цъфтеж на водорасли
Бедствието на река Одер. Сателитни снимки показват цъфтеж на водорасли
Anonim
морбили-риба
морбили-риба

Мащабът на проблема е плашещ.

Все още не е установена недвусмислена причина за изчезването на рибата в Одра. Сателитни данни, анализирани от учени в Германия, обаче показват, че в реката е имало масивен цъфтеж на водорасли. То се проведе между края на юли и началото на август тази година.

Концентрация на хлорофил в Одер с течение на времето

Обсъжданият анализ беше извършен от експерти от Brockmann Consult (компания, занимаваща се с анализиране на данни за околната среда и софтуер, намираща се в Хамбург), в сътрудничество с учени от Института по сладководна екология и вътрешния риболов им. Лайбниц в Берлин и Лайпцигския университет. Анализът обхваща данни от сателита Copernicus Sentinel-2 на Европейската космическа агенция. На негова основа е изчислена концентрацията на хлорофил в речните води, информираща за хода на цъфтежа на водораслите.

Сателитът Sentinel-2 е оборудван с оптичен сензор, който може да се използва за определяне на цвета на водата. От цвета на водата е възможно да се заключи кои вещества придават цвят на водата. Цветните пигменти, като хлорофила във водораслите, влияят на достигащата до тях слънчева светлина. Всичко това означава, че с помощта на сателитни данни е възможно да се открият високи нива на водорасли във водата

морбили-данни-сателит
морбили-данни-сателит

Резултатът от анализ на сателитни данни от учени от Германия.

Като част от предварителния анализ на данните учените изследваха концентрацията на хлорофил във водите на Одер в три интервала от време. Представените от тях графики показват концентрацията в края на юли (24-25 юли), началото на август (4-6 август) и в средата на август (16-18 август).

Жълтият цвят в графиките показва особено висока концентрация на хлорофил. Както можете да видите, в края на юли концентрацията му по цялата река остана на средно ниво, но в началото на август, близо до Вроцлав, се увеличи значително. По-късно цъфтежът на водораслите се разпространи и покри по-голямата част от района на Одер.

Кой знае, може би сателитните данни ще играят важна роля в опитите да се обясни как се е случило бедствието с морбили. През следващите седмици германски учени възнамеряват да продължат своя анализ, комбинирайки сателитни данни с резултатите от тестовете на водни проби и резултатите от водно-екологичния мониторинг.

Odra - zatrucie czy zbieg okoliczności?

Odra - zatrucie czy zbieg okoliczności?
Odra - zatrucie czy zbieg okoliczności?

Непосредствената причина за срива все още не е известна

Струва си да припомним, че миналата седмица министърът на климата и околната среда Анна Москова информира, че в Одра е открито присъствие на така наречените златни водорасли - вид инвазивни водорасли, открити в леко солени и сладки води, които са отровни и много опасни за рибите и всички организми, живеещи във водата.

В момента не е известно какво е причинило цъфтежа на златните водорасли в река Одра. В момента учените провеждат множество изследвания, за да определят това.

Популярна тема